Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Προς την τελική του φάση ο διαγωνισμός Ecotrophelia από τον ΣΕΒΤ

Στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση και η βράβευση της νικήτριας ομάδας, θα τερματιστεί η αγωνία των φοιτητικών ομάδων, που συμμετέχουν στον 1ο διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), φοιτητές όλων των βαθμίδων κλήθηκαν να δουλέψουν σε ομάδες και να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μόλις μήνες ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του, θα ξεχωρίζει και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.

Ο διαγωνισμός μετρά ήδη δώδεκα χρόνια ζωής στη Γαλλία, όπου αναμφισβήτητα αποτελεί θεσμό για το χώρο των τροφίμων, καθώς 25 από τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν σε αυτόν βρήκαν το δρόμο τους για τη γαλλική αγορά. Το 2008 ο Ecotrophelia άρχισε να υποδέχεται στους κόλπους του και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που το 2010 ανήλθαν στις δέκα.

Στο διαγωνισμό κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλα τα σχετικά τμήματα των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, που θα έχουν έτσι την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στις επιχειρήσεις του ελληνικού κλάδου Τροφίμων και Ποτών. Πέρα από τα χρηματικά έπαθλα που θα δοθούν και στις τρεις ομάδες με τα καλύτερα και πιο καινοτομικά προϊόντα, οι μεγάλοι νικητές θα έχουν επιπλέον τη χαρά να ταξιδέψουν μέχρι την Κολωνία, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, και να παρουσιάσουν το προϊόν τους και στο ευρωπαϊκό κοινό, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών “Anuga”.

Τα παραπάνω φαίνεται πως αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο για τους φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων, κι έτσι οι ομάδες που θα διαγωνιστούν στις 12 Σεπτεμβρίου είναι επτά και εκπροσωπούν τα εξής ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Εν όψει της τελικής επιλογής των καλύτερων προϊόντων και της τελετής βράβευσης, ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Όταν ο ΣΕΒΤ αποφάσισε να διοργανώσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διαγωνισμό Ecotrophelia, ελπίζαμε πως θα συνεισφέραμε στη γέννηση και την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του κλάδου. Δε διαψευστήκαμε. Οδεύοντας προς την τελική φάση του διαγωνισμού, τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα: Χαιρόμαστε για το πόσο ένθερμα ανταποκρίθηκαν φοιτητές και καθηγητές στο κάλεσμά μας, συμμεριζόμαστε την αγωνία των παιδιών, που κορυφώνεται όσο πλησιάζει η ώρα της επιλογής, αλλά και λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να διαλέξουμε τρεις μόνο ομάδες μεταξύ των συμμετοχών. Ελπίζουμε πως ο διαγωνισμός Ecotrophelia θα αποτελέσει ένα πραγματικό φυτώριο ιδεών για τη βιομηχανία μας και προσβλέπουμε σε ακόμη περισσότερες συμμετοχές στην επόμενη διοργάνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: