Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ο ΚΙΝΕΖΟΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Οι Κινέζοι είναι άνθρωποι μεθοδικοί, υπομονετικοί και έξυπνοι. Όλη τους η φιλοσοφία στηρίζεται στην ρήση ότι δεν ενδιαφέρει το χρώμα της γάτας, αρκεί να μπορεί να πιάνει ποντίκια. Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, μετά την απόβασή της στην Αφρική –όπου ήδη ελέγχει το 60% των πλουτοπαραγωγικών πηγών της– δεύτερος μεγάλος στόχος της Κίνας είναι η διείσδυση και η απόκτηση ισχυρών ερεισμάτων στην παραπαίουσα Ευρώπη.

Έτσι, με βάση αυτό το στρατηγικό σχέδιο, κάποιες εκατοντάδες Κινέζοι οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί αναλυτές έχουν εγκατασταθεί, υπό διάφορες ιδιότητες, σε ευρωπαϊκές χώρες και μελετούν με μοναδική σχολαστικότητα τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική τους ζωή. Κατά καιρούς δε, οι άνθρωποι της Κίνας στην Ευρώπη –οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στην οικονομική κατασκοπία– στέλνουν τις εκθέσεις τους στο Πεκίνο, όπου έχει την έδρα της και η Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών Πληροφοριών και Προβλέψεων. Άλλες πληροφορίες πηγαίνουν στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο τις φιλτράρει και κρατά αυτές που ενδιαφέρουν τους οικονομικούς, κυρίως, παράγοντες.

Σε μία από τις παραπάνω εκθέσεις υπογραμμίζονται πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Κατ’ αρχήν, τονίζεται ότι σε 30 χρόνια από τώρα η Ευρώπη θα είναι μία γερασμένη και αδύναμη περιοχή, η οποία, με βάση την σημερινή της υπερχρέωση, θα έχει πουλήσει και τα περισσότερα ασημικά της. Συνεπώς, αυτή η πορεία προς την παρακμή θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στα κινεζικά επιχειρηματικά κεφάλαια, κρατικά και μη, να εγκατασταθούν για καλά στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, που θα είναι και η αφετηρία για περισσότερες οικονομικές κατακτήσεις.

Εξάλλου, στην έκθεση τονίζεται ότι οι δυναμικότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα έχουν εγκαταλείψει και αυτές το ευρωπαϊκό έδαφος, όπου δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τα υπερβολικά φορολογικά βάρη –τα οποία θα είναι το αποτέλεσμα των τεραστίων δημοσίων ελλειμμάτων. Η κάλυψη των τελευταίων με δανεισμό από την Κίνα, επισημαίνεται στην έκθεση, θα πρέπει να γίνεται μόνον στην βάση σοβαρών ανταλλαγμάτων προς τα κινεζικά κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Η κινεζική έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η Ευρώπη διαθέτει άφθονη φαιά ουσία, η οποία παραμένει αναξιοποίητη γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει στο επίπεδο κοινών πολιτικών έρευνας και ανάπτυξης. Υπάρχει έτσι εντυπωσιακή κατασπατάληση ερευνητικών πόρων, ενώ, από την άλλη πλευρά, το ευρωπαϊκό επιστημονικό δυναμικό δεν αμείβεται καλά και ούτε έχει στην διάθεσή του τα μέσα και το κύρος που τού προσφέρονται στις ΗΠΑ. Θα πρέπει λοιπόν η Κίνα να καταβάλλει προσπάθειες προσέλκυσης από την Ευρώπη «ταλέντων» και επιστημόνων, ώστε να ενδυναμώσει την παρουσία της στους τομείς του αύριο –όπως η βιοτεχνολογία, οι νανοτεχνολογίες, η γενετική και οι επικοινωνίες. «Δεν μπορούμε να είμαστε μονίμως πειρατές και αντιγραφείς», αναφέρει η έκθεση. Για να υπογραμμίσει ότι πρέπει, πλέον, να σημάνει και η ώρα της κινεζικής τεχνολογίας.

Πρέπει, από την άποψη αυτή, να επισημάνουμε την χαρακτηριστική περίπτωση της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης, που είναι ίσως το κορυφαίο διεθνές δίκτυο κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων. Σημειώνουμε ότι το 2009 κλήθηκαν να επισκεφθούν την Ακαδημία 804 δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη και έδωσαν διαλέξεις 3.211 πανεπιστημιακοί, ερευνητές και λοιποί επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφορικά με το ευρώ, η κινεζική έκθεση είναι εξαιρετικά επιφυλακτική και σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπει δραματικές αλλαγές στην ευρωζώνη για την προσεχή δεκαετία. Αντιθέτως, εκτιμά ότι, όσο κυλά ο χρόνος, η ευρωζώνη θα ακολουθεί τις γερμανικές επιλογές, που είναι και οι μόνες ικανές να την διατηρήσουν στην ζωή.

Για την Ελλάδα, επισημαίνονται η κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας, η παραλυτική δύναμη των κομματικοποιημένων συνδικάτων και οι ατέρμονες συζητήσεις προκειμένου να ληφθεί μία απόφαση. Υπογραμμίζεται όμως η στρατηγική θέση της ελληνικής λιμενικής οικονομίας, γεγονός που δικαιολογεί τις κινεζικές επενδύσεις στην χώρα μας. Προβλέπεται επίσης ότι η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση πριν μία επταετία και τονίζεται ότι δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες παιχνιδιού.

Τέλος, με δεδομένη την έντονη κινεζική παρουσία στην Αφρική, η παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη και η ενδυνάμωσή της θεωρούνται στρατηγικές επιλογές μακράς πνοής. Προφανώς δε, αυτός είναι και ο λόγος που οι Κινέζοι της Cosco ανέχθηκαν τους εκβιασμούς των «συνδικάτων» που λυμαίνονται τον Πειραιά και το λιμάνι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: