Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

"Σημαία" η επιχειρηματικότητα

Του Στέλιου Σταυρίδη*

Με τα μυαλά που έχουμε και τις πρακτικές που επί 35 χρόνια ακολουθούμε, δικαιώνουμε πλήρως το τετράστιχο: «Επιχειρείν και Έλληνας με συνεταίρο κράτος, αυτό το τρίο δεν μπορεί παρά να είναι πάτος»!

Θα ήταν γελοίο να συζητήσουμε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών οποιασδήποτε χώρας. Είναι και απολύτως στείρο να απαντήσουμε σε ξεπερασμένες μαρξιστικές και άλλες θεωρίες, που στρέφονται κατά της επιχειρηματικότητας.

Ο αφόρητος κομματισμός οδήγησε στη διόγκωση του κρατισμού, στην καταστροφή πολλών επιχειρήσεων και τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου. Θεοποιήσαμε την ήσσονα προσπάθεια, την συντεχνιακή αντίληψη και την ομηρεία του κοινωνικού συνόλου στο βωμό της όποιας διεκδίκησης οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας. Έτσι, με άκρως αντικοινωνική συμπεριφορά, επιβάλαμε την ατελείωτη συντεχνιακή αντίληψη και την αναζήτηση προκλητικών προνομίων.

Ανεκδιήγητοι πολιτικοί και θρασύτατοι συνδικαλιστές δημιούργησαν απίστευτες στρεβλώσεις στην αγορά, που καθιστούν το νομίμως επιχειρείν σχεδόν αδύνατο. Αυτό δεν έγινε καθόλου συμπτωματικά. Το πολιτικό σύστημα διόγκωσε τη διαφθορά, διότι αυτό επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον. Θέλει τον πολίτη και τον επιχειρηματία σε διαρκή ομηρεία και συνδιαλλαγή. Για να τον χειρίζεται κατά το δοκούν.

Πολλοί πολιτικοί καταξιώθηκαν πρώτα επαγγελματικά και αργότερα πολιτικά, χάρη στη γραφειοκρατία, την πολυνομία και την αντινομία, που οι ίδιοι με ραγδαίους ρυθμούς διόγκωσαν. Με άλλα λόγια, δημιούργησαν ελεεινά «θερμοκήπια», που έκαναν του ίδιους πανίσχυρους και πάμπλουτους και την ίδια στιγμή «σκότωσαν», ως βλαβερά ζιζάνια, τις επιχειρήσεις. Το ίδιο, δηλαδή, περιβάλλον που έκανε τους ίδιους τερατώδη «θρεφτάρια», έπνιξε και πνίγει την επιχειρηματικότητα. Βασιλεύει ο λαϊκισμός και η απόλυτη ανευθυνότητα.

Σε προηγμένες κοινωνίες, το επιχειρείν προϋποθέτει το «ευ επιχειρείν». Χωρίς κοινωνική και περιβαλλοντική αντίληψη, η επιχειρηματικότητα είναι επικίνδυνη και εχθρός της κοινωνίας. Οι ελληνικές στρεβλώσεις εξέθρεψαν απίστευτης ισχύος κρατικοδίαιτα συμφέροντα, που τελικά διασύρουν την επιχειρηματικότητα και δίνουν τροφή στους κομπλεξικούς και ανεπρόκοπους εχθρούς της.

Το κράτος μας, αντί να επιβάλει απλούς και εύκολα εφαρμόσιμους μηχανισμούς ελέγχου, συνεχώς κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, πιο πολύπλοκα, πιο αδιαφανή. Απλούστατα, διότι δεν θέλει τον έλεγχο. Θέλει την ασυδοσία. Για να πλουτίζουν οι επιτήδειοι και να γίνεται φτωχότερος ο λαός.

Παράλληλα, το ψοφοδεές πολιτικό μας σύστημα, αδύναμο να επιβάλει το νόμο, μας εθίζει στην θλιβερή παρανομία. Φτάσαμε να θεωρούμε την Ακρόπολη τσιφλίκι του καθενός μας ! Φανταστείτε τί μηνύματα στέλνουμε στα βλαστάρια μας των 12 και 15 χρονών.

Πώς να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις σε ένα τέτοιο καθεστώς γραφειοκρατίας, πολυνομίας, ασυδοσίας και διαφθοράς; Πώς να αντιμετωπίσουν τις απερίγραπτες στρεβλώσεις της αγοράς;

Το Μνημόνιο έρχεται να μας επιβάλλει τάξη εκεί όπου 35 χρόνια αλωνίζαμε εγκληματικά ανεύθυνοι, προκλητικά αντικοινωνικοί και εντυπωσιακά βλάκες.

Οι φοροεπιδρομές με υψηλή και εξωπραγματική φορολογία, η αβεβαιότητα από τις διαρκείς αλλαγές στη νομοθεσία, οι συναρμοδιότητες υπουργών, η έλλειψη προστασίας του επενδυτή, η απαρχαιωμένη και δύσκαμπτη εργατική νομοθεσία και η απέραντη διαφθορά, τρέπουν κάθε σοβαρό επενδυτή σε άτακτη φυγή και στέλνουν την ανεργία στο 20%. Για να μείνουν μόνο τα λαμόγια, που έχουν δικές τους ερμηνείες για το τί σημαίνει επένδυση.

Ας γκρεμίσουμε, λοιπόν, τη γραφειοκρατία, ας απλοποιήσουμε τη λειτουργία του κράτους μας, ας καταργήσουμε τις ατελείωτες συναρμοδιότητες, ας απαλλαγούμε από τα ξεπερασμένα σοσιαλιστικά σύνδρομα της υψηλής φορολογίας και όλα θα βελτιωθούν. Είτε με, είτε χωρίς Μνημόνιο. Που όμως χρειάζεται, γιατί εμείς είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

* Ο κ. Στέλιος Σταυρίδης είναι Γεν. Γραμματέας της Λέσχης Επιχειρηματικότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: