Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διασύρεται εκ νέου η Ελλάδα στην Ευρώπη

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Απαρατήρητη και ασχολίαστη από τα λαλίστατα ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα μη-επικοινωνίας πέρασε η επίσκεψη στην Ελλάδα του Βέλγου υπουργού Εσωτερικών κ. Μελχιόρ, ο οποίος ήλθε στην χώρα μας για να συναντήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή.

Ο λόγος της επίσκεψης ήταν πολύ σοβαρός. Ο κ. Μελχιόρ, στο πλαίσιο της βελγικής προεδρίας της Ένωσης, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα εισέρχονται ημερησίως κάπου 400 παράνομοι μετανάστες, το 80% των οποίων κατευθύνονται στην συνέχεια προς την ΕΕ. Υπολογίζεται έτσι ότι, σε ετήσια βάση, η Ευρώπη δέχεται μέσω Ελλάδος περί τους 120.000 παράνομους μετανάστες.

Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε επίσης ότι οι παράνομοι που τελικά μένουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συχνά-πυκνά είναι θύματα βιαιοπραγιών από τις ελληνικές αρχές. Υπογράμμισε δε ότι στο θέμα αυτό υπάρχουν προσβλητικές για την χώρα μας εκθέσεις του ΟΗΕ, στις οποίες καταγγέλλονται σημεία και τέρατα.

Αφού άκουσε τα βελγικά παράπονα, τα οποία είναι ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά, ο κ. Χρ.Παπουτσής διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα εκπονεί ειδική νομοθεσία για την παράνομη μετανάστευση και απομένει –Κύριος οίδε πότε…– η εφαρμογή της.

Στο μεταξύ, η βελγική τηλεόραση, σε σχετικό ρεπορτάζ της εξάλεπτης διάρκειας έδειξε ένα αποκρουστικό ελληνικό πρόσωπο, το οποίο ήλθε να προσθέσει και νέα μελανά σημεία στην ήδη αρνητική εικόνα της χώρας μας. Μία χώρα που, από διοικητικής και γραφειοκρατικής πλευράς, δεν έχει πολλά να ζηλέψει από αυταρχικά τριτοκοσμικά καθεστώτα.

Όσο για την παράνομη μετανάστευση, τείνει να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις οι οποίες, όχι πολύ αργά, θα έχουν υψηλού κόστους κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες –με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την δημόσια τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: