Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Ιδιαίτερο κύρος αναμένεται να προσδώσει στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η εκλογή στην προεδρία του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου, καταξιωμένη προσωπικότητα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Σημειώνουμε ότι ο κ. Οδ.Κυριακόπουλος είναι επίσης πρόεδρος του Ομίλου S&B Βιομηχανικά ΑΕ, πρόεδρος της Μοτοδυναμική ΑΕΕ, μέλος του ΔΣ της Lavipharm ΑΕ και της Lamda Development ΑΕ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) την περίοδο 2000-2006, αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ΑΕ, καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009).


*«Το μήνυμά μου προς την Κουμουνδούρου είναι σαφές: ασυλία τέλος, τέλος και στην ψευδαίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι άμαχος πληθυσμός». Με τα λόγια αυτά, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος κ. Μιχ.Καρχιμάκης προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ –τον οποίο, εξάλλου, κατηγορεί ότι, από τότε που σταμάτησε να παράγει πολιτική, παράγει … μπάχαλο– σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday. Αναφέρεται επίσης και στην ανάγκη της μείωσης του δημόσιου τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, τονίζει ότι μία χρεοκοπημένη χώρα δεν συζητά για το ύψος των συντάξεων και των μισθών, αλλά για το αν μπορεί να δώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά.

*Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος προσανατολίζεται στην μείωση αμοιβών για συμμετοχή σε επιτροπές (από 245 ευρώ ανα συνεδρίαση, θα πάει στα 200 ευρώ). Επισης, επειδή τον Σεπτέμβριο λήγει η τετραετής μίσθωση ΙΧ, θα γίνει στροφή σε ΙΧ μικρότερου κυβισμού, ώστε να εκλείψουν τα υβριδικά των 3.500 κ.εκ. με τα οποία κυκλοφορούν πολλοί εθνοπατέρες. Αν έτσι έχουν τα πράγματα και δεν υπάρξουν νέες, σοβαρότερες σκέψεις, τα μέτρα «λιτότητας» που θα αποφασιστούν μάλλον θα προκαλέσουν θυμηδία παρά ικανοποίηση σοτυς εκτός Κοινοβουλίου.

*Κρίσιμες θα είναι οι μέρες που έρχονται για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο, όπως από καιρό έχουμε επισημάνει, αποτελεί πραγματικό αθλητικό και κοινωνικό οχετό. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος περμένει από την αθλητική δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Επίσης, η πολιτεία περιμένει από την γενική συνέλευση της ΕΠΟ την 22α Ιουλίου να πάρει αυστηρές αποφάσεις, εφαρμόζοντας τον πειθαρχικό κώδικα. Όμως, ο τελευταίος, αφ’ ενός, δεν μπορεί να αλλάξει μεσούσης της περιόδου και, αφ’ ετέρου, ειναι μικρή η διαβάθμιση των ποινών που προβλέπει. Άρα; Μάλλον το προϊόν «ελληνικό ποδόσφαιρο» οδεύει προς τα σκουπίδια…

*Η υπόθεση των υποκλοπών από την εφημερίδα News of the World που ανήκε στον Αυστραλό μεγιστάνα των ΜΜΕ κ. Ρούπερτ Μέρντοχ φέρνει στην επιφάνεια την αθλιότητα μιας δημοσιογραφίας η οποιά έχει αρκετούς οπαδούς στην χώρα μας. Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για το εύρος των υποκλοπών των ηχητικών μηνυμάτων από τα κινητά τηλέφωνα περίπου 4.000 προσώπων (αν και κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων), οδήγησε τον Βρεταννό πρωθυπουργό Ντέηβιντ Κάμερον να παραχωρήσει την Παρασκευή έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Βρεταννία. Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί και την Πέμπτη στην Βουλή των Κοινοτήτων, ζητώντας την έναρξη επίσημης έρευνας από τον δημοσιογραφικό οργανισμό News International, συμφερόντων Μέρντοχ, που εξέδιδε μέχρι σήμερα το αμφιλεγόμενο ταμπλόϊντ. Η δημόσια αυτή προσπάθεια του Ντ.Κάμερον να διαχειριστεί τον σάλο που έχει ξεσπάσει από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις συνοδεύτηκε από την εκ νέου σύλληψη του βασιλικού ρεπόρτερ Κλάϊβ Γκούντμαν, αλλά και την σύλληψη για πρώτη φορά του πρώην διευθυντή επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στρητ και πρώην διευθυντή της News of the World, Άντι Κούλσον. Ο Α.Κούλσον, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον ρόλο του στην Ντάουνινγκ Στρητ λίγους μήνες νωρίτερα για την ίδια υπόθεση, προέρχεται από τα σπλάχνα της News of the World. Είχε βρεθεί στο δημοσιογραφικό τιμόνι της εφημερίδας σε μία περίοδο που, απ’ ό,τι φαίνεται, οι ρεπόρτερ της κρυφάκουγαν τα μηνύματα νεκρών και ζωντανών. Κατά τα λοιπά, η διαπλοκή ΜΜΕ και πολιτικών προσλαμβάνει πλέον σαφέστατες αντιδημοκρατικές διαστάσεις, που κάποιους θα πρέπει να προβληματίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: