Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Μία πολύ σημαντική συμφωνία υπέγραψαν το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία με αντικείμενο την κατασκευή το λεγόμενου Ισλαμικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, που στόχο έχει να εξάγει ποσότητες αερίου από ισλαμικές χώρες προς την Δύση. Η συμφωνία υπεγράφη στην ιρανική πόλη Assaloyeh στην επαρχία Μπουσίρ, ενώ ο σχεδιαζόμενος αγωγός θεωρείται ανταγωνιστικός στα πρότζεκτ τόσο του Nabucco όσο και του South Stream. Η πρώτη επίσημη αυτή συμφωνία για εξαγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ιράν, Ιράκ και Συρίας υπεγράφη από τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου Abdul Karim al-Luaibi, τον Σύριο υπουργό Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων Sofian Allaw και τον προσωρινό Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Mohammad Aliabadi. Η εξαγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να πραγματοποιείται μέσω του Λιβάνου και της Μεσογείου προς την Ευρώπη με την μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου από εγκαταστάσεις υγροποίησης που θα κατασκευαστούν επί συριακού εδάφους. Η χρηματοδότηση αναμένεται να προέλθει από κοινοπραξία των τριών χωρών και ξένες εταιρείες, ενώ διεθνής σύμβουλος θα αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

*Κατά τον κ. Νικόλαο Πέντζο, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), οι οφειλές του ελλληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Με αποτέλσμα να πλήττεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να πέφτει ο κύκλος των εργασιών τους. «Έτσι», τονίζει ο κ.Ν.Πέντζος, «βρισκόμαστε σε μία αρνητική συγκυρία κατά την οποία διαπιστώνεται μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση και το εφετινό δύσκολο έτος 2011. Σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί προς τον επιχειρηματικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία, το οποίο έχει άμεση σχέση με την ακατάσχετη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους και πιθανής πτώχευσης της χώρας, διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε επενδύσεις αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι».

*«Μπροστά στην Βιβλιοθήκη μου» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιώργου Κουρμούση, ενός καταξιωμένου επαγγελματία της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ, που για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια.

*Καθήκοντα συμβούλου στην Regency Entertainment αναλαμβάνει ο Γιώργος Γαλανάκης, στη θέση του απερχόμενου Στέφανου Θεοδωρίδη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ.Γαλανάκης δήλωσε: «Με την βοήθεια μιας εξαιρετικής ομάδας συνεργατών, την αφοσίωση ενός καλά εκπαιδευμένου προσωπικού και την υποστήριξη όλων των ομολογιούχων, πιστεύω ότι η Regency βρίσκεται σε θέση να εκμεταλλευτεί την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων».

*Πρώην διευθυντής στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, ο δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις κυκλοφόρησε προσφάτως δύο βιβλία: «Το τηλέφωνο φέρνει κέρδη» και «Ποτέ δεν θα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία». Στο πρώτο βιβλίο, ο συγγραφέας αναφέρεται με πολύ χιούμορ στην σημασία μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, ενώ στο δεύτερο προσφέρει με ξεχωριστή ζωντάνια τις συνταγές της επιτυχίας για μια πιο όμορφη, πιο ερωτική, πιο γοητευτική ζωή.

*Ελληνοαμερικανική χείρα βοηθείας φαίνεται πως αποκτά η «Συμμαχία για την Ελλάδα» και η προσπάθεια τόνωσης και στήριξης του ελληνικού τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Νικητιάδη πραγματοποιήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός, οι συνεταιριστικοί οργανισμοί Pan Gregorian έξι πολιτειών, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος και γενικός διευθυντής του φορέα «Συμμαχία για την Ελλάδα» Γιώργος Καλούδης και ο εκδότης της Direction και ιδρυτικό μέλος του φορέα «Συμμαχία για την Ελλάδα» Βαγγέλης Παπαλιός. Στο πλαίσιό της συζητήθηκαν οι τρόποι προβολής της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού μέσω των 3.000 και πλέον ελληνικών εστιατορίων στις πολιτείς που δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένοι οργανισμοί, ενώ εξετάστηκαν και οι μέθοδοι με τις οποίες είναι εφικτή η αύξηση εισαγωγής ελληνικών προϊόντων στα εστιατόρια των μελών τους. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκτύπωσης placemats με έργα επώνυμων δημιουργών, τα οποία θα προβάλλουν την Ελλάδα ως προορισμό, καθώς και την ιστορία και τον πολιτισμό της.

*Εντυπωσιακό σε ποιοτική ύλη είναι το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Manager της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας Genesis, κ.Κων. Ευριπίδη, άρθρα των πρώην πρωθυπουργών της Γαλλίας και της Ιταλίας, κκ Εντουάρ Μπαλαντύρ και Μάσσιμο ντ’ Αλέμα, του ιδρυτή της Apple Στηβ Τζομπς και του Χένρυ Κίσσινγκερ, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον. Σημαντικό είναι επίσης και το εισαγωγικό άρθρο του προέδρου του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ. Κων. Λαμπρινόπουλου.

*Σοβαρές ανακατατάξεις έχει δρομολογήσει στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ο κ. Σταύρος Ψυχάρης, ενώ δεν αποκλείεται και η συνεργασία του Συγκροτήματος με τον Όμιλο Μπόμπολα, που επίσης αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές.

*Αισιόδοξος για ητν πορεία της Αγροτικής Τράπεζας δηλώνει ο διοικητής της κ. Θεοδ. Πανταλάκης, ο οποίος, μαθαίνουμε, πρότεινε την κατά 50% μείωση των ετήσιων αποδοχών του –αποδοχές που είναι έτσι κατώτερες από τις αντίστοιχες ενός Έλληνα βουλευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: