Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΠΕΡΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, η οποία βαπτίζεται επιλεκτική για λόγους γλωσσικούς –όπως, κάποτε, οι μαφιόζοι που εισέβαλαν στο Δημόσιο για να το λεηλατήσουν είχαν βαπτισθεί «μη προνομιούχοι». Αυτοί, εξάλλου, με την αμέριστη συμβολή των πολιτικών έφεραν την χώρα στα σημερινά της χάλια και τελικά, αφού οι ίδιοι «έφαγαν τον άμπακα», τώρα χρεώνουν τα παιδιά τους. Αν αυτό δεν είναι αλητεία, τότε ποια άλλη λέξη υπάρχει;

Τί σημαίνει, ωστόσο, «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default); Για τις τράπεζες, το σίγουρο είναι ότι η κήρυξη μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας θα σημάνει αυτομάτως έκπτωση μέρους των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες –οι οποίες έχουν ανοικτή γραμμή ρευστότητας με την ευρωτράπεζα και έχουν καταθέσει ως εγγύηση (collateral) ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Με την κήρυξη σε selective default αυτομάτως οι εγγυήσεις των τραπεζών ή μέρος αυτών καταπίπτουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από τα 130 δισεκατ. ευρώ εγγυήσεων στην ΕΚΤ, θα καταπέσουν περί τα 50-60 δισεκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει έλλειμμα στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, κατ’ επέκταση περαιτέρω μείωση στην σχεδόν μηδενική χορήγηση δανείων. Με πιο απλά λόγια, δάνεια γιοκ για επιχειρήσεις και ιδιώτες, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς, η οικονομία θα μπει σε ακόμα βαθύτερη κρίση, το Χρηματιστήριο θα καταρρεύσει και τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά τους. Επίσης, με δεδομένα τα χάλια της διεφθαρμένης ελληνικής γραφειοκρατίας, οι επενδύσεις θα ανασταλούν άπαξ δια παντός και κάποιοι τολμηροί θα περιμένουν την πλήρη κατάρρευση της κτηματαγοράς για να επανατοποθετηθούν σε αυτήν.

Όμως, ίσως, τελικά, όλα αυτά σε μία τριετία να αποδειχθούν θετικά για την οικονομία. Διότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα επιβάλλει πλέον αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις τις οποίες το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να πραγματοποιήσει. Επιπροσθέτως, όλοι αυτοί οι πολιτικοί που έφεραν την χώρα στην χρεοκοπία θα πάνε στα σπίτια τους.

Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, μέσα από την οικονομική κατάρρευση, να προκύψει μια άλλη Ελλάδα –πιο σοβαρή, πιο υπεύθυνη, λιγότερο διεφθαρμένη. Κάτι θα είναι κι αυτό, αλλά με ποιο κόστος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: