Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Θετικά βλέπει την πολιτική κίνηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει την «Δημοκρατική Συμμαχία» η Ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, τελεί εν αναμονή για κάποια δείγματα γραφής από τον νέο πολιτικό σχηματισμό. Συνδετικός δε κρίκος της προσέγγισης Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και «Δημοκρατικής Συμμαχίας» είναι ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στέλεχος σήμερα του κόμματος της κ. Ντ. Μπακογιάννη.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας και πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, μάς είπε ότι κρίνει ως απολύτως θετική την πρωτοβουλία της κ. Ντ. Μπακογιάννη, η προσπάθεια της οποίας μπορεί να προσθέσει δύναμη στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τα μεγάλα διαρθρωτικά της προβλήματα και να μπει σε μία νέα εποχή.

«Η ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας», έγραψε σε άρθρο του στην Καθημερινή ο κ. Γ.Χατζημαρκάκης, «σηματοδοτεί μία θετική εξέλιξη. Διότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή έλλειψη αξιοπιστίας του κράτους. Οι πολίτες αναζητούν διέξοδο από τον φαύλο κύκλο του συστήματος, διεκδικούν ένα νέο, βιώσιμο όραμα. Ο σύγχρονος βιώσιμος φιλελευθερισμός, σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη μιας προσαρμοζόμενης αειφόρου οικονομικής αγοράς, αποτελεί ευκαιρία για έναν νέο προσανατολισμό της οικονομικής προόδου της χώρας. Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το έργο του νέου κινήματος. Ενώ απαιτείται από τα παλαιά πολιτικά κόμματα να διατηρούν το status quo, καθήκον του νέου πολιτικού κινήματος θα έπρεπε να είναι η ώθηση για πραγματική μεταρρύθμιση που θα κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής και του εκσυγχρονισμού. Το νέο κίνημα οφείλει να συμβάλει σε αυτόν τον εκσυγχρονισμό μέσω νέων ιδεών και πρακτικών, με εποικοδομητικό διάλογο και προπάντων «φρέσκων» προσώπων.

»Το όραμα του νέου κινήματος θα αναδειχθεί σε ένα επιτυχημένο μοντέλο αν επικεντρωθεί επίσης στην εκπαίδευση. Φως και ελπίδα μπορεί να δοθεί έτσι στο πρόβλημα της μετανάστευσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η φυγή, ιδιαίτερα των νέων, δεν θα βοηθήσει την χώρα να βγει από την κρίση. Η επιτυχής δραστηριότητα των Ελλήνων στην πληροφορική είναι μόνον ένα παράδειγμα για την δημιουργία νέων πρωτοπόρων αγορών. Ευφυείς λύσεις πληροφορικής στους τομείς της ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού θα μπορούν να δώσουν θετικό αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης για την ανάπτυξη νέων αγορών. Η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να ανεβεί στον Όλυμπο της ευρωπαϊκής πληροφορικής. Το μέλλον της Ελλάδας χαράζει νέες συντεταγμένες: στο επίκεντρο της νέας πολιτικής τοποθετούνται οι βιώσιμες φιλελεύθερες αξίες, στηριζόμενες στα αστικά θεμέλια του κράτους δικαίου», προσθέτει ο κ. Γ. Χατζημαρκάκης.

Δεν χωράει καμμία αμφιβολία ότι οι παραπάνω θέσεις και απόψεις αποτελούν όντως σημαντικά για την Ελλάδα φιλελεύθερα μηνύματα, τα οποία όμως είναι για την ώρα άγνωστο αν μπορούν να γίνουν κατανοητά από μία κοινωνία που πάσχει από βαρειάς μορφής φαιοκόκκινο συντηρητισμό –με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της πτωχεύσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: