Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Παγκόσμιο Kύπελλο και διπλωματία

Πηγή: The New York Times

Με πήρε τηλέφωνο ο Χένρι Κίσινγκερ, κάτι που ναι μεν δεν συμβαίνει συχνά, αλλά το κάνει τις παραμονές των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καθώς μοιραζόμαστε την εμμονή ότι το ποδόσφαιρο θα επισκιάσει και πάλι τη μάχη για επιρροή στο διεθνές στερέωμα. Αναφορικά με την ομάδα των ΗΠΑ, μια από τις γοητείες της οποίας είναι ότι δεν έχει ακόμα εμπεδώσει την τέχνη του «επαγγελματικού φάουλ», ο Κίσινγκερ ήταν λακωνικός: «Εχουμε βελτιωθεί μεν, αλλά εξακολουθούμε να μην έχουμε τη δική μας, ξεχωριστή αγωνιστική ταυτότητα». Κατά τον γνωστό διπλωμάτη, η ομάδα ποδοσφαίρου της Αμερικής είναι «μια δουλειά σε εξέλιξη», όπως και η εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου.

Είναι αλήθεια ότι η προσαρμογή στις μεταστροφές που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια ισχύ στον 21ου αιώνα αποδεικνύεται δύσκολη για τις ΗΠΑ -δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για διπλωματικά φάουλ- και επιπλέον η αφέλεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το παιχνίδι των Αμερικανών παρά την ισοπαλία με 1-1 εναντίον της Αγγλίας. Πριν από το ισόπαλο αποτέλεσμα, τα μεγάλα όνειρα των Αγγλων είχαν κάνει την επανεμφάνισή τους - ο κόσμος, βέβαια, έχει λίγες περισσότερες επίμονες ψευδαισθήσεις απ’ αυτές που περιβάλλουν το αγγλικό ποδόσφαιρο. Σύντομα, εν τέλει, τα όνειρα έδωσαν τη θέση τους σ’ αυτό που ο εκφωνητής αποκάλεσε «σύνηθες μείγμα ελπίδας και τρόμου» του Ρούνεϊ και της παρέας του. Ο τρόμος -και τι τρόμος- ήρθε με τη μορφή του παιδαριώδους σφάλματος του τερματοφύλακα της Αγγλίας, Ρόμπερτ Γκριν. Δεδομένης της οικολογικής και πολιτικής μόλυνσης που απορρέει από τον Κόλπο του Μεξικού, η ισοπαλία ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για μια καταπονημένη ειδική σχέση.

Το γεγονός παραμένει ότι το παιχνίδι τρέχει στις φλέβες πολύ λίγων εθνών. Από τα 18 Παγκόσμια Πρωταθλήματα τα μισά έχουν κατακτηθεί από τη Βραζιλία και την Ιταλία. Αλλα τρία πήγαν στους Γερμανούς. Σχολιάζει ο Κίσινγκερ: Η Βραζιλία παίζει το πιο όμορφο ποδόσφαιρο, η Ιταλία εξειδικεύεται στο σπάσιμο του ηθικού του εκάστοτε αντιπάλου της και η Γερμανία πραγματοποιεί μαζικές επιθέσεις και πλαγιοκοπεί, όπως ο Ερικ Φον Φάλκενχαϊν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κατά τ’ άλλα, ο Κίσινγκερ με εξέπληξε αποκαλύπτοντάς μου ότι είναι φίλος με τον Νέλσον Μαντέλα. Ο Μαντέλα «σπούδασε» διπλωματία στη φυλακή και το 1990, όταν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ μετά την αποφυλάκισή του, είχε ζητήσει να συναντήσει τον Κίσινγκερ. «Είναι ένας από τους μεγάλους άνδρες που έχω γνωρίσει», τόνισε ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας.

Μπορεί φέτος το βαρύτιμο τρόπαιο να καταλήξει για πρώτη φορά στα χέρια των Ισπανών, αλλά ας πούμε δύο λόγια για την παράδοξη αλλαγή της Βραζιλίας. Η Βραζιλία, λοιπόν, δεν είχε ποτέ καλύτερη άμυνα. Ο Χούλιο Σέζαρ είναι ο καλύτερος πορτιέρο στον κόσμο. Διαθέτει τον καλύτερο δεξί μπακ, τον Μαϊκόν και τον σταθερό Λούσιο στο κέντρο της άμυνας. Ενδεχόμενη επικράτηση των Βραζιλιάνων θα οφείλεται στο μέρος του παιχνιδιού που παραδοσιακά αγνοούσαν: Στην άμυνα.

Τι προβλέπω; Παγκόσμια πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί μια από τις παρακάτω: Φαβορί είναι η Ισπανία και ακολουθούν η Βραζιλία, η Ολλανδία, η Αργεντινή, η Ιταλία και η Γερμανία. Πιθανή έκπληξη: Η Γκάνα. Και αν οι ΗΠΑ πάνε καλά, ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποκομίσει και αυτός οφέλη. Οπως λέει ο Κίσινγκερ, η αδιαφορία των Αμερικανών για το ποδόσφαιρο υποκινούσε ανέκαθεν παγκόσμια καχυποψία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: