Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ»

Το κείμενο που ακολουθεί και υπογράφεται από τον Τάκη Μίχα, συνεργάτη του protagon.gr, είναι ενδεικτικό, πρώτον, για το μέλλον της χώρας μας στις κοινωνίες των γνώσεων και, δεύτερον, του επιπέδου των ανθρώπων που θεωρούνται φορείς της γνώσης. Κατά τα λοιπά …και εις άλλα με υγεία!


«Πρόκειται για την περίπτωση ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος επιδιδόταν σε εκτεταμένη λογοκλοπή, παρουσιάζοντας ως δικές του μελέτες συναδέλφων του στο εξωτερικό που είχαν δημοσιευθεί και σε επιστημονικά περιοδικά.

»Μέχρι εδώ η ιστορία δεν παρουσιάζει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λογοκλοπές γίνονται και στο εξωτερικό και μάλιστα και στα καλύτερα πανεπιστήμια. Το ενδιαφέρον όμως με αυτή την ιστορία είναι η απόφαση του πενταμελούς πειθαρχικού συμβουλίου των μελών της ΔΕΠ που εκλήθη να κρίνει την περίπτωσή του. Με ψήφους 3-2 το συμβούλιο αποφάσισε (κρατήστε την αναπνοή σας) να τού επιβάλει την …προσωρινή παύση ενός έτους!!! Με άλλα λόγια, μετά από ένα έτος ο «καθηγητής» αυτός θα επαναβαπτισθεί πλήρες μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας και πιθανώς να διδάσκει τα παιδιά σας και τα δικά μου.

»Αναλογισθείτε: Αν σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ανακάλυπταν έναν φοιτητή να κάνει λογοκλοπή, μπορείτε να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναπέρναγε την πόρτα του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Δεν μπορώ καν να διανοηθώ τί θα γινόταν στην περίπτωση ενός καθηγητή. Το πιθανότερο θα ήταν ότι πολύ δύσκολα θα έβρισκε πια δουλειά, όχι φυσικά ως καθηγητής αλλά ούτε ως καφετζής!

»Η ελληνική περίπτωση γίνεται ακόμα πιο εξωφρενική αν ληφθεί υπόψη και το ιστορικό του «καθηγητή». Το εν λόγω άτομο καταδικάστηκε πριν από καιρό από το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή, επειδή χρηματίστηκε από φοιτήτριες για να τις περάσει στο μάθημά του. Και παρόλα αυτά, συνέχισε να διδάσκει!!! Με άλλα λόγια, έχουμε ένα άτομο το οποίο εκβιάζει τους φοιτητές του για να πάρει χρήματα και επιπλέον πλαστογραφεί τις εργασίες άλλων επιστημόνων. Και η μόνη ποινή που τού επιβάλλουν οι συνάδελφοί του όταν αποκαλύπτονται οι πράξεις του είναι ένα έτος διακοπές –να ξεκουραστεί, ο καημένος!– από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα.

»Για μία ακόμη φορά έλαμψε σε όλο της το μεγαλείο η λογική της συντεχνιακής αλληλεγγύης που έχει οδηγήσει την Ελλάδα στα σημερινά της αδιέξοδα. Και δεν βρέθηκε κανείς από τους εισαγγελίσκους της καθημερινότητας –ο κ.Τσίπρας ή η κ.Παπαρήγα, π.χ.– να καταγγείλουν το γεγονός και να ζητήσουν όχι μόνο την οριστική παύση του εν λόγω «καθηγητή», αλλά και των άλλων συναδέλφων του, που ψήφισαν με αυτό τον διεφθαρμένο τρόπο. Ούτε σκέφτηκαν να διαμαρτυρηθούν οι «κουκουλοφόροι», οι οποίοι, κάθε φορά που τίθεται θέμα βελτίωσης των άμοιρων ΑΕΙ σπεύδουν να τα κάνουν ρημάδια. Διότι όλοι τους –από την Άκρα Αριστερά μέχρι την Άκρα Δεξιά– αποτελούν μέρος του συντεχνιακού κράτους που βασίζεται στην παραβίαση κάθε κανόνα ηθικής στο όνομα της συντεχνιακής αλληλεγγύης.

»Όμως το θέμα δεν είναι μόνον ηθικό. Μπορείτε να φαντασθείτε πόσοι άλλοι καθηγητές υπάρχουν στα ΑΕΙ που σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι απίστευτοι «καθηγητές» που στην ουσία αθώωσαν τον διεφθαρμένο συνάδελφό τους; Και ποιο ακριβώς πιστεύετε ότι είναι το επίπεδο της επιστημονικής τους επάρκειας; Πιστεύετε ότι ισοδυναμεί με το έστω ένα δέκατο του μισθού τους; Και αν πιστεύετε ότι και αυτό πολύ τους πέφτει, έχετε επιτέλους αρχίσει να καταλαβαίνετε γιατί έχουμε φτάσει εδώ που είμαστε –και ότι δεν φταίει ούτε ο Σόρος, ούτε οι Εβραίοι, ούτε η τρόϊκα, ούτε η Μέρκελ;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: