Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΕΕΔΕ: ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε μία εποχή βαθειάς κρίσης, η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μιαν άλλη αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Πέρα από την κρίση των χρεών τους, οι αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν και μία σοβαρή πρόκληση προσαρμογής στον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας και στο περιβάλλον που αυτός δημιουργεί. Κύρια δε χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος αυτού είναι η ανάδειξη της γνώσης ως παράγοντα παραγωγής, η σημασία των νέων τεχνολογιών, οι πράσινες δραστηριότητες και η μόνιμη μάθηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η οικοδόμηση ικανοτήτων στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς –ιδίως εκείνων των ικανοτήτων που συνδέουν και συνενώνουν σε ένα ενιαίο σύνολο την τεχνολογία με την αγορά και την οργανωσιακή αλλαγή– ως προς την διαχείριση της τεχνολογίας και της καινοτομίας είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων, για την αποτελεσματική λειτουργία των οργανισμών και για την αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση τεχνολογικών και παραγωγικών εγχειρημάτων. Όλα αυτά, όμως, έχουν μία επιπρόσθετη, συμπληρωματική παράμετρο: την κατάλληλη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Γι αυτό, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί και άλλοι ειδικοί του μάνατζμεντ αναγνωρίζουν ότι «το κλειδί για την καινοτομία είναι οι άνθρωποι και όχι η τεχνολογία». Εμπειρικές έρευνες σε προηγμένες χώρες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η επιστημονική και τεχνολογική δραστηριότητα είναι σημαντικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά υπάρχουν και άλλοι συντελεστές που μεσολαβούν μεταξύ της επιστήμης και της τεχνολογίας, αφ’ ενός, και των οικονομικών αποτελεσμάτων, αφ’ ετέρου. Αυτοί οι διαμεσολαβητές είναι, κυρίως, το ανθρώπινο δυναμικό και η οργάνωση.

Στην Ελλάδα, η ΕΕΔΕ μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στο επίπεδο αυτό και να συμβάλει σε μία πραγματική «γνωστική επανάσταση» στους κόλπους της ελληνικής οικονομίας. Αυτά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας, κ. Κων. Λαμπρινόπουλος, στην γενική συνέλευση της ΕΕΔΕ, την οποία παρακολούθησε πλήθος στελεχών επιχειρήσεων. Υπογράμμισε τον ρόλο της ΕΕΔΕ στην επιμόρφωση των μάνατζερ και των αυριανών ταλέντων της επιχειρηματικής δράσης και είπε πως οι άριστες πρακτικές πρέπει να είναι οδηγός όλων μας. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας το κερδίζουν οι εργαζόμενοι, τα στελέχη και οι επιχειρηματίες, αλλά ποτέ το κράτος», επεσήμανε ο κ. Κων. Λαμπρινόπουλος.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΕΔΕ, στο πλαίσιο της νέας πολύπλοκης πραγματικότητας, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν όλους τους συντελεστές της ελληνικής οικονομίας είναι η αλλαγή νοοτροπίας που επικρατεί τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες, σχετικά με την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, την γρήγορη προσαρμογή τους στις αλλαγές και στη δέσμευση για βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Αναφέρθηκε δε στον αγώνα που κάνει η ΕΕΔΕ τα τελευταία δύο χρόνια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι έχει μαζί της στον αγώνα αυτόν όλους εκείνους τους οργανισμούς με τους οποίους έχει υπογράψει Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας.

«Η ΕΕΔΕ», πρόσθεσε ο κ. Κων. Λαμπρινόπουλος, «στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αποτελεί ελπίδα για την ελληνική οικονομία. Και τούτο διότι η έκταση που πρέπει να αναπτυχθούν οι ανθρώπινες ικανότητες εξαρτάται από τη φύση, την ποιότητα της παιδείας και όχι της εκπαίδευσης. Η παιδεία είναι αυτή που, κατά τον Αριστοτέλη, μπορεί να οδηγήσει στην αριστεία –και η τελευταία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη κοινωνικής υπευθυνότητας. Έτσι, και το εργασιακό κλίμα θα βελτιωθεί, και ο παραγωγικός ιστός της χώρας θα ενισχυθεί».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕΔΕ, με 47 χρόνια εμπειρίας πίσω της, αποτελεί αυτή την στιγμή πολύτιμο χαρτί και ατού του ελληνικού επιχειρείν, από την αναβάθμιση και ανάπτυξη του οποίου εξαρτώνται η κοινωνική συνοχή και η αυριανή ανάπτυξη της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: