Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Δεν μπορείς να εμποδίσεις τις κακές ιδέες

του THOMAS L. FRIEDMAN (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Oμολογώ ότι βρίσκω αποκαρδιωτικό να διαβάζω δημοσκοπήσεις και να βλέπω υποψηφίους για τις ενδιάμεσες εκλογές, κυρίως Ρεπουμπλικανούς, να προηγούνται σε διάφορες κούρσες τη στιγμή που προωθούν τις ίδιες ιδέες οι οποίες μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Ακούω άραγε σωστά;

Ας μειώσουμε κι άλλο τους φόρους, χωρίς να μειώσουμε τις δαπάνες και ενώ παίρνουμε μέρος σε δύο πολέμους- επειδή αυτό λειτούργησε τόσο καλά την περίοδο Μπους και έκανε την οικονομία μας ισχυρή και μείωσε το έλλειμμά μας. Ας κόψουμε αμέσως τις κρατικές δαπάνες, αντί να το κάνουμε σταδιακά τη στιγμή που έχουμε βαλτώσει στην ύφεση- επειδή αυτό ήταν τόσο αποτελεσματικό την περίοδο του μεγάλου κραχ.

Ας αναβάλουμε τα μέτρα για τη ρύθμιση των αγορών- επειδή από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι η Γουόλ Στριτ μπορεί να αστυνομευτεί από μόνη της και ο μέσος αμερικανός δεν θα χρειαστεί ποτέ να τη στηρίξει οικονομικά.

Ας καταργήσουμε τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τις μεγάλες εταιρείες- έτσι ώστε οι εταιρείες πετρελαίου και άνθρακα να μπορούν εύκολα και ανώνυμα να αφαιρούν τις εξουσίες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) για τον περιορισμό της μόλυνσης του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά μας.

Ας κάνουμε διακρίσεις στους γκέι και στις λεσβίες που θέλουν να καταταγούν στον στρατό και να πολεμήσουν για την πατρίδα τους.

Ας βάλουμε περιορισμούς στη μετανάστευση, επειδή δεν ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο το πιο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Αμερικής είναι η ικανότητά της να προσελκύει τα καλύτερα μυαλά του κόσμου.

Ας καταργήσουμε τη μεταρρύθμιση στο σύστημα πρόνοιας αντί να δούμε τι από αυτή δουλεύει και μετά να τη διορθώσουμε.

Ας αντιταχθούμε στο καθεστώς του ελεύθερου εμπορίου που μας έκανε πλούσιους.

Ας κάνουμε περισσότερους τεμενάδες στα συνδικάτα των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να βγάζουν περισσότερα λεφτά από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και να δίνουν ακόμη περισσότερα χρήματα στους Δημοκρατικούς, που θα τους δίνουν ακόμη πιο γενναιόδωρες συντάξεις, ώστε να χρεοκοπήσουν όλες οι Πολιτείες και όχι μόνον η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη. Αυτό που λείπει είναι μια ρεαλιστική διάγνωση για το πού βρισκόμαστε ως χώρα και τι χρειαζόμαστε για να επιστρέψουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην ουσία μια τέτοια διάγνωση έχει γίνει. Μια υπερκομματική ομάδα αποτελούμενη από τους πιο διακεκριμένους μηχανικούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και βιομηχάνους, έδωσε στη δημοσιότητα μια τέτοια μελέτη στο μέσον της προεκλογικής εκστρατείας.

Ιδού η ιστορία: Το 2005 οι εθνικές Ακαδημίες μας ανταποκρίθηκαν στην έκκληση μιας διακομματικής ομάδας γερουσιαστών να συστήσουν δέκα ενέργειες που πρέπει να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να ενισχύσει τις επιστήμες και την τεχνολογία, ώστε η Αμερική να είναι ανταγωνιστική τον 21ο αιώνα. Η απάντησή τους δόθηκε με μια μελέτη υπό τον τίτλο «Rising above the Gathering Storm: Εnergizing and Εmploying Αmerica for a Βrighter Εconomic Future». Ο πρώην πρόεδρος του ΜΙΤ Τσαρλς Μ. Βεστ εργάστηκε για τη μελέτη και σε πρόσφατη ομιλία του παρατήρησε ότι η «Gathering Storm» οδήγησε στον νόμο περί Ανταγωνισμού του 2007 (Αmerica Competes Αct), με τον οποίο αυξήθηκε η χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας. Αλλες συστάσεις της μελέτης, όπως η ενίσχυση του επιστημονικού πεδίου στη μέση εκπαίδευση, δεν ελήφθησαν υπόψη. Ετσι, στις 23 Σεπτεμβρίου η ίδια ομάδα εξέδωσε μια δεύτερη μελέτη με τίτλο «Gathering above the Gathering Storm Revisited: Αpproaching Category 5». «Η επιτροπή συμπεραίνει ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέαη προοπτική της Αμερικής να γίνει ανταγωνιστική στην ποιοτική εργασία έχει επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια» , παρατηρεί ο Βεστ.

Εγώ πίστευα όμως ότι βρισκόμαστε στην πρώτη θέση.

«Μια μικρή δόση αλήθειας για το πού πραγματικά βρισκόμαστε σήμερα...» λέει ο Βεστ: «Εκτοι στον ανταγωνισμό που βασίζεται στην καινοτομία, αλλά τεσσαρακοστοί στον δείκτη αλλαγών την τελευταία δεκαετία. Ενδέκατοι μεταξύ των βιομηχανικών κρατών στις ηλικίες 25-34 που έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο. Δέκατοι έκτοι στον δείκτη ολοκλήρωσης των τριτοβάθμιων σπουδών. Εικοστοί δεύτεροι στην πρόσβαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Εικοστοί τέταρτοι στο προσδόκιμο ζωής. Εικοστοί έβδομοι στην αναλογία φοιτητών που παίρνουν πτυχία στις θετικές επιστήμες. Τεσσαρακοστοί όγδοοι στην ποιότητα των θετικών μαθημάτων στη μέση εκπαίδευση και εικοστοί ένατοι στον αριθμό κινητών τηλεφώνων ανά 100 κατοίκους».

Η μελέτη συνέστησε σειρά μέτρων- ορισμένα από αυτά τα ξεκίνησε ήδη ο πρόεδρος Ομπάμα και άλλα χρειάζονται ακόμη την έγκριση του Κογκρέσου- με στόχο να ενισχύσουν τα ταλέντα της Αμερικής με τη βελτίωση των θετικών μαθημάτων στη μέση εκπαίδευση, την ενίσχυση της έρευνας και την παροχή των κατάλληλων κινήτρων ώστε να έχουμε τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο. Ο στόχος είναι να κάνουμε την Αμερική την καλύτερη χώρα στον τομέα της καινοτομίας. Για να βρείτε τη μελέτη πρέπει να την αναζητήσετε στο google, γιατί δεν της δόθηκε η πρέπουσα προσοχή.

Ενα δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα είναι αυτό που γνωρίζει τις κατάλληλες απαντήσεις αλλά δεν είναι σε θέση ούτε να τις συζητήσει λογικά, πόσω μάλλον να κάνει κάτι γι΄ αυτές. Είναι επίσης αυτό που δίνει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στους κήρυκες της καλωδιακής τηλεόρασης παρά στις συστάσεις των καλύτερων επιστημόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: