Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Προς την τελική του φάση ο διαγωνισμός Ecotrophelia από τον ΣΕΒΤ

Στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση και η βράβευση της νικήτριας ομάδας, θα τερματιστεί η αγωνία των φοιτητικών ομάδων, που συμμετέχουν στον 1ο διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), φοιτητές όλων των βαθμίδων κλήθηκαν να δουλέψουν σε ομάδες και να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μόλις μήνες ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του, θα ξεχωρίζει και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Μία πολύ σημαντική συμφωνία υπέγραψαν το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία με αντικείμενο την κατασκευή το λεγόμενου Ισλαμικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, που στόχο έχει να εξάγει ποσότητες αερίου από ισλαμικές χώρες προς την Δύση. Η συμφωνία υπεγράφη στην ιρανική πόλη Assaloyeh στην επαρχία Μπουσίρ, ενώ ο σχεδιαζόμενος αγωγός θεωρείται ανταγωνιστικός στα πρότζεκτ τόσο του Nabucco όσο και του South Stream. Η πρώτη επίσημη αυτή συμφωνία για εξαγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ιράν, Ιράκ και Συρίας υπεγράφη από τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου Abdul Karim al-Luaibi, τον Σύριο υπουργό Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων Sofian Allaw και τον προσωρινό Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Mohammad Aliabadi. Η εξαγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να πραγματοποιείται μέσω του Λιβάνου και της Μεσογείου προς την Ευρώπη με την μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου από εγκαταστάσεις υγροποίησης που θα κατασκευαστούν επί συριακού εδάφους. Η χρηματοδότηση αναμένεται να προέλθει από κοινοπραξία των τριών χωρών και ξένες εταιρείες, ενώ διεθνής σύμβουλος θα αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Από τον ιστότοπο «Επαγωγή» αναπαράγουμε το σημαντικό, κατά την εκτίμησή μας, άρθρο του κ. Παναγιώτη Δρακόπουλου, το οποίο περιέχει αλήθειες που κάποιοι αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν. Ακόμα χειρότερα, με την στάση και τις συμπεριφορές τους στην ουσία αναπαράγουν το παρελθόν –στην χειρότερη δε, πιθανότατα, εκδοχή του. Γι αυτό και στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Μια παρέα συζητά για τον Αντώνη Σαμαρά

του Παν. Δρακόπουλου

Σε μια φιλική παρέα ετέθη το ερώτημα: Τί περιμέναμε από τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί παλαίψαμε γι αυτόν και γιατί χειροκροτήσαμε την άνοδό του στην ηγεσία της ΝΔ;

Οι απαντήσεις μπορούν να συνοψιστούν: Περιμέναμε ότι θα έκοβε κάθε σχέση με τις κομματικές πρακτικές που αφάνισαν τον τόπο. Περιμέναμε ότι θα έφερνε έναν άλλο, έναν υψηλού επιπέδου πολιτικό πολιτισμό. Ότι θα καταργούσε την αντιπολίτευση ως όχημα προς την απόκτηση πολιτικής κυριαρχίας και ότι θα έφερνε στη θέση της ένα σαφές όραμα για την νέα Ελλάδα. Από αυτό το όραμα, από αυτό τον μεγάλο στόχο, θα προέκυπτε ο πολιτικός αγώνας και ο πολιτικός λόγος. Ακόμη και ο εκπρόσωπος τύπου περιμέναμε ότι δεν θα είναι μια τενεκεδένια ντουντούκα του αρχηγού, αλλά ένας σοβαρός συνομιλητής, ένας άνθρωπος που συμμερίζεται το όραμα και έχει την ικανότητα να το μεταδίδει. Οι διαφωνίες, οι συμφωνίες, οι παρεμβάσεις, όπως και το είδος των παρεμβάσεων, θα είχαν μία και μόνη προϋπόθεση: την υλοποίηση του οράματος. Αυτό θα όριζε τις πολιτικές στη διεθνή θέση της χώρας, τις ριζικές ανατροπές που απαιτούνται στην οργάνωση του κράτους, στην παιδεία και τον πολιτισμό, στην εργασιακή και επιχειρησιακή μας κουλτούρα, στην εφαρμογή του κράτους δικαίου, στην εισαγωγή λαθρομεταναστών.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Οι απόψεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕΔΕ για την Έκτακτη Εισφορά

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς στη φορολόγηση των μισθωτών, θεωρώντας την άδικη, δεδομένου ότι η εισφορά αυτή δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και επιβάλλεται στα ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ και ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα. Είναι γνωστό πως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι, κατά τεκμήριο, οι μόνοι που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στα οποία και παρακρατείται άμεσα ο φόρος σε αντίθεση με την πλειοψηφία των επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δηλώνουν εμφανώς χαμηλότερα εισοδήματα από αυτά που δικαιολογεί η οικονομική τους επιφάνεια.

ΜΗΠΩΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Η δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη είναι πιθανότατα το σημάδι μιας βαθύτερης διαδικασίας παρακμής της γηραιάς ηπείρου, με απρόβλεπτες συνέπειες

του Νταν Σταϊνμποκ *

Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μιαν απλή κρίση δημοσίων χρεών. Όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε φάση «δομικής παρακμής», φαινόμενο που δεν είναι απαραιτήτως αναστρέψιμο. Όλοι οι παράγοντες της ανάπτυξης –η δημογραφία, τα κεφαλαιακά αποθέματα, η τεχνολογική πρόοδος– σημειώνουν κάμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία παρουσιάζει επίσης πτωτική παραγωγικότητα και σημαντικές για το μέλλον της πολιτιστικές ακαμψίες. Η το πάλαι ποτε οικουμενική ευρωπαϊκή κουλτούρα υποχωρεί και αυτή, και η υποχώρηση θα εντείνεται όσο θα αυξάνεται ο πληθυσμός του πλανήτη μας.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η απουσία του κράτους θα πρέπει να χαρακτηρίζει το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης

Του Γεωργίου Ι. Αναστασόπουλου*

Καταντάει ρουτίνα η μόνιμη επωδός περί Ανάπτυξης που συνοδεύει το «κάθε» κυβερνητικό πακέτο λιτότητας εδώ και δεκαετίες. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική μάλιστα αυτή η αναφορά διότι ποτέ δεν συγκεκριμενοποιείται αλλά παραμένει να αιωρείται σε επίπεδο ευχής, προσλαμβάνοντας με τον καιρό μια έντονα μεταφυσική αύρα! Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Γιατί η «Ανάπτυξη» δεν μπορεί να λάβει συγκεκριμένη χροιά; Ας μην μασάμε τα λόγια μας. Οι διαχειριστές της εξουσίας αδυνατούν να προσδιορίσουν μέχρι σήμερα ένα σαφές αναπτυξιακό μοντέλο για τον απλούστατο λόγο ότι ουδέποτε επεξεργάσθηκαν, ουδέποτε σχεδίασαν και ουδέποτε πίστεψαν σε κάτι αντίστοιχο. Κυρίαρχο, αν μη, μοναδικό μέλημα όλων των κομμάτων εξουσίας μέχρι σήμερα (δηλαδή των εξής δύο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ήταν η κατάληψη της εξουσίας, με απλοϊκά λαϊκιστικά τσιτάτα και κατάλογο ευχολογίων που υπό την τεκμηριωμένη τους μορφή ονόμαζαν «πρόγραμμα», χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία και επεξεργασία μέτρων, πολιτικών και δράσεων. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη η πλήρης αποτυχία μιας σειράς αναπτυξιακών δράσεων, που αποφασίσθηκαν στο «ποδάρι» και ουσιαστικά στηρίχθηκαν σε μια Κεϋνσιανής έμπνευσης και λογικής φιλοσοφία, σε αυτήν δηλαδή της επίτευξης της Ανάπτυξης είτε μέσω ενός πλουσιοπάροχου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, είτε μέσω ενός αλόγιστου σχεδίου επιδοτήσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων του τύπου «μοιράζω πεντοχίλιαρα, ελάτε κόσμε να πάρετε», κατασπαταλώντας κονδύλια προερχόμενα από τα κοινοτικά προγράμματα!

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΕ ΩΦΕΛΙΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ;

Στις Βρυξέλλες την 21η Ιουλίου η κυβέρνηση αγόρασε –ως συνήθως, τους 20 τελευταίους μήνες– πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Απομένει να δούμε αν θα χρησιμοποιήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο για να πάει σε εκλογές…;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Από το βράδυ της Πέμπτης 21ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός κ.Γιώργος Α. Παπανδρέου έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ ανακοινώσεων και συνεντεύξεων, στη διάρκεια των οποίων επανελάμβανε τα ίδια πράγματα. Αποκρύπτοντας, όμως, αν όχι συσκοτίζοντας, τις πιο κρίσιμες πλευρές της ευρωπαϊκής παρεμβάσεως για την αποφυγή της επισήμου χρεοκοπίας της χώρας. Επίσης, ο κ.Γ.Α.Παπανδρέου, προφανώς σκοπίμως, αποσιώπησε και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βοηθά την χώρα μας να αντιμετωπίσει τη διαρθρωτική κρίση του δημοσίου χρέους της.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Οι απόψεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕΔΕ για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕΔΕ, διαπιστώνοντας πως οι επιπτώσεις στις εργασιακές συνθήκες, εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, είναι δραματικές, και πιστό στο Όραμα και την αποστολή του απευθύνει μηνύματα και προτάσεις, στους νομοθέτες, τους πολιτειακούς εκπροσώπους, τους κοινωνικούς φορείς και τα συλλογικά όργανα, ώστε να τα λάβουν υπόψη τους, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον που να ατενίζει το μέλλον αλλά ταυτόχρονα να είναι εφαρμόσιμο και να εμπνέει εμπιστοσύνη και δικαιοσύνη στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές γενιές των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που συμβάλουν στην ανάπτυξη και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ενώ η ελεύθερη οικονομία αναγνωρίζεται πλέον ως το μοναδικό οικονομικό σύστημα το οποίο μπορεί να παράγει πλούτο, όλο και πληθαίνουν οι εχθροί του συστήματος αυτού, ενώ οι φίλοι του σιωπούν. Το φαινόμενο αυτό είναι όντως παράξενο και γι αυτό αξίζει τον κόπο να το προσεγγίσει κανείς από τις διάφορες οπτικές γωνίες του.

Ευθύς εξ΄ αρχής, θα πρέπει να πούμε ότι η ελεύθερη οικονομία είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση. Αυτό προκύπτει από αναρίθμητες έρευνες και μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για να εμβαθύνουν στην ανθρώπινη οικονομική συμπεριφορά. Όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος και φιλόσοφος, Άλμπερτ Χίρσμαν, ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα παραγωγής, το οποίο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό ανθρώπινο σύστημα, μπορεί και μετατρέπει τον παραγόμενο πλούτο σε κεφάλαιο το οποίο αναπαράγεται, επανεπενδύεται, αποθησαυρίζεται, ακόμη και μετατρέπεται σε γνώση –τεχνική, τεχνολογική, επιστημονική. «Πρόκειται για κεφάλαιο το οποίο παράγεται από την οικονομία και το οποίο προστίθεται στο γενετικό και πνευματικό κεφάλαιο που ο άνθρωπος σχημάτισε στην διάρκεια δισεκατομμυρίων ίσως ετών», λέει ο Αλ. Χίρσμαν.

Ο ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ενώ πολύς λόγος γίνεται εσχάτως στη χώρα μας για την επιχειρηματικότητα, ίσως θα ήταν σκόπιμο να προσεγγίσει κανείς το θέμα και από την φιλοσοφική, κατά κάποιον τρόπο, πλευρά του.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η θεμελιακή διαφορά του ανθρώπου από το ζώο έγκειται στην ιδιότητα που έχει κάθε ανθρώπινο ον να λογίζεται. Επίσης, όπως αναγνωρίζουν πολλοί κορυφαίοι μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ο λογισμός είναι μία τεράστια και πολύπλοκη διαδικασία εξακριβώσεως και ενσωματώσεως γνώσεων από τον ανθρώπινο νου, την οποία, όπως μας διδάσκει η ιστορία, μόνον το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να φέρει εις πέρας. Αν δεχθούμε, λοιπόν, αυτή την αλήθεια –η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει αμφισβητηθεί με σοβαρά ανθρωπολογικά επιχειρήματα– μπορούμε να διατυπώσουμε την άποψη ότι ο άνθρωπος σκέπτεται ατομικά.

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ LEO BURNETT

Η γνωστή διαφημιστική εταιρεία με συνέντευξη του προέδρου της προανήγγειλε την πτώχευσή της

Μόνον ναυτία αισθάνεται κανείς όταν παρακολουθεί κάποιους αυτόκλητους τηλεοπτικούς εισαγγελείς να καταγγέλλουν σκάνδαλα και άλλα τινα και να κάνουν γαργάρα το μεγαλύτερο σκάνδαλο του χώρου των μέσων μαζικής επικοινωνίας, που στην ουσία διακυβεύει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής διαφημιστικής αγοράς.

ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αν στις 21 Ιουλίου η ΕΕ δεν λάβει σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις για το μέλλον της, τότε 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης διακυβεύονται σε υπερθετικό βαθμό –είναι βέβαιη δε, στο μεταξύ, η επισημοποίηση της ελληνικής χρεοκοπίας

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τελικά, ο πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου δικαιώνεται στην στρατηγική του. Στους 20 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, μην κάνοντας καμμία απολύτως επώδυνη για το κόμμα του μεταρρύθμιση, κατάφερε το πρόβλημα της ελληνικής υπερχρέωσης να το καταστήσει πρόβλημα ευρωπαϊκό –αν όχι παγκόσμιο.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο B

του Τζώρτζ Σόρος (ΤΟ ΒΗΜΑ)


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε μέσω αυτού που ο Καρλ Πόππερ χαρακτήρισε ως «τμηματική κοινωνική μηχανική», την αντιμετώπιση δηλαδή των δυσκολιών που προκύπτουν με συνεχείς μεταρρυθμίσεις και μεταβολές, οι οποίες επέρχονται σταδιακά.

Μια ομάδα μακρόπνοων πολιτικών, έχοντας εμπνευστεί από το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, αναγνώρισε ότι αυτό το ιδανικό θα μπορούσε να κατακτηθεί μόνο βαθμιαία, θέτοντας περιορισμένους στόχους, κινητοποιώντας την πολιτική βούληση που απαιτούνταν για να τους κατακτήσει και συνάπτοντας συνθήκες, οι οποίες απαιτούσαν από τα κράτη να παραδίδουν μόνον τόση εθνική κυριαρχία, όση θα μπορούσαν να αντέξουν πολιτικά. Κάπως έτσι μετατράπηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα σε Ε.Ε.- κάνοντας ένα βήμα τη φορά, έχοντας κατανοήσει ότι κάθε βήμα ήταν ανολοκλήρωτο και ότι υπήρχε ανάγκη στο μέλλον για περαιτέρω βήματα την κατάλληλη στιγμή.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ναι στη μείωση του κράτους, όχι στην αύξηση των φόρων: και τι θα συμβεί με τους υπαλλήλους που χάνουν τη δουλειά τους;

Η αντίρρηση που προβάλλεται στην πρόταση για κατάργηση κρατικών οργανισμών έχει δύο βασικές πτυχές: ότι πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν ξαφνικά στην ανεργία και ότι η αγορά, με ήδη μεγάλη κάμψη στην κατανάλωση, θα δεχθεί ένα -τελειωτικό- κτύπημα, καθώς σημαντικό μέρος των υποψηφίων καταναλωτών θα βρεθεί χωρίς εισόδημα.

Τα δύο αυτά επιχειρήματα δεν έχουν την απόλυτη ισχύ που τους προσδίδουν οι θιασώτες τους. Άλλωστε, εάν παίρναμε in extremis την άποψη ότι λειτουργεί καλύτερα η αγορά, όσο περισσότερο τροφοδοτείται με κρατικό χρήμα μέσω των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνουν ακόμη περισσότεροι διορισμοί στο Δημόσιο, προκειμένου να τονωθεί η αγορά κι άλλο. Η αντίληψη αυτή στηρίζεται και σε μια στρεβλή ανάγνωση της οικονομικής πραγματικότητας: ο δημόσιος τομέας μπορεί να στηριχθεί (αφαιρουμένου του δανεισμού) μόνο από το προϊόν που παράγεται στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, εάν δεν παραχθεί προϊόν στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορούν να προκύψουν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία θα διατηρήσουν το Κράτος. Αυτό απέχει πάρα πολύ από την αντίληψη, κατά την οποία πρέπει να υπάρχει μεγάλος δημόσιος τομέας, ώστε οι μισθοί του να τροφοδοτούν την αγορά: στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι παρά μια μη-παραγωγική κυκλική διαδικασία, η οποία οδηγεί σε μείωση του παραγομένου προϊόντος, μειωμένη φορολογική βάση και φοροδοτική ικανότητα, εν τέλει, και σε αναγκαστική στήριξη μέσω του εξωτερικού δανεισμού, ακριβώς δηλαδή αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

“Μικροί άνθρωποι…”

του Χαρίδημου Τσούκα

«Έχουμε μέτριους πολιτικούς, αυτή είναι η δυστυχία μας. Δεν υπάρχουν μορφές που μπορούν να εμπνεύσουν ή να συναρπάσουν έναν λαό. Να τον οδηγήσουν. Μικροί άνθρωποι…»


Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας και Ακαδημαϊκός

Δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα παλιό σκυλί καινούρια κόλπα, λέει μια παροιμία. Το βιώνουμε, δυστυχώς, σε κάθε ευκαιρία.

Η Βουλή έχει ανάγκη από στενογράφους. Τίποτα το περίεργο. Στην προ Μνημονίου εποχή θα προσλάμβανε όσους ήθελε. Τηρώντας την παράδοση, αρκετοί από αυτούς, πιθανότατα, θα ήταν συγγενείς ή συνεργάτες βουλευτών, Προέδρων της Βουλής ή ανεπάγγελτοι κομματάνθρωποι• άνθρωποι του «κυκλώματος». Θα είχαν ήδη κοινωνικοποιηθεί στην άρρητη γνώση της συναλλαγής, χωρίς την οποία λίγα πράγματα δουλεύουν καλά στη γραφική μας χώρα.

Τίποτε αύριο δεν θα είναι ίδιο....

Του Αντώνη Καρακούση

Είτε χρεοκοπήσει η χώρα είτε όχι είναι σαφές πλέον ότι η οικονομική, η κοινωνική και η πολιτική ζωή της χώρας δεν θα είναι ίδιες.

Η οργάνωση και προοπτική της ζωής των Ελλήνων όπως είχε οργανωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες έχει πλέον ανατραπεί. Και αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Οποιος δεν το αναγνωρίζει ή δεν το βλέπει, απλώς εθελοτυφλεί.

Selective Default: τι σημαίνει για την Ελλάδα

του Γιώργου Παπανικολάου (http://www.euro2day.gr/)

Η λύση της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας (selective default), για ορισμένες εκδόσεις ομολόγων, έρχεται πλέον στο προσκήνιο, καθώς οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να βρουν μια λύση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοηθείας, χωρίς να μειωθεί η αξιολόγηση της χώρας μας από τους ειδικευμένους διεθνείς οίκους αξιολόγησης όπως η S&P, η Moody's και η Fitch.

ΠΕΡΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, η οποία βαπτίζεται επιλεκτική για λόγους γλωσσικούς –όπως, κάποτε, οι μαφιόζοι που εισέβαλαν στο Δημόσιο για να το λεηλατήσουν είχαν βαπτισθεί «μη προνομιούχοι». Αυτοί, εξάλλου, με την αμέριστη συμβολή των πολιτικών έφεραν την χώρα στα σημερινά της χάλια και τελικά, αφού οι ίδιοι «έφαγαν τον άμπακα», τώρα χρεώνουν τα παιδιά τους. Αν αυτό δεν είναι αλητεία, τότε ποια άλλη λέξη υπάρχει;

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΦΡΑΝΚ ΜΠΛΕΤΖΙΑΝ

Πρωτοσυναντηθήκαμε το 1992, μετά από πρωτοβουλία του Παύλου Καρακώστα. Ήταν τότε το νούμερο ένα στην «Φρήσλαντ Ελλάς», την ολλανδική συνεταιριστική κτηνοτροφική εταιρεία που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει τα γαλακτοκομικά προϊόντα «Νουνού».

Από την πρώτη στιγμή η συμπάθεια υπήρξε αμοιβαία. Και, θυμάμαι, με ρώτησε έτσι ξαφνικά: «τί είναι φιλία;». Απόρησα, τον κοίταξα στα μάτια και τού απάντησα: «Κάποιος είπε ότι φίλος είναι αυτός μπροστά στον οποίο μπορώ να σκέπτομαι δυνατά». Από τότε, με τον Φρανκ ο δεσμός υπήρξε πανίσχυρος. Απλός, γνήσιος, ανθρώπινος.

Ήταν όμως και εκπληκτικός μάνατζερ. Παρά το γεγονός ότι είχε να κάνει με ολλανδούς κτηνοτρόφους συνεταιριστές της Φροισλανδίας, που είναι πολύ δύσκολοι άνθρωποι, είχε διεισδύσει στην νοοτροπία τους. Γι αυτό και η «Φρήσλαντ» είναι σήμερα εκεί που βρίσκεται: πολύ ψηλά στην αγορά.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σε έναν ογκώδη τόμο με διαπρεπείς συγγραφείς αναλύονται όλες οι πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας κρίσης, καταγράφεται η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και εκτιμώνται οι προοπτικές της ευρωζώνης

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Κάθε επιχειρηματίας, κάθε μάνατζερ, κάθε καθηγητής οικονομίας αλλά και όλοι οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να προμηθευτούν και να ανατρέξουν στα κείμενα της τελευταίας, ογκώδους εκδόσεως της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που αφορά στην κρίση της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της παγκόσμιας χρηματοοικονομίας. Την μελέτη προλογίζει ο πρόεδρος της ΕΕΤ, καθηγητής κ.Βασίλης Ράπανος, και την επιμέλειά της είχαν ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρήστος Γκόρτσος.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τα δίκτυα εξουσίας και η βία

του Λυκούργου Λιαρόπουλου*

Πολλοί, κυρίως ξένοι, προσπαθούν, μάταια, να δώσουν λογική εξήγηση στην άρνησή μας να κάνουμε όσα επιβάλλει η αντιμετώπιση ελλειμμάτων και χρέους. Ακόμη περισσότερο ακατανόητος είναι ο τρόπος αντίδρασής μας.

Κυβερνήσεις και θεσμοί προσπαθούν να βοηθήσουν, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία του κ. Σαμαρά. Χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, με πολύ διαφορετικό τρόπο. Όλοι κάνουν λάθη που προσπαθούν να διορθώσουν, κάτι ευκολότερο στο πλαίσιο μίας «οικογένειας», όπως η Ευρωζώνη. Μόνο η Ελλάδα «αντιστέκεται» σαν κάποιον που προσπαθεί να βουτήξει και πολεμάει όσους πάνε να τον κρατήσουν.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Ιδιαίτερο κύρος αναμένεται να προσδώσει στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η εκλογή στην προεδρία του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου, καταξιωμένη προσωπικότητα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Σημειώνουμε ότι ο κ. Οδ.Κυριακόπουλος είναι επίσης πρόεδρος του Ομίλου S&B Βιομηχανικά ΑΕ, πρόεδρος της Μοτοδυναμική ΑΕΕ, μέλος του ΔΣ της Lavipharm ΑΕ και της Lamda Development ΑΕ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) την περίοδο 2000-2006, αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ΑΕ, καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009).


ΤΟ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ

Τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν τρέφουν αυταπάτες. Το ελληνικό συντεχνιακό κράτος είναι τόσο ισχυρό ώστε κανένα μνημόνιο και καμμία τρόϊκα δεν μπορούν να το κάμψουν

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Κάναμε το τραγικό λάθος να μην λάβουμε υπ’ όψιν μας την ελληνική περίπτωση εισόδου στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Αυτό σήμερα η Ένωση θα το πληρώσει –και το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος αυτό…». Ο Πωλ Καλλοβαρντ, που μάς λέει τα λόγια αυτά, είναι σήμερα συνταξιούχος ανώτατος κοινοτικός τεχνοκράτης, που είχε πάρει ενεργό μέρος στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά αυτή την ιστορική επιλογή, από την οποία νόμισε ότι θα αντλεί μόνον επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ON-LINE ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από καιρό υποστηρίζουμε ότι η on-line διαφήμιση είναι φθηνή, αποτελεσματική και διεισδυτική σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επίσης, είναι σαφές ότι έχει και σημαντική επικοινωνιακή επιρροή –κάτι που οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν. Από την άποψη αυτή, κρίνουμε σκόπιμη την αναπαραγωγή από τον ιστότοπο Capital.gr της συνέντευξης του κ.Μάριου Λευκαρίτη, που είναι ο διευθύνων σύμβουλος της com2com, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η σημασία της διαδικτυακής διαφήμισης σε συνάρτηση και με το on-line μάρκετινγκ. Σημειώνουμε δε ότι το τελευταίο κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς και, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί και νέους όρους στην εκπόνηση και εφαρμογή μαρκετινικών στρατηγικών.

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Εννέα κορυφαίες ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες συνυπογράφουν ένα κείμενο το οποίο συνηγορεί υπέρ της εκδόσεως ευρωομολόγου και θέτει υπό αμφισβήτηση τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τρεις πρώην πρωθυπουργοί, της Ιταλίας (Τζ.Αμάτο), της Γαλλίας (Μισέλ Ροκάρ) και του Βελγίου (Γκυ Βερχοφστάντ), δύο πρώην πρόεδροι της Πορτογαλίας (Μ.Σοάρες, Χ.Σάμπατο), ένας Ισπανός πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μπ.Κρέσπο) και τρεις πρώην βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργοί υπέγραψαν προσφάτως ένα κείμενο-πρόταση σωτηρίας του ευρώ, αλά και απομάκρυνσης της Ευρώπης από τα παιχνίδια των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης. Στο σχέδιό τους αυτό οι εννέα πολιτικοί –που οι περισσότεροι είναι σοσιαλιστές– στην ουσία προτείνουν ένα ευρωπαϊκό «νιου ντηλ» εμπνευσμένο από αντίστοιχη πρωτοβουλία του Φρ. Ρούζβελτ στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1930. Το κείμενο των Εννέα αναφέρει τα ακόλουθα:

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Διαφημιστικός λαϊκισμός

Tου Πασχου Μανδραβελη (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 


«Διαφημιστική εταιρεία», είχε πει ο Αμερικανός ηθοποιός Φρεντ Αλεν, είναι «85% σύγχυση και 15% προμήθεια». Τώρα πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα. Να προσθέσουμε κι ένα ποσοστό χυδαιότητας. Οχι μόνο διότι οι διαφημιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν το γυναικείο σώμα για να πουλήσουν καρμπιρατέρ, αλλά και την κρίση για να ενοικιάζουν αυτοκίνητα. Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε στον γερμανικό Τύπο μια ολοσέλιδη διαφήμιση της εταιρείας ενοικιάσεων Sixt, που έδειχνε ένα αυτοκίνητο BMW μπροστά στην Ακρόπολη. Με ξύλινα γράμματα η εταιρεία απευθυνόταν σ' εμάς και μας ενημέρωνε: «Αγαπητοί Ελληνες, η Sixt δέχεται πλέον δραχμές. Η BMW cabrio προς 29.600 δραχμές την ημέρα».

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

TO LOBBYING ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μία σημαντική εκδήλωση του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το θέμα της Πολιτικής Διαμεσολάβησης (Lobbying) ήταν μία από τις ενότητες του τελευταίου συνεδρίου της ΕΕΔΕ, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Εταιρικών Υποθέσεων που λειτουργεί στους κόλπους της. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα συζήτησαν και παρουσίασαν στους συνέδρους δύο κορυφαίοι διεθνείς εισηγητές του Corporate Lobbying, ο κ.Daniel Gueguen, CEO CLAN Public Affairs και πρόεδρος του European Training Institute, και ο κ.Tom Spencer, Executive Director του European Centre for Public Affairs, με συντονίστρια την κ. Μίνα Βαλαβάνη, διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Υπεύθυνη Σχέσεων με τα ΜΜΕ της Ελαΐς-Unilever Hellas.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Corporate Affairs Conference από τον Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ

Με στόχο να φωτίσει το ρόλο και τη συμβολή επιμέρους ενοτήτων των Εταιρικών Υποθέσεων στη συνολική επιχειρησιακή στρατηγική, να συνεισφέρει στη διάχυση γνώσης και να ενδυναμώσει τις σχέσεις των στελεχών που εργάζονται στο συγκεκριμένο πεδίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με μεγάλη επιτυχία, το 1ο Corporate Affairs Conference από τον Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ σε συνεργασία με το Marketing Week και την Boussias Communications.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Βασίλης Λώλας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ, επισήμανε πως σε μια εποχή όπου η επιχειρηματικότητα πλήττεται και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται κατά πολύ από την ισορροπία και την ανάπτυξη των σχέσεων και των επικοινωνιακών δομών με τους εταίρους τους, ο τομέας των Εταιρικών Υποθέσεων (Corporate Affairs), αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο βαθμός ανάπτυξης των Εταιρικών Υποθέσεων στις επιχειρήσεις αποτελεί ένδειξη για την ωριμότητα της λειτουργίας της, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την αρτιότητά της. Οι σύγχρονες αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από νευραλγικούς τομείς των Εταιρικών Υποθέσεων, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην πλοήγηση των επιχειρήσεων σε δύσκολους καιρούς, αλλά και εφόδιο για την μελλοντική τους ανάπτυξη.

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ

Ένα αιρετικό για ορισμένους βιβλίο που λέει, όμως, μεγάλες αλήθειες και ανοίγει νέους δρόμους στους ανρθώπους που αγαπούν το κρασί

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο άνθρωπος που αγαπά το κρασί και είναι πάντα περίεργος γύρω από τα μυστικά του, δεν μπορεί να μην διαβάσει –επειγόντως, θα λέγαμε– το βιβλίο του Τζόναθαν Νόσσιτερ. Ένα βιβλίο στο οποίο εκ προοιμίου ο συγγραφέας μάς εξηγεί ότι το κρασί αποτελεί θεματοφύλακα της μνήμης των ανθρώπων, γιατί συνδέεται με την γεύση, η οποία διαρκώς εξελίσσεται και άρα είναι πάντα ζωντανή.

ΡΕ, ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ «ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ»;

Εντυπώσεις και διαπιστώσεις από μία πορεία «αγανακτισμένων» –και όποιος θέλει ας καταλάβει…


του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τρίτη 28 Ιουνίου. Η επαγγελματική δεοντολογία μού επέβαλε να πάω στο κέντρο. Εκεί, στο Σύνταγμα.

Οι δρόμοι που οδηγούν στην Βουλή είναι όλοι κλειστοί. Το κλίμα ήρεμο, όπως πριν την θύελλα. Πηγαίνω για μια μπύρα στο Galaxy, ιστορικό μπαρ απέναντι από την Παλιά Βουλή, που κάποτε ήταν γεμάτο δημοσιογράφους. Κάποια στιγμή ακούω συνθήματα. Και λέω, κάτσε να πάω στην πορεία. Και εγώ χαμένος είμαι από το μνημόνιο, σκέφτηκα. Γιατί να μην διαμαρτυρηθώ;

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι περί ανάπτυξης προσδοκίες θα παραμένουν κενές περιεχομένου αν δεν γίνουν ουσιαστικές βαθειές τομές στην ελληνική δημόσια διοίκηση –την μεγάλη μάστιγα της χώρας

του Άγη Βερούτη

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου έγινε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Ήταν αυτή της Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης, που έχουν δημιουργήσει –με πρόεδρο τον επιχειρηματία Στέλιο Σταυρίδη– μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι βλέπουν πού εδράζονται τα βαθύτερα αίτια της ελληνικής κακοδαιμονίας. Βρίσκονται στο γραφειοκρατικό μόρφωμα, το οποίο κοστίζει στην ελληνική οικονομία 6,8% του ΑΕΠ της, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,5% και με τάση να πηγαίνει προς τα κάτω.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ»

Το κείμενο που ακολουθεί και υπογράφεται από τον Τάκη Μίχα, συνεργάτη του protagon.gr, είναι ενδεικτικό, πρώτον, για το μέλλον της χώρας μας στις κοινωνίες των γνώσεων και, δεύτερον, του επιπέδου των ανθρώπων που θεωρούνται φορείς της γνώσης. Κατά τα λοιπά …και εις άλλα με υγεία!


«Πρόκειται για την περίπτωση ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος επιδιδόταν σε εκτεταμένη λογοκλοπή, παρουσιάζοντας ως δικές του μελέτες συναδέλφων του στο εξωτερικό που είχαν δημοσιευθεί και σε επιστημονικά περιοδικά.

ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Με τον Μάρκο Δραγούμη γνωριστήκαμε το 1987 στο Στρασβούργο, όταν ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Μετάφρασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τότε αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις για τον φιλελευθερισμό και τις ιστορικές του καταβολές, με αποτέλεσμα ο μετέπειτα συγγραφέας του έργου «Η Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό» να αποφασίσει την συγγραφή αυτού του περίφημου βιβλίου. Βιβλίο μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα –όπου η βιβλιογραφία για τον φιλελευθερισμό είναι πάμπτωχη. Στο βιβλίο αυτό, ο πολυδιαβασμένος και πολύγλωσσος Μάρκος Δραγούμης έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Ίσως γιατί θα ήθελε να αποδείξει ότι, όταν ήταν νεώτερος, είχε κάνει λάθος σε κάποιες ιδεολογικές του επιλογές.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΡΡΙΕΡΑΣ, ΠΟΥ;

Αυτός είναι ο τίτλος μιας πολύ ενημερωτικής εκπομπής στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc/10, που προβάλλεται κάθε Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή

Με σύμβουλο τον συνεργάτη μας Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο και παρουσιάστρια την δημοσιογράφο Σοφία Ροδοπούλου, προβάλλεται στο Κανάλι Sbc/10, κάθε Πέμπτη στις 19.30μμ, καθώς και Σάββατο (19.00μμ) και Κυριακή (12.00 το μεσημέρι) μία πολύ ενημερωτική εκπομπή που απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να κάνουν καρριέρα ή ψάχνουν για κάτι καλύτερο στην επαγγελματική τους ζωή.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σοβαρότατο πρόβλημα για την εμπορική ναυτιλία συνιστά η πειρατεία

«Η πειρατεία και οι ένοπλες ληστείες στη θάλασσα, ειδικότερα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, συνιστούν σοβαρότατο πρόβλημα για την εμπορική ναυτιλία».

«Η Επιτροπή έχει πλήρη γνώση της διάστασης του σοβαρού αυτού προβλήματος και εδώ και μερικά χρόνια εργάζεται για να κινητοποιήσει κάθε δυνατό μέσο ώστε να εξασφαλιστούν ελεύθερες και ασφαλείς θαλάσσιες οδοί για το εμπόριο, καθώς επίσης και ασφαλείς και εγγυημένες συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ashton, σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κκ. Γιώργος Κουμουτσάκος και Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της κρίσης η προώθηση περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις

Τη βούλησή τους να συμβάλλουν στην προώθηση περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις « σπάζοντας τη γυάλινη οροφή» εξέφρασαν οι εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, επιμελητηρίων και οργανώσεων που συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας Ρόδης Κράτσα, εισηγήτρια της Έκθεσης σχετικά με τις γυναίκες και τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε «αυτορύθμιση» υιοθετώντας μοντέλα για την αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού σε θέσεις διοίκησης. Συμφώνησαν επίσης ότι στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουν να συμμορφωθούν, η θέσπιση ποσοστώσεων μέσω δεσμευτικού νομοθετικού πλαισίου θα αλλάξει το τοπίο και την απόδοση των επιχειρήσεων.


Μάρκος Δραγούμης

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Ιουλίου 2011 ο Μάρκος Δραγούμης, 85 ετών.

Στη μακρά και πολυτάραχη ζωή του έζησε από κοντά όλες σχεδόν τις στιγμές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας μετά τον πόλεμο.

Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του η δίχρονη εξορία του στον Αϊ Στράτη, αρχές του ’50, η εκλογή του ως βουλευτή της ΕΔΑ το 57 και η παραίτησή του υπέρ του Μερκούρη, το κίνημα ειρήνης του ΄60, ο αντιδικτατορικός αγώνας με το ΠΑΜ το 67-74, η έντονη κριτική του στον υπαρκτό αλλά και το θεωρητικό σοσιαλισμό, η πορεία προς το φιλελευθερισμό το ΄70, η διεύθυνση των γραφείων τύπου των ελληνικών πρεσβειών στο Λονδίνο, τη Βαρσοβία και άλλού, η διεύθυνση της ελληνικής μεταφραστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλες τη δεκαετία του ΄90.

Πραγματικοί κίνδυνοι (Διδάγματα από την Αργεντινή)

Του Αλέξιου Παπασταύρου


Εσχάτως πληθαίνουν οι φωνές που προτείνουν τη μονομερή διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους μας ή / και την επιστροφή στη (δυνάμενη να υποτιμηθεί) δραχμή (εφόσον αυτά δεν επέλθουν ως αποτέλεσμα των δισταγμών και λοιπών σφαλμάτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής). Όμως, αν συμβεί ο,τιδήποτε τέτοιο, θα έχει τραγικές πρακτικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και οι εξής ενδεικτικές:

Επίσημα εγκαίνια της Dräger στην Ελλάδα

Το 2010 η Dräger σημείωσε ρεκόρ καθαρών πωλήσεων ύψους περίπου 2,18 δισεκατομμυρίων ευρώ και το καθαρό κέρδος της τριπλασιάστηκε.

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα επίσημα εγκαίνια της Dräger στην Ελλάδα. O Διευθύνων Σύμβουλος της Draeger Hellas κ. Μανώλης Σιδηρουργός υποδέχτηκε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, εκπροσώπους του ακαδημαϊκού κι επιχειρηματικού κόσμου, των ΜΜΕ, διακεκριμένα στελέχη του ιατροφαρμακευτικού χώρου, καθώς και τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr. Ronald Michael Wegener.