Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ: Οικονομική υπερδύναμη η Τουρκία;

Όσοι προβλέπουν ότι η Τουρκία σε λίγα χρόνια θα συμμετέχει στην Λέσχη των Μεγάλων του πλανήτη μας, ίσως έχουν δίκιο. Πέρα από σημαντική περιφερειακή δύναμη, η γειτονική μας χώρα με ταχείς ρυθμούς αποκτά και υπολογίσιμο διεθνώς πλέον οικονομικό βάρος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η οικονομία σημείωσε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11%, επιπλέον του 6% που παρατηρήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο –ρυθμός ανάπτυξης που είναι ο δεύτερος καλύτερος μετά από αυτόν της Κίνας. Η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά έπειτα από ύφεση 4,7% κατά το προηγούμενο έτος, με συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 14,6% το πρώτο τρίμηνο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν απότομη πτώση το 2009, φθάνοντας μόλις τα 6,1 δισεκατ. δολλάρια από 15,8 δισεκατ. δολλάρια το προηγούμενο έτος, ενώ προβλέπεται μέτρια αύξηση για το τρέχον έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η ανάκαμψη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και κατά το υπόλοιπο του έτους, με την βιομηχανική παραγωγή να ανακάμπτει ραγδαία έπειτα από την απότομη πτώση του προηγούμενου έτους. Οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν περισσότερο από 15% το πρώτο τρίμηνο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η Κωνσταντινούπολη κερδίζει έδαφος ως τουριστικός προορισμός.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την προβλεπόμενη ανάπτυξη της Τουρκίας, από 3,2% σε 5,7% του ΑΕΠ, καθώς οι εμπορικές ροές και οι ροές κεφαλαίων επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα. Η τουρκική κυβέρνηση πούλησε την πρώτη έκδοση δεκαετιών ομολόγων το τρέχον έτος, η οποία συνιστά την έκδοση με την μεγαλύτερη διάρκεια έως σήμερα, χάρη στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη. Οι τρεις μεγαλύτερο οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισαν τα τουρκικά κρατικά ομόλογα για το τρέχον έτος, ενώ ο οίκος Fitch τοποθέτησε την Τουρκία μία βαθμίδα κάτω από την βαθμολόγηση που είναι κατάλληλη για επενδύσεις.

Όλα δείχνουν πάντως ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και αυτό, κατά τον πρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Παν. Κουτσίκο, είναι θετικό και για την χώρα μας διότι, όπως τονίζει, «στην ουσία η Τουρκία αποτελεί μεγάλη μας εσωτερική αγορά, περισσότερο από άλλες χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: