Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ 30/11/2010

*Για όσους αγνοούν κάποιους αριθμούς, τα ποσοτικά στοιχεία που παραθέτει ο Στέλιος Κράλογλου είναι αποκαλυπτικά: Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το δημόσιο χρέος της χώρας, τροφοδοτούμενο από το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο το 2009 έφθασε το 15,4% του ΑΕΠ (ξεπέρασε τα 36 δισεκατ. ευρώ). Παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι τεράστιες λόγω της δυναμικής που έχει λάβει πλέον το δημόσιο χρέος, το οποίο στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010 έφθασε τα 336,8 δισεκατ. ευρώ (144% του ΑΕΠ), από τα 317 δισεκατ. ευρώ ή 137% του ΑΕΠ πού ήταν στο τέλος Ιουνίου. Με λίγα λόγια, κάθε Έλληνας χρωστά 33.600 ευρώ μόνο και μόνο λόγω του δημοσίου χρέους. Αν στο ποσόν αυτό προστεθεί και το ιδιωτικό χρέος, τότε το μέλλον των Ελλήνων πολιτών είναι υποθηκευμένο… Το χρέος του ελληνικού Δημοσίου επιβαρύνθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο κατά περίπου 20 δισεκατ. ευρώ, καθώς προστέθηκαν σε αυτό περίπου 10 δισεκατ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες ζημίες του ΟΣΕ. Δεν αποκλείονται μάλιστα περαιτέρω επιβαρύνσεις από δάνεια που έχουν συναφθεί με την εγγύηση του Δημοσίου και άλλες ΔΕΚΟ και δεν έχουν αποπληρωθεί.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Θετικά βλέπει την πολιτική κίνηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει την «Δημοκρατική Συμμαχία» η Ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, τελεί εν αναμονή για κάποια δείγματα γραφής από τον νέο πολιτικό σχηματισμό. Συνδετικός δε κρίκος της προσέγγισης Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και «Δημοκρατικής Συμμαχίας» είναι ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στέλεχος σήμερα του κόμματος της κ. Ντ. Μπακογιάννη.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ένα επίκαιρο βιβλίο του Παναγιώτη Γεννηματά, επίτιμου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Σε μία περίοδο όπου όντως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κατάσταση προβληματισμού, αναζητήσεων αλλά και μεγάλων δυσκολιών ως προς την οικοδόμησή της, το βιβλίο του Παναγιώτη Γεννηματά «Αγωνία Για Την Ευρώπη» (εκδόσεις Πεδίο) αποτελεί σίγουρα ένα πολύτιμο αναλυτικό εργαλείο.

Ελλάς όπως βδέλλα

του Τάκη Μίχα

Σύμφωνα λοιπόν με το γνωστό αφήγημα του ντόπιου Καθεστωτικού Αντιιμπεριαλισμού (Σαμαρας-Παπαρήγα-Τσίπρας-Αλάβανος ) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (μαζί με την Ε.Ε) έβαλε το πιστόλι στο κρόταφο του Έλληνα πρωθυπουργού για να τον αναγκάσει να πάρει το δάνειο. Ο στόχος των Σάιλοκ του ΔΝΤ δεν ήταν απλά να πιούν το αίμα των Ελλήνων ζητώντας το «τοκογλυφικό» επιτόκιο του 5% (δηλαδή περίπου 10% χαμηλότερο απ’ αυτό που θα πετύχαινε η Ελλάδα αν έβγαινε στην πιάτσα να ζητήσει χρήματα) αλλά επίσης και να διαλύσουν κάθε κοινωνική πρόοδο που με τόσο μόχθο και αγώνα είχε πετύχει η επαναστατική αβανγκάρντια των διορισμένων στον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ, τον ΕΟΜΕΧ, την Ολυμπιακή, την ΔΕΗ κλπ καθώς και να ποδοπατήσουν τα «κεκτημένα» των φορτηγατζήδων, των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των φαρμακοποιών, των δημοσιογράφων-με άλλα λόγια όλων εκείνων που συγκροτούν «της Γης τους κολασμένους».

ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΛΠΙΔΑ

Εντυπωσιακή είναι η συζήτηση στην εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης», της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ανάμεσα στον κ. Δημήτρη Μαύρο, πρόεδρο του τομέα ηγεσίας της ΕΕΔΕ και τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, με θέμα την βιώσιμη ελπίδα –δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντάς το–, που είναι και το αντικείμενο του 4ου CEO Summit το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου.

Η εκπομπή θα προβληθεί από το Sbc – Κανάλι 10 το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 15.00, και την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 21.00

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Δεν είναι μόνον εμπαθείς, αδίστακτοι και πνευματικά πορωμένοι. Είναι και αγράμματοι. Εκτός και αν προσποιούνται αυτή την τελευταία ιδιότητα για να εξαπατούν τις γαλαρίες των πραγματικά αγράμματων.

Είναι γνωστό και αποδεικνύεται καθημερινά ότι, στην σημερινή Ελλάδα, ο μέσος δείκτης πνευματικής καλλιέργειας είναι τραγικά χαμηλός. Συνεπώς, μια τέτοια κοινωνία είναι έτοιμη να δέχεται οποιεσδήποτε ερμηνείες για την πραγματικότητα, από τους πλέον αδυσώπητους εχθρούς της. Και οι τελευταίοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που θέλουν να ητν εγκλείσουν στο δικό τους διανοητικό στρατόπεδο για να μπορούν να την ελέγχουν και, ως εκ τούτου, να την εξουσιάζουν. Σήμερα δε το έργο τους διευκολύνεται αφάνταστα και από την ηλεκτρονικο-τηλεοπτική μαζοποίηση, η οποία στηρίζεται στο θέαμα, στο στιγμιαίο και στην εκπτώχευση του λόγου.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι στρατηγικές του ποδοσφαίρου στην επιχείρηση

Μία επιτυχημένη επιχείρηση λειτουργεί σαν μία επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα. Ποια όμως είναι τα κοινά χαρακτηριστικά επιτυχημένων ποδοσφαιρικών και επιχειρηματικών ομάδων;

1. Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία μίας «πραγματικής» ομάδας. Μιας ομάδας δηλαδή όπου όλα τα μέλη μοιράζονται την πλήρη αφοσίωση προς τον κοινό σκοπό, δηλαδή την άριστη επίδοση σε ό,τι κι αν κάνουν. Η οριζόντια δημιουργία τέτοιων ομάδων είναι απαραίτητη σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας για κάθε οργανισμό, από τους επιστάτες και τις καθαρίστριες μέχρι το τελευταίο σκαλοπάτι που είναι το διοικητικό συμβούλιο και η γενική συνέλευση.

2. Σε κάθε θέση του οργανογράμματος της επιχείρησης πρέπει να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος. Η ομάδα είναι τόσο ισχυρή, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος. Το κάθε μέλος πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία και να είναι αυθεντία σε αυτό που κάνει.

Jean-Claude Trichet: Το ΕΚ ο μεσάζων για το αναγκαίο "ποιοτικό άλμα" της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε στους ευρωβουλευτές τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, ότι ο ρόλος του ΕΚ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης το οποίο πρότεινε το Συμβούλιο. Το προτεινόμενο σχέδιο "υπολείπεται αυτών που θεωρεί αναγκαία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", προσέθεσε ο ίδιος.

4ο CEO Summit από τον Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ

Βιώσιμη Ελπίδα: Δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντας το

Υπάρχει ελπίδα για βιώσιμη ανάπτυξη σήμερα; Η κοινωνία εκφράζει απαισιοδοξία, η αγορά κινείται στην αβεβαιότητα, οι ηγέτες είναι εκείνοι που πρέπει να δώσουν το στίγμα τους. Οφείλουν να δημιουργήσουν το μέλλον και όχι απλά να το προβλέπουν. Ποιές είναι οι συνθήκες και ποιές οι δυνατότητες γι’ αυτό; Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στο CEO Summit 2010 με προσωπικότητες με εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΥ

Ένα εξόχως επίκαιρο, αποκαλυπτικό και ίσως προφητικό βιβλίο του πρώην υπουργού κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στην αδιάφορη για τα όσα γίνονται γύρω της Ελλάδα, η ισλαμική τρομοκρατία και ο φονταμενταλισμός που την εμπνέει θεωρούνται, ως συνήθως, φαινόμενα που αφορούν τους …άλλους. Πολλοί δε είναι αυτοί που θεωρούν ότι, επειδή στην χώρα μας ο αντισημιτισμός έχει ισχυρές ρίζες, η ισλαμική τρομοκρατία αποφεύγει να εκδηλωθεί.

ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

του Νίκου Καραγεωργίου*

Όπου κι αν βρίσκονται, οι αρμόδιοι για την οικονομική ανάπτυξη υπουργοί διαλαλούν σε όλους τους τόνους –και πολύ σωστά– ότι, πέρα από την δημοσιονομική εξυγίανση, ζωτική γι ατην έξοδο της χώρας από την ύφεση είναι μεσοπρόθεσμα η είσοδός της σε αναπτυξιακή τροχιά. Η πρόθεση είναι άριστη. Το θέμα, όμως, έγκειται στις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να μπορέσει να έλθει η ώρα της πολυπόθητης ανάπτυξης. Στο επίπεδο αυτό, ωστόσο, πολύ φοβόμαστε ότι και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές/παρατηρητές της ελληνικής οικονομίας δεν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν την αισιόδοξη εκδοχή. Γιατί;

Οι νεοφιλελεύθεροι και το ευρώ

του Τάκη Μίχα (protagon.gr) *

Αυτό το οποίο είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι μια Αριστερά «παλαιάς κοπής» έχει επιβάλλει την ιδεολογική της κυριαρχία. Ακόμα χειρότερο είναι ότι οι ανακρίβειες τις οποίες διαδίδει μέσω της συνεχούς επανάληψης καταλήγουν να θεωρούνται «αυτονόητες πραγματικότητες» και να επαναλαμβάνονται άκριτα και από σοβαρούς δημοσιογράφους.

ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΩΣ ΣΑΚΚΟΙ ΤΟΥ ΜΠΟΞ

Ενώ το οργανωμένο λιανεμπόριο είναι ο μόνος κλάδος της οικονομίας μας που δημιουργεί απασχόληση, κάποιοι θέλουν, ως φαίνεται, να τον υπονομεύσουν με αμφισβητούμενα στοιχεία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση πλήττει βαρειά επιχειρήσεις, καταναλωτές και εργαζόμενους, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις επιτιθέμενοι στο λιανικό εμπόριο, ειδικότερα δε στα σούπερ-μάρκετ (ΣΜ), που είναι και ο κύριος κορμός του. Η γνωστή επωδός ειναι ότι τα ΣΜ αυξάνουν τις τιμές και είναι στην Ελλάδα πολύ ακριβότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), γιατί έχουν υπερκέρδη.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Δρόμοι Ανάπτυξης

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου άρχισε ο δεύτερος κύκλος τηλεοπτικών εκπομπών «Δρόμοι Ανάπτυξης» της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) από το οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι SBC TV, που επέστρεψε δυναμικά στο τηλεοπτικό προσκήνιο, με νέο ανανεωμένο πρόγραμμα, από τη συχνότητα του καναλιού 10 (UHF 55 Υμηττός, 36 Πάρνηθα) και από το διαδίκτυο (http://www.sbctv.gr/).

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το κοινωνικό κράτος και η πολιτεία του μέλλοντος

του Αντώνη Ζαϊρη*

Στο περιθώριο της παρούσας χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε σήμερα έντονα, καθώς και του μεγάλου προβλήματος της απασχόλησης που θα ανακύψει, με καταλυτικό τρόπο, εντος του 2011, έρχεται πάλι στο δημόσιο διάλογο, στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, το θέμα του παραμελημένου κοινωνικού κράτους, και των παραγόντων που επηρεάζουν ανασχετικά τη θεμελίωσή του στη σύγχρονη Νεωτερική Δημοκρατία.

ΠΡΟΣΩΠΑ 15/11/2010

*«Κομματική», χωρίς ουσία και ευχολογική χαρακτήρισαν την ομιλία του καθηγητή κ. Λουκά Παπαδήμου στο Μέγαρο Μουσικής αρκετοί από τους παρισταμένους. Συγκράτησαν όμως την πρόβλεψη του τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι «τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία τώρα αρχίζουν».

ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Η απλοποίηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην χώρα μας έχει καταντήσει από δεκαετίας θλιβερό πλέον ανέκδοτο

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«One stop shop», «fast track» και άλλα ηχηρά παρόμοια ακούγονται εδώ και μία δεκαετία στην Ελλάδα, στην οποία είναι ζήτημα αν, στο ίδιο διάστημα, έχουν γίνει δύο ή τρεις άξιες λόγου επενδύσεις –και αυτές με χίλια βάσανα. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, καυστικό, αλλά και χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στο Βήμα του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου, με τίτλο «Ποιος επενδύει;». Γράφει, λοιπόν, ο γνωστός συνάδελφος:

Ανάπτυξη: Κλειδί για την ανάκαμψη

«Στη σημερινή φάση της οικονομικής συγκυρίας πρέπει να ξεφύγουμε από τη φιλοσοφία του δεν γίνεται και του γιατί πρέπει να γίνει και να υιοθετήσουμε το γίνεται», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Αλέξανδρος Φούρλας, ανοίγοντας την κεντρική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποιότητας «Ανάπτυξη: Κλειδί για την ανάκαμψη», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ. Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κρίση ο κ. Αλέξανδρος Φούρλας τόνισε πως αυτή θα έχει διάρκεια και ότι για να ξεπεραστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα θα πρέπει να υπάρξουν διοικητικές καινοτομίες, ευνοϊκές προς την ανάπτυξη. Ήδη το Υπουργείο, είπε ο Γ. Γραμματέας, έχει δρομολογήσει την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα δε προχωράει και στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για το περιβάλλον. «Το έργο που γίνεται είπε ο κ. Φούρλας είναι μεγάλο και ελπίδα όλων μας είναι ότι θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει».

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Internet

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου), στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης που παρέχει σε σύγχρονα θέματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, συνδιοργανώνουν Συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Internet με θέμα: “E-Business Innovation Forum” στις 22 & 23 Νοεμβρίου του 2010 στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΚΩΝ. ΛΑΜΠΡΙΝOΠΟΥΛΟΣ: ΗΓΕΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

«Ένα από τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας, είναι το τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας που υπάρχει τόσο στην κοινωνία μας όσο και στα επιχειρηματικά δρώμενα. Εξ άλλου ένα από τα μεγάλα διδάγματα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε είναι αυτό που μας λέει ότι το μάνατζμεντ σαν διαδικασία δεν αρκεί ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη οικονομιών και κοινωνιών...

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΜΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και οι Πρεσβείες της Ουγγαρίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα τη στάση και το ρόλο του ευρωπαϊκού Τύπου και των ΜΜΕ απέναντι στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

QUOTES

*Αυτοί που επιμένουν στα μικρά πράγματα, συνήθως γίνονται ανίκανοι για τα μεγάλα (Λα Ροσφουκώ)

*Υπάρχουν δύο είδη ηθικής: αυτή που διδάσκουμε και δεν εφαρμόζουμε και αυτή που εφαρμόζουμε αλλά αποφεύγουμε προσεκτικά να διδάξουμε (Μπ. Ράσελ)

*Πετυχαίνουν συνήθως στην ζωή αυτοί που κάνουν αυτό που μπορούν. Οι άλλοι, δεν το κάνουν (Ρομαίν Πολλάν)

*Θάρρος είναι η τέχνη να φοβόμαστε χωρίς αυτό να φαίνεται (Πιερ Βερόν)

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ;

Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν ενδεικτική της μαζικής αδιαφορίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και του λειψού ενδιαφέροντος του ελληνικού γίγνεσθαι στην Ευρώπη. Δήλωνε επίσης ότι, επειδή κανείς δεν περίμενε κάτι από αυτές σε κομματικό επίπεδο, ήταν μάλλον περιττή πολυτέλεια το να πάει να ψηφίσει. Το φαινόμενο βέβαια δεν ήταν μόνον ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Οι εχθροί του μνημονίου, αφ’ ενός, δεν έχουν διαβάσει ούτε μία αράδα από το σχετικό κείμενο, παραπληροφορούν και ψεύδονται ασυστόλως, αφ’ ετέρου

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το σχετικό με το «μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής» κείμενο καλύπτει 100 σελίδες και είναι μία συμφωνία που έκανε το ελληνικό κράτος, ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποφύγει την στάση πληρωμών και άρα την χρεοκοπία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΥΣΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) επισημαίνει ότι, αν η κυβέρνηση θελήσει να στηρίξει την βιομηχανία ειδών διατροφής, η τελευταία μπορεί να συμβάλει σε έξοδο από την ύφεση

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευάγγελος Καλούσης είναι κατηγορηματικός: «Η βιομηχανία ειδών διατροφής έχει σημαντικές δυνατότητες, αρκεί να μπορεί να λειτουργήσει στην βάση σταθερών κανόνων. Αυτή είναι η πιο σοβαρή προϋπόθεση για την ανάπτυξη κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον αστάθειας και ανισορροπιών», μάς λέει.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΩΝ

Είναι πολλοί οι λόγοι που οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι ηγετικοί μάνατζερς θα αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αβεβαιότητα, αλλά και σημαντικές προκλήσεις, τα είκοσι χρόνια που έρχονται

του Philip Kotler

Αύριο, τίποτε δεν θα είναι ούτε σαν το χθες, αλλά ούτε σαν το σήμερα για τις επιχειρήσεις. Αν δώσουμε βάση στις εκτιμήσεις της έκθεσης «Παγκόσμιες Τάσεις 2025», οι επιχειρήσεις θα ζήσουν υπό συνθήκες σοβαρών αναταράξεων –τις οποίες θα πρέπει να προβλέπουν, στο μέτρο του δυνατού. Είναι θέμα επιβίωσης γι αυτές.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Εθνική αντίσταση στον εκσυγχρονισμό

Του Στέλιου Σταυρίδη *

Φαίνεται ότι εμείς οι Έλληνες «δεν έχουμε τον Θεό μας». Έχοντας μάτια, αυτιά και μυαλό κλειστά, δεν θέλουμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς γίνεται γύρω μας. Ωραιοποιούμε, ανεχόμαστε, βολευόμαστε, γκρινιάζουμε και... αλλού αρμενίζουμε. Όταν δε καλούμεθα να ψηφίσουμε, επιλέγουμε την αποχή!

Ο ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΕΔΕ

Στην εκπομπή της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), «Δρόμος της Ανάπτυξης», η οποία θα προβληθεί την Κυριακή 7/11 και ώρα 15.00 στο Κανάλι 10–Sbc, συμμετέχει με συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.


Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΡΞ ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Ενώ πληθαίνουν στην χώρα εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες από διεστραμένους εγκεφάλους –οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, θησαυρίζουν από το έγκλημα και την τρομοκρατία– ο Καρλ Μαρξ τους προσφέρει και ηθική νομιμοποίηση

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Από την κατάρρευση του κομμουνισμού στην σοβιετική αυτοκρατορία και τους δορυφόρους της, τα κομμουνιστικά κόμματα τοποθέτησαν τον μέγα θεωρητικό τους στα υπόγεια της Ιστορίας. Και, βεβαίως, λόγω της εθνικιστικής και φαιάς στροφής τους, δεν έχουν κανέναν λόγο να αναφέρονται στον Γερμανό φιλόσοφο. Ακόμα χειρότερα, οι σημερινοί Ρώσοι κομμουνιστές τον απορρίπτουν διότι ήταν Εβραίος. Παράλληλα, επειδή ανεκάλυψαν και την Ορθοδοξία, απορρίπτουν και τις περί θρησκείας θέσεις του Καρόλου Μαρξ, τονίζοντας ότι αυτές αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον καθολικισμό.

ΓΕΠΟΕΤ: "Ο Ελληνικός τουρισμός έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο..."

Η τουριστική σεζόν ολοκληρώθηκε και τώρα νηφάλιοι μπορούμε να κάνουμε ταμείο, μετρώντας τις πληγές μας, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι η χρονιά είχε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Εμείς οι τουριστικοί επιχειρηματίες, που η πτώση αυτή του τουρισμού και των εσόδων μας πλήττει άμεσα και δεν γνωρίζουμε πόσο θα αντέξουμε ακόμα και αν θα είμαστε παρόντες όταν ο ελληνικός τουρισμός επανέλθει, εάν επανέλθει, κάνουμε μέσω των γνωριμιών μας στο εξωτερικό ό, τι είναι δυνατόν, όμως αυτό δεν αρκεί.

Διότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα μίας μόνο κυβέρνησης, είναι θέμα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Του Τάσου Αβραντίνη*

Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής;

Μπορεί η Αθήνα να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο κλασικών σπουδών (σπουδών αρχαίας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ιστορίας και αρχαιολογίας).

Μπορεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας να λειτουργήσει ένα διεθνές πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Αυτά τα ερωτήματα –μεταξύ αρκετών ακόμη– επεξεργαστήκαμε στη δημοτική κίνηση «Πορτοκαλί» που από το Σεπτέμβριο υποστηρίζει την υποψηφιότητα Καμίνη για Δήμαρχο στην Αθήνα.

ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΑΣΠΙΣ» ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταχρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αλλά η διάστασή της δεν φαίνεται να απασχολεί δεόντως τα μέσα μαζικής μη-επικοινωνίας. Επίσης, όλως περιέργως, ο δράστης της ιστορίας αυτής, που αφορά ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς», κ. Παύλος Ψωμιάδης, κατάφερε προσφάτως, παρά τα 600 εκατ. ευρώ που έκαναν φτερά από τα ταμεία του ομίλου του, να μην υπάρξει δέσμευση της προσωπικής του περιουσίας –η οποία επίσης ανέρχεται σε μία εκατοντάδα εκατομμυρίων ευρώ.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Πλησιάζοντας στο τέλος μιας ιδιαίτερης χρονιάς, όπου η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού δεν θα μπορούσε παρά να στρέψει την προσοχή του στην Ελλάδα και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου για τον Τουρισμό. Ένα μοντέλο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα και θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας έξω από την κρίση. Ένα μοντέλο που θα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πρότυπο για την σύγχρονη τουριστική βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη – και όχι μόνο.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διασύρεται εκ νέου η Ελλάδα στην Ευρώπη

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Απαρατήρητη και ασχολίαστη από τα λαλίστατα ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα μη-επικοινωνίας πέρασε η επίσκεψη στην Ελλάδα του Βέλγου υπουργού Εσωτερικών κ. Μελχιόρ, ο οποίος ήλθε στην χώρα μας για να συναντήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή.

Ο λόγος της επίσκεψης ήταν πολύ σοβαρός. Ο κ. Μελχιόρ, στο πλαίσιο της βελγικής προεδρίας της Ένωσης, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα εισέρχονται ημερησίως κάπου 400 παράνομοι μετανάστες, το 80% των οποίων κατευθύνονται στην συνέχεια προς την ΕΕ. Υπολογίζεται έτσι ότι, σε ετήσια βάση, η Ευρώπη δέχεται μέσω Ελλάδος περί τους 120.000 παράνομους μετανάστες.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Όσοι υποβαθμίζουν το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη μάλλον δεν γνωρίζουν ανάγνωση, είτε ενεργούν εκ του πονηρού. Τεράστιες οι οικονομικές διασυνδέσεις

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Από το 1991 μέχρι και το τέλος του 2009 έχουν γίνει στη Ευρώπη 1.656 τρομοκρατικές ενέργειες, με 216 νεκρούς και 12.615 τραυματίες. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, όπου δρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις IRA και ETA. Ακολουθεί η Ιταλία, χώρα στην οποία το 96% των τρομοκρατικών ενεργειών είναι έργο των μαφιών που δρουν στην γειτονική μας χώρα. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στη Ευρώπη, με 168 τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται σε εγχώριες οργανώσεις.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΝΗΓΕΣΙΑΣ»

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Επιτακτική για την ανθρώπινη ανάπτυξη είναι η έλευση και διάδοση της καινοτομίας –με τον όρο δε αυτόν εννοούμε την ώθηση και την πίεση που δέχεται ένα μοντέλο έως ότου σπάσει.

Σε όρους ηγεσίας, το σπασμένο μοντέλο είναι η θεωρία του «μεγάλου άνδρα». Χάρη στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα της εργασίας και της κοινωνίας –η οποία ανεβαίνει και λόγω της επιρροής του Διαδικτύου και του ανοδικού παγκόσμιου εμπορίου– οι μοναχικοί ήρωες δεν μπορούν πλέον να ασκούν την εξουσία όπως είχαν συνηθίσει. Τόσο στην πολιτική όσο και στις επιχειρήσεις, η ατομική ηγεσία δεν είναι πλέον συμβατή με την πραγματικότητα όταν η τελευταία οδηγεί σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε διασυνοριακά δίκτυα. Μοιραία, λοιπόν, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να μάθουν να λειτουργούν συλλογικά, είτε πρόκειται για μικρές ομάδες είτε για ευρύτερες οντότητες.