*«Κομματική», χωρίς ουσία και ευχολογική χαρακτήρισαν την ομιλία του καθηγητή κ. Λουκά Παπαδήμου στο Μέγαρο Μουσικής αρκετοί από τους παρισταμένους. Συγκράτησαν όμως την πρόβλεψη του τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι «τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία τώρα αρχίζουν».
*Το ευρώ αποτελεί μία επιτυχία την οποία «ουδείς μπορεί να ελαχιστοποιεί», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γιούργκεν Σταρκ. «Δίχως αυτό, ορισμένες χώρες, στην κορύφωση της κρίσης θα αντιμετώπιζαν βαριές χρηματοοικονομικές αναταράξεις», τόνισε ενώπιον εκπροσώπων της τράπεζας Deutsche Wertpapier Service Bank στο Έσσεν της Γερμανίας, όπως σημειώνεται σε κείμενο που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ. «Η πραγματική κρίση δεν αφορά το ευρώ αλλά τα δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν, ή εν τέλει δεν έχουν επαρκώς, προσαρμοστεί στις συνθήκες της νομισματικής ένωσης. Έχουν εκμεταλλευτεί τον κοινό οικονομικό χώρο και την νομισματική ένωση, την ίδια ώρα που ενθάρρυναν ή ανέχτηκαν μία οικονομική ανάπτυξη ενίοτε ανισομερή ή αναποτελεσματική». Σύμφωνα με τον κ.Γ.Σταρκ, δεν πρέπει «να υποτιμούμε την ταχεία ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων».
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσοι τα καταλαβαίνουν αυτά σε μία χώρα που επιβραβεύει τηλεκαφενόβιους…
*Η «συμφωνία στο ελάχιστο επίπεδο» που επιτεύχθηκε στους κόλπους των 20, όπως κρίνεται ήδη από τους αναλυτές σε ό,τι αφορά τον «πόλεμο των νομισμάτων», σημαίνει απλά την συνέχισή του ανάμεσα στις οικονομικές υπερδυνάμεις, κάτι όμως που θα παρεμποδίσει την –προεδρεύουσα πλέον των 20– Γαλλία να μεταρρυθμίσει εκείνη το διεθνές νομισματικό σύστημα. Οι 20, που συνενώνουν 8 πλούσιες και 12 αναπτυσσόμενες ταχέως οικονομίες, απλά υποσχέθηκαν θεωρητικά να αποφεύγουν τις «ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» και να ελίσσονται «μάλλον βάσει των ισοτιμιών που καθορίζονται από τις αγορές». Τίποτα όμως δεν συμφωνήθηκε για την ισοτιμία γουάν-αμερικανικού δολλαρίου, με τις δύο χώρες να μην είναι καθόλου διατεθειμένες να αλλάξουν την αναπτυξιακή τους πολιτική. «Αποδείχθηκε ότι, προκειμένου περί του πολέμου των νομισμάτων, μία συλλογική θεραπεία προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρχει», σχολίασε ο Εσουάρ Πρασάντ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον. «Θα ενταθεί ο πόλεμος των νομισμάτων», προέβλεψε, «όλοι βραχυπρόθεσμα κινούνται στον αστερισμό τού ο καθένας για τον εαυτό του». Παρεμφερείς απόψεις εξέφρασε και ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι.
*«Η μείωση της δαπάνης για τηλεοπτικές διαφημίσεις κατά 50% αυτόν τον καιρό προκαλεί έκπληξη. Όχι διότι περισσεύουν τα λεφτά και θα έπρεπε να ξοδεύονται σε διαφημίσεις, αλλά, όπως και να το κάνεις, η τηλεόραση είναι το μόνο πράγμα που μετράει σήμερα για τον Έλληνα. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Οι γνωστοί από την τηλεόραση υποψήφιοι σκίζουν, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους είναι γνωστοί, ανεξαρτήτως του αν είναι ικανοί ή όχι, ενώ οι υπόλοιποι, που δεν τους ξέρουμε από το γυαλί, εξαφανίζονται. Ο κόσμος ψήφισε τηλεοπτικές περσόνες – ο Ψινάκης σάρωσε–, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές και φυσικά όλους τους καραγκιόζηδες της πολιτικής που η μόνη δραστηριοποίησή τους είναι στα τηλεοπτικά παράθυρα». Αυτά, μεταξύ άλλων, έγραψε ο καλός συνάδελφος Γρηγόρης Νικολόπουλος στο Βήμα της 13ης Νοεμβρίου και τα λόγια του επιβεβαιώνουν θαυμάσια την άποψη ότι ένας λαός έχει τους ηγέτες που τού αξίζουν. Την ίδια ημέρα, ο Τηλέμαχος Μαράτος στην Εστία ανέλυε ειρωνικά την «λαϊκή σοφία» και τις πολιτικές επιλογές της.
*Απογοήτευση επικρατεί στον ελληνοαμερικανικό χώρο για την αποτυχία ομογενών υποψηφίων να εκλεγούν σε πολιτειακά και ομοσπονδιακά αξιώματα, κυρίως δε όσον αφορά στην ήττα του Αλέξη Γιαννούλια, ο οποίος έχασε από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μαρκ Κιρκ με διαφορά μόλις 2% (48,4%-46,1%). Ο 34χρονος ομογενής διεκδικούσε την θέση που κατείχε στην Γερουσία από την πολιτεία του Ιλινόϊ ο Μπαράκ Ομπάμα. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Αμερικανός ηγέτης είχε μεταβεί δύο φορές στο Σικάγο για να στηρίξει τον Αλ. Γιαννούλια, όπως και η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν, καθώς και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Μετά την αποτυχία του Αλ. Γιαννούλια, το μόνο άτομο ελληνικής καταγωγής που υπάρχει στην 100μελή Γερουσία εξακολουθεί να είναι η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου, από την πολιτεία Μέϊν, η οποία θεωρείται «μετριοπαθής», ψηφίζοντας υπέρ νομοσχεδίων που προώθησε ο Μπ. Ομπάμα. Στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατάφεραν να επανεκλεγούν οι Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός, Μέρυλαντ), Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα), Σέρι Μπέρκλι (Δημοκρατική, Νεβάδα) και Νίκη Τσόγκα (Δημοκρατική, Μασσαχουσέτη) –η οποία ήταν η σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πωλ Τσόγκα.
*Τον Γάλλο παλιό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ αναζητά η ελληνική εφορία, η οποία διαπίστωσε, μετά από έξι περίπου χρόνια, ότι ο πολυεκατομμυριούχος παίκτης δεν έχει πληρώσει τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο από τα περίπου 10 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από τους Ερυθρόλευκους. Η περίπτωσή του είναι η πρώτη από μία σειρά τέτοιων ενεργειών που θα ακολουθήσουν με άλλους ξένους αθλητές οι οποίοι φέρονται να μην είναι «εντάξει» στις υποχρεώσεις τους, με ονόματα που έχουν προκύψει μετά από έρευνες. Μετά τους ξένους αθλητές, σειρά θα πάρουν οι ακριβοπληρωμένοι Έλληνες, των οποίων θα ελεγχθούν τα συμβόλαια που έχουν κατατεθεί στην εφορία, η ακίνητη περιουσία τους καθώς και εάν έχουν καταβληθεί οι σχετικοί φόροι τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται έτσι να πέσει πολύ …πικραμένο γέλιο –το οποίο θα ήταν ξεκαρδιστικό αν στην λίστα έμπαιναν και κάποιοι χρυσοδάκτυλοι δημοσιογράφοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου