Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Η πικρία του κ. Γιούνκερ

Απαράδεκτα χαρακτήρισαν κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες τα όσα είπε, μιλώντας στο ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Κατά την εκτίμησή τους, η χολή του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού οφείλεται στο ότι, μετά από αρνητική θέση του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζύ, δεν μπορούσε να αναρριχηθεί στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –το οποίο τελικά κατέλαβε ο άχρωμος Βέλγος πρώην πρωθυπουργός κ. Βαν Ρομπόϊ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κ. Ν.Σαρκοζύ δεν θέλησε να κάνει το χατήρι της Γερμανίδας καγκελλάριου κ. Α.Μέρκελ, η οποία, αφ’ ενός, στήριζε τον κ. Γιούνκερ και, αφ’ ετέρου, αντιπαθεί τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, που είναι bon viveur, με προτίμηση στα καλά και ακριβά κρασιά. Σημειώνουμε ότι ο κ. Γιούνκερ θα μπορούσε να αναφερθεί και στις πολλών εκατομμυρίων ευρώ καταθέσεις Ελλήνων φοροφυγάδων στις φιλόξενες τράπεζες του Λουξεμβούργου.


Κάθαρση στο ΧΑΑ
Αυστηρότερα κριτήρια παραμονής στο ταμπλώ της οδού Αθηνών θέτουν οι χρηματιστηριακές αρχές, προχωρώντας ουσιαστικά σε νέο κύκλο «εκκαθάρισης» των εταιρειών που εδώ και καιρό διαθέτουν απλά και μόνον τυπική παρουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το βάρος πέφτει σε δύο κατηγορίες εταιρειών: Όσες εμφανίζουν ετήσιο τζίρο κάτω των 2 εκατ. ευρώ, καθώς και σε όσες παρουσιάζουν διασπορά μικρότερη του 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Για τις μεν πρώτες, οι αρχές –δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά– προσανατολίζονται στην παροχή 6μηνης παράτασης προκειμένου να βελτιώσουν το κριτήριο αυτό, με πρόβλεψη για δεύτερη 6μηνη παράταση. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η παράταση θα μεταφράζεται σε αυτόματη μεταφορά στην κατηγορία «Εβδομαδιαίος Ωριαίας Διαπραγμάτευσης», κάτι που σημαίνει ότι trading στις συγκεκριμένες μετοχές θα πραγματοποιείται για μία ώρα και μία φορά την εβδομάδα, ενώ θα επιβάλλονται και ιδιαίτερα υψηλές χρεώσεις (ουσιαστικά, πρόστιμο) στην εταιρεία για την παραμονή της στο Χρηματιστήριο.

Αντιγραφειοκρατική Κίνηση
Με πρόεδρο τον επιχειρηματία κ. Στέλιο Σταυρίδη δραστηριοποιείται σύντομα το σωματείο «Αντιγραφειοκρατική Κίνηση», κύριος σκοπός του οποίου θα είναι να καταγγέλλει τις ταλαιπωρίες πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, την περιφρόνηση της προσωπικότητάς τους, αλλά και την μη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής κρατικής μηχανής. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Κίνησης συμπεριλαμβάνονται οι κ.κ. Τάσος Αβραντίνης, δικηγόρος, Κωνσταντίνος Χριστίδης, οικονομολόγος, Ταξιάρχης Κοκκορές, οικονομολόγος, Αθαν. Παπανδρόπουλος, δημοσιογράφος, κ.α.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στόχος τα 200 καταστήματα
Ενδιαφέρον για την απόκτηση κάποιων εκ των καταστημάτων που «αφήνει» με την αποχώρησή της η Aldi έχει εκδηλώσει η ΑΒ Βασιλόπουλος. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, τα καταστήματα της γερμανικής αλυσσίδας είναι καλά σε ό,τι αφορά το σκέλος της κατασκευής και είναι αντικείμενο μελέτης αν κάποια από αυτά βρίσκονται σε σημεία που θα ενδιάφεραν την ΑΒ. Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα Ατλάντικ, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον και δεν αναμένεται να υπάρξει όσο θα συνεχίζονται οι διενέξεις μεταξύ των μετόχων της. Μόνον όταν λυθούν όλα τα νομικά ζητήματα μεταξύ των συνεταίρων της Ατλάντικ, η ΑΒ Βασιλόπουλος θα μπει στην διαδικασία να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας αγοράς καταστήματος. Στην περίπτωση της Aldi, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία από την εξαγορά της Plus στην μετατροπή ενός σημείου πώλησης από hard discount σε «παραδοσιακό» σούπερ-μάρκετ. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει θέσει ως στόχο να φθάσει πολύ σύντομα τα 200 καταστήματα, ώστε να έχει ολοκληρωμένη κάλυψη σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τα περισσότερα από τα καταστήματα που θα δημιουργήσει για να πετύχει τον στόχο της θα είναι στην ηπειρωτική και όχι στην νησιωτική Ελλάδα, οπότε ίσως κάποια από τα υφιστάμενα καταστήματα της Aldi θα μπορούσαν να κινήσουν το ενδιαφέρον της.


Η κριτική Παν. Βουρλούμη
Παρά τα πυρά που δέχεται, επειδή είναι συγκρουσιακός όταν πρέπει, ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό αφήνοντας θετικό έργο πίσω του. Παρόλα αυτά, δεν παύει να ασκεί έντονη κριτική στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς και στον «απολιθωμένο», όπως τον χαρακτηρίζει, εσωτερικό κανονισμό προσωπικού. Κατά την άποψή του, η ΕΕΤΤ κατέστρεψε την ευκαιρία δημιουργίας υγιούς αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Υπέκυψε στον λαϊκισμό «χαμηλή τιμή για τον καταναλωτή», κατορθώνοντας να κάνει ζημιογόνες όλες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και να φέρει τον ΟΤΕ στα όρια της προβληματικότητας. Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών χρειάζεται συγκροτημένη και συνετή πολιτική, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Για να γίνει δε αυτό, οι εταιρείες, οι οποιοιδήποτε φορείς των επενδύσεων, πρέπει να έχουν κέρδη και σταθερό ρυθμιστικό ορίζοντα. Με τις υπερβολές και τον δογματισμό της, η ΕΕΤΤ έχει κρατήσει και κρά την χώρα πίσω, τονίζει ο κ. Π.Βουρλούμης. Αλλά σήμερα ποιος τον ακούει…

Χρηματιστηριακό ράλλυ τέλους του έτους;
Κατά παράδοση, το τέλος του έτους είναι συχνά μία περίοδος ανόδου για τα διεθνή χρηματιστήρια. Θα ισχύσει η παράδοση αυτή και για τις τελευταίες εβδομάδες του 2010; Είναι πολύ πιθανόν, λένε οι διάφοροι γκουρού της χρηματιστηριακής ανάλυσης, επισημαίνοντας ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης γνώρισε τον καλύτερα μήνα Σεπτέμβριο από το 1939. Ο δείκτης S and P, μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και της αρχής του φθινοπώρου, γνώρισε μιαν όμορφη άνοδο της τάξεως του 8,8% και η τάση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνεται και για τον Οκτώβριο. Όσο για την Γουώλ Στρητ, ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες το υψηλότερο επίπεδο των 19 τελευταίων μηνών. «Ένας θαυμάσιος Σεπτέμβριος», λέει ο Ντέηβιντ Μπωνκό, σύμβουλος χρηματοοικονομικής στρατηγικής στην Bank of America, «προοιωνίζει ένα εξίσου καλό τέλος του έτους. Οι επενδυτές έχουν ξαναβρεί την εμπιστοσύνη τους και δεν αποκλείεται μία περαιτέρω άνοδος 6,8% μέχρι το τέλος του 2010». Αυτή δε η άνοδος, σύμφωνα με το Bloomberg, θα τροφοδοτηθεί από τις προβλέψεις για άνοδο 23,4% των κερδών των αμερικανικών εταιρειών το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στις αγορές. «Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από την φύση των μέτρων της Fed έναντι της πραγματικής οικονομίας», τονίζει ο Φίλιπ Γκίζελς, αναλυτής στην γαλλική τράπεζα BNP. «Αν τα μέτρα αυτά οδηγήσουν προς τα πάνω τις μετοχές, πολλά αμερικανικά νοικοκυριά θα αισθανθούν να ανεβαίνει ο πλούτος τους, κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανόν να αυξήσουν τις δαπάνες τους, και ιδιαίτερα τις καταναλωτικές. Όλα αυτά είναι πάντως σενάρια τα οποία ναι μεν εμπνέουν κάποια αισιοδοξία, πλην όμως απαιτούν και προσοχή…».

Γιατί το ευρώ δεν θα πεθάνει…
«Το ευρώ αποκλείεται να καταρρεύσει, γιατί οι χώρες της ευρωζώνης έχουν τεράστια κοινά συμφέροντα. Αυτή η πραγματικότητα υποεκτιμάται από τις χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες πιστεύουν ότι το ενιαίο νόμισμα και η οικοδόμησή του αποτελούν πολιτική φαιδρότητα. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Έως τα τέλη της δεκαετίας τού ’90, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις είχαν πέρα για πέρα αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό απέδειξε στις κυβερνήσεις και στους επικεφαλής των επιχειρήσεων ότι η σταθερότητα των νομισματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών ήταν απολύτως αναγκαία, εάν θέλαμε η πραγματική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται στην ήπειρό μας. Αυτή η κυρίαρχη πλέον αντίληψη στους κόλπους της ευρωζώνης θα οδηγήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις και λήψεις μέτρων που θα σταθεροποιήσουν και θα παγιώσουν την παγκόσμια παρουσία του ευρώ». Αυτά μάς δήλωσε ο κ. Ζακ Μιστράλ, διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI) που κάθε χρόνο εκδίδει την βαρυσήμαντη Έκθεση RAMSES. Προσθέτει, όμως, ότι είναι πλέον αδιανόητο στους κόλπους της ευρωζώνης να επικρατεί η δημοσιονομική απειθαρχία, που τελικά λίγο έλειψε να πλήξει το ενιαίο νόμισμα. «Χρειάζονται κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης, ώστε οι κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών τους», τονίζει ο Γάλλος ειδικός.

Συνεργασία SBC και Κανάλι 10
Μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεις, τελικά το γνωστό οικονομικό τηλεοπτικό και διαδικτυακό κανάλι SBC θα συνεργάζεται εφεξής με το Κανάλι 10 του Ομίλου Κυριακίδη. Το SBC θα καλύπτει ολόκληρη την πρωινή ζώνη, καθώς και μέρος της απογευματινής. Στο πλαίσιο αυτό, θα επαναμεταδίδεται η εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), την οποία επιμελείται η κ. Λίνα Τσαγκαράκη και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Αθαν. Παπανδρόπουλος.

Χιλιάδες λουκέτα στην αγορά
Αρνητική είναι η κατάσταση στην αγορά, όπως φαίνεται από τον αριθμό των λουκέτων που έχουν μπει σε καταστήματα, μικρομεσαίους βιοτέχνες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα τρία μεγαλύτερα Επιμελητήρια της Αθήνας –το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο–, ο αριθμός των λουκέτων που έχει μπει από τις αρχές του έτους είναι 7.801. Στον αντίποδα, οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων είναι 12.368, δηλαδή η αναλογία ενάρξεων και διακοπών είναι περίπου δύο λουκέτα για κάθε τρεις νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η αναλογία αυτή γίνεται ακόμη πιο δυσμενής αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία μόνον για τις μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ και τους επαγγελματίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου: σχεδόν για κάθε έξι επιχειρήσεις που άνοιξαν, εμφανίστηκαν πέντε λουκέτα.

Ως προς τα είδη των καταστημάτων που έκλεισαν, με βάση τα στοιχεία του ΒΕΑ, λουκέτο από την αρχή του έτους έβαλαν, μεταξύ άλλων: 197 ψιλικατζίδικα, 94 κομμωτήρια, 86 ψησταριές, 84 καφενεία ουζερί, 58 εστιατόρια και 19 ταβέρνες, 43 φροντιστήρια, 36 κρεοπωλεία, 31 βιντεοκλάμπ, 17 ζαχαροπλαστεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: