Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ανάπτυξη: Κλειδί για την ανάκαμψη

«Στη σημερινή φάση της οικονομικής συγκυρίας πρέπει να ξεφύγουμε από τη φιλοσοφία του δεν γίνεται και του γιατί πρέπει να γίνει και να υιοθετήσουμε το γίνεται», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Αλέξανδρος Φούρλας, ανοίγοντας την κεντρική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποιότητας «Ανάπτυξη: Κλειδί για την ανάκαμψη», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ. Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κρίση ο κ. Αλέξανδρος Φούρλας τόνισε πως αυτή θα έχει διάρκεια και ότι για να ξεπεραστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα θα πρέπει να υπάρξουν διοικητικές καινοτομίες, ευνοϊκές προς την ανάπτυξη. Ήδη το Υπουργείο, είπε ο Γ. Γραμματέας, έχει δρομολογήσει την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα δε προχωράει και στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για το περιβάλλον. «Το έργο που γίνεται είπε ο κ. Φούρλας είναι μεγάλο και ελπίδα όλων μας είναι ότι θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει».

Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Κομνηνός, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές και τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο εξής οι επιχειρήσεις, αν δεν θέλουν να κλείσουν, θα πρέπει να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια. Για το σκοπό αυτό, τόνισε ο κ. Κομνηνός, έχει δρομολογηθεί η συνεργασία του Υπουργείου με παραγωγικούς φορείς, όπως τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα στο επίπεδο του Υπουργείου, απλοποιούνται πολλές από τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος.

«Η κρίση είναι θεόσταλτη. Σηματοδοτεί δε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας κ. Μανώλης Πατεράκης, τονίζοντας, ότι έκλεισε οριστικά το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης. Υπογράμμισε επίσης ο Γ. Γραμματέας, ότι το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών οδηγεί στο τέλος των εισαγωγών με δανεικά και επιβάλλει ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στην καινοτομία, στη γνώση και στην εξωστρέφεια. Υπό αυτήν την έννοια, είπε ο κ. Πατεράκης, το Μνημόνιο οδηγεί σε θεσμικούς εκσυγχρονισμούς καταπολεμώντας χρόνιες παθογένειες της οικονομίας. Αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα ο Γ. Γραμματέας είπε, ότι πρόκειται για στάση ζωής η οποία και δεν επιδοτείται.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος είπε, ότι είναι ντροπή η χώρα να έχει να έχει τις χαμηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρά την αγροτική της παράδοση, να εισάγει το 50% και πλέον των αγροτικών προϊόντων που καταναλώνει. «Είναι επείγον έτσι, είπε ο κ. Λακασάς, να υπάρξει μια εξαγωγική κινητοποίηση με εργαλείο το Ταμείο Εξωστρέφειας, το οποίο μπορεί να συμβάλλει σε μια ουσιαστική εξαγωγική ανάκαμψη». Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε, ότι 4 μονάδες αύξησης των εξαγωγών οδηγούν σε 1% άνοδο του ΑΕΠ. Είπε ακόμη, ότι χρειάζεται διεθνής ενίσχυση της εικόνας και του κύρους της χώρας, διότι στις σημερινές συνθήκες, το brand Hellas είναι σοβαρά υποβαθμισμένο.

Αναφερόμενος στο ρόλο και το έργο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Πρόεδρος κ. Παναγής Καρέλλας, έδωσε έμφαση στο παρεμβατικό του έργο, και είπε, ότι ο Σύλλογος κάνει τεράστιες προσπάθειες με παρεμβάσεις του σε τομείς, όπως η ανταγωνιστικότητα, η δια βίου μάθηση, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Καρέλλας, στο ότι παρά την κρίση, οι έμποροι συναισθάνονται την κατάσταση και προσπαθούν να μην επιβαρύνουν τον καταναλωτή, μη μετακυλίοντας προς αυτόν το ΦΠΑ. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε, ότι το εμπόριο μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την ανάπτυξη και να συμβάλλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, χωρίς καταστροφή των δομών.

Στην εκδήλωση, το λόγο πήραν επίσης οι κ.κ. Πέτρος Κατσαμπούρης, Διευθύνων Σύμβουλος Βιβεχρώμ Α.Ε. και Στέλιος Σταυρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Piscines Ideals. Ο κ. Κατσαμπούρης, αναφέρθηκε στη δυσάρεστη θέση που βρίσκεται η χώρα, κυρίως από πλευράς ψυχολογίας, και είπε, ότι εάν δεν αρθεί αυτό το κλίμα αφασίας τα χειρότερα έπονται. «Στις σημερινές συνθήκες», είπε ο κ. Κατσαμπούρης, «η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει όταν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές, πιστέψουν ότι τα εξυγιαντικά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές, οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο σε μια ισχυρότερη οικονομία. Μια οικονομία, στην οποία η ζήτηση θα είναι προϊόν της παραγωγής εύρωστων επιχειρήσεων, ικανών να δημιουργούν εισοδήματα και αποταμιεύσεις». Την άποψη αυτή, υπογράμμισε και ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, λέγοντας ότι εφεξής η ελληνική οικονομία δεν μπορεί πια να αναπτύσσεται με ξένο δανεισμό. Είπε επίσης ο κ. Σταυρίδης, ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος, που θα είναι αποτελεσματικότερο αλλά λιγότερο παρεμβατικό και το οποίο δεν θα αντιμετωπίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία με ξόρκια, υπονοούμενα και αναθέματα.

Το λόγο πήρε επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο οποίος τόνισε με έμφαση, ότι βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη και ανάκαμψη είναι η ύπαρξη επιχειρηματικής αριστείας, η ταχύτατη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η ύπαρξη διαφάνειας και η ανάληψη ευθυνών του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Τόνισε επίσης, ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ, ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η ΕΕΔΕ έχει αναπτύξει γόνιμες πρωτοβουλίες, έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο και αξιόπιστο δίκτυο συνεργασιών, μέσω του οποίου διαχέονται στη χώρα αναπτυξιακές προτάσεις, νέες ιδέες, ενώ καλλιεργείται και η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Κλείνοντας, το λόγο πήρε ο κ. Μίλτος Κοζάνης, Πρόεδρος Ο.Ε. της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποιότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο που η ποιοτική αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών διαδραματίζει στην οικονομική ανάκαμψη, προσφέροντας υψηλή άυλη προστιθέμενη αξία αλλά και πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις να καινοτομούν και να ανοίγουν νέες αγορές.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποιότητας,

ολοκληρώθηκε με την Απονομή του Βραβείου “Quality Leader of the Year 2010”, στον κ. Παναγιώτη Φρόνιμο, Γενικό Διευθυντή της Μόρνος Α.Ε,

Στην Ελλάδα τη διοργάνωση της Εβδομάδας Ποιότητας, έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ποιότητα EOQ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: