Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Εθνική αντίσταση στον εκσυγχρονισμό

Του Στέλιου Σταυρίδη *

Φαίνεται ότι εμείς οι Έλληνες «δεν έχουμε τον Θεό μας». Έχοντας μάτια, αυτιά και μυαλό κλειστά, δεν θέλουμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς γίνεται γύρω μας. Ωραιοποιούμε, ανεχόμαστε, βολευόμαστε, γκρινιάζουμε και... αλλού αρμενίζουμε. Όταν δε καλούμεθα να ψηφίσουμε, επιλέγουμε την αποχή!

Επανειλημμένες επιστημονικές μελέτες συνεχώς επιβεβαιώνουν, ότι οι Έλληνες είμαστε τελείως απρόθυμοι να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που συντελούνται. Σε δείγμα 50 χωρών με 50 διαφορετικές κουλτούρες, είμαστε μακράν πάτοι ή αν θέλετε, μακράν πρωταθλητές στην αντίσταση κατά κάθε αλλαγής, κάθε προσαρμογής και κάθε προόδου. Έτσι, μην μπορώντας να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα που υπάρχει σε κάθε αλλαγή, παραμένουμε συντηρητικοί και αρτηριοσκληρωτικοί. Σε περιόδους ανάπτυξης απλά μένουμε πίσω. Τώρα, όμως, με την βαθειά πολιτική κρίση, αντί να πολεμήσουμε για να σταματήσουμε τον κατήφορο, αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε εκσυγχρονιστικό και φυσικά επισπεύδουμε την κατάρρευση της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας μας.

Επιμένουμε πεισματικά σε παρωχημένες και εξόφθαλμα αποτυχημένες συνταγές, δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε τίποτα καινοτόμο και πετυχημένο. Και όταν το επιχειρούμε -μετά από χίλια ζόρια- το προσαρμόζουμε στα δικά μας απελπιστικά χαμηλής εμβέλειας μέτρα, το απονευρώνουμε, καταδικάζοντάς το εκ προοιμίου σε πλήρη αποτυχία.

Όταν τολμήσει κάποιος σοβαρός και κατηρτισμένος τεχνοκράτης να πει κάποιες αλήθειες, κινητοποιείται ένα ολόκληρο σύστημα αδιαφάνειας και αποπροσανατολισμού για να τον κατασπαράξει. Τελικά, οι υγιείς φωνές φιμώνονται για να ακούγονται μόνον οι άναρθρες κραυγές πολιτικών, συνδικαλιστών και λοιπών κρατικοδίαιτων συμφερόντων. Που με περισσή άνεση και θρασύτητα κατασπαταλούν και τους τελευταίους πολύτιμους πόρους αυτής της χώρας.

Δείτε τι έγινε με τον μετριοπαθή και πετυχημένο τραπεζίτη, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο: Βγήκαν να τον λοιδορήσουν όλοι όσοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κατάντημα που οδήγησαν τη χώρα. Στόχος τους ήταν να αποκρύψουν κάποιες μεγάλες και τραγικές αλήθειες που τόλμησε να αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ: 10 εκατ. Έλληνες χρειάζονται 9,5 δισ. ευρώ σε δαπάνες υγείας ετησίως, ενώ 70 εκατ. Ισπανοί χρειάζονται μόλις 5 δισ. ευρώ. Προσέξτε την τερατώδη διαφορά: Σε κάθε Ισπανό αντιστοιχούν 71 ευρώ το χρόνο και σε κάθε Έλληνα δεκατέσσερις φορές περισσότερα, ήτοι 950 ευρώ!

Αντιλαμβάνεστε τι είδους διοίκηση ασκείται από το Δημόσιο. Το αδιανόητο έφτασε στη χώρα μας να είναι παντού ο κανόνας! Στα νοσοκομεία π.χ. ακόμα και σήμερα δεν τηρείται αποθήκη, τι περιμένετε; Το εύκολα προβλέψιμο αποτέλεσμα: Τιμολογούνται 10.000 τεμάχια (φαρμάκων, παραφαρμακευτικών, υλικών καθαρισμού, κ.α.), παραδίδονται 5.000, οι παραλαμβάνοντες λεηλατούν τα 3.000 και αφήνουν μόνο 2.000 για τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων! Είναι καθημερινά τα κρούσματα όπου νοσοκόμες και λοιπό προσωπικό παίρνουν σπίτι τους π.χ. αποστειρωμένες γάζες, γιατί... καθαρίζουν καλά τα τζάμια!!! Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για το παρεμπόριο των φαρμάκων, που κανείς δεν τολμά να αγγίξει.

Διοικητές των ΔΕΚΟ δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πόσους μισθοδοτούν και πόσο τους πληρώνουν. Σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς σοβαρή επιχείρηση του κόσμου, θα τους είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές και θα τους είχαν διώξει για απιστία. Όχι όμως στον ελληνικό δημόσιο τομέα της αδιαφάνειας, του κομματισμού, της λοβιτούρας και της ασυδοσίας.

Συγχώνευσαν τον Προαστιακό με τον ΟΣΕ και οργιάζουν. Πήραν επιστήμονα με μεταπτυχιακό και τον έκαναν... μηχανοδηγό. Μόνο στα χαρτιά φυσικά, γιατί στην πράξη τον έβαλαν στο «ψυγείο». Για να τον βγάλουν από την μέση. Έτσι, μετά από 120 χρόνια ελληνικών σιδηροδρόμων, αποκτήσαμε ακόμα μια παγκόσμια πρωτιά: μηχανοδηγού με μεταπτυχιακές σπουδές. Σε λίγο ο άνθρωπος αυτός παίρνει και το διδακτορικό του, οπότε οι συνδικαλιστάδες και διοικούντες τον ΟΣΕ ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν έναν ακόμη νόμπελ κοινωνικής πρόκλησης. Μέχρι τότε μας βομβαρδίζουν με πληρωμένες διαφημίσεις, ότι μας εξασφαλίζουν φθηνή και ασφαλή μετακίνηση με το τρένο και δεν θα αφήσουν το ΔΝΤ να υποχρεώσει κάθε Έλληνα να πάρει αυτοκίνητο.

Πού είναι όλοι εκείνοι οι προστάτες του λαού, να ξεσηκωθούν κατά αυτών των αθλιοτήτων που οι ίδιοι με τις «πεφωτισμένες» ιδέες τους προάγουν; Αλλά πού να τους μείνει χρόνος από εκβιασμούς και ευρηματικές, αντικοινωνικές και καταστροφικές για τη χώρα καταλήψεις;

Ο λαός, αντί να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει σωστά, εγκλωβισμένος στις δυσώδεις κομματικές στρούγκες, συνεχίζει να... χτυπάει (κομματικά) παλαμάκια! Ή αηδιασμένος απέχει, αφήνοντας το άθλιο πολιτικό σύστημα να γίνεται αθλιότερο και να παίζει μπιλιάρδο στην πλάτη του. Όταν χάσεις κάθε ελπίδα ότι κάτι μπορεί(ς) να αλλάξει(ς), τότε κοιτάς μόνο «την πάρτη σου» σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ή αυτοεξουδετερώνεσαι απέχοντας εγκληματικά, αφού αφήνεις το πεδίο ελεύθερο στους κάθε λογής ανεκδιήγητους, να νέμονται την εξουσία και να αλωνίζουν σε βάρος σου και σε βάρος των παιδιών σου.

Ας μην απορούμε, λοιπόν, γιατί πάμε από το κακό στο χειρότερο. Διότι απλούστατα φταίμε τελικά όλοι εμείς!

* Ο κ. Στέλιος Σταυρίδης είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Νέου Ψυχικού-Φιλοθέης –Ψυχικού με το συνδυασμό «Μια Όαση» του Αριστείδη Καμάρα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: