Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΟ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ GUILLERMO FARIÑAS ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ ΤΟΥ ΕΚ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία σκέψης απονέμεται φέτος στον Κουβανό αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Guillermo Fariñas. Η βράβευση του Fariñas ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚ, Jerzy Buzek στο Στρασβούργο στις 21 Οκτωβρίου. Στο πρόσωπο του 48χρονου Fariñas, το ΕΚ τιμά όλους όσους αγωνίζονται για την ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κούβα. Η επίσημη απονομή του βραβείου θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.


Με 23 απεργίες πείνας στο "ενεργητικό" του ο ψυχολόγος και δημοσιογράφος Guillermo Fariñas, είναι από χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Κουβανούς αντικαθεστωτικούς. Θα προσκληθεί να παραλάβει ο ίδιος το Βραβείο Ζαχάρωφ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ. Η στην τελετή απονομής θα λάβει χώρα, στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΕΚ, στο Στρασβούργο στις 15 Δεκεμβρίου 2010.

Η απόφαση για τη βράβευσή του ελήφθη από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και ο πρόεδρος του σώματος, Jerzy Buzek, δήλωσε, ανακοινώνοντας την επιλογή, πως "ο Guillermo Fariñas απέδειξε ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει την ίδια την υγεία και τη ζωή του ακόμα για να φέρει την αλλαγή στην Κούβα", και πρόσθεσε, "ελπίζω να μπορέσω να του παραδώσω το βραβείο προσωπικά εδώ στο Στρασβούργο το Δεκέμβριο. Θα είναι μοναδική στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους". "Ειλικρινά ελπίζω ότι μαζί με τον Fariñas θα μπορέσουν να παραλάβουν το βραβείο τους και οι "Κυρίες στα Λευκά" που βραβεύθηκαν το 2005 ".

Ο πρόεδρος έχει κατ' επανάληψη ζητήσει εξ ονόματος του ΕΚ την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα ενώ στην σημερινή συνεδρίαση κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να χειροκροτήσουν όλους τους υποψήφιους για το βραβείο.

Η μάχη του Guillermo Fariñas για την ελευθερία έκφρασης

Ο Guillermo Fariñas παραιτήθηκε από την κομμουνιστική νεολαία το 1989 για να δημιουργήσει το Cubanacán Press, ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο που σα σκοπό είχε να ενημερώνει εκτός Κούβας για την τύχη των πολιτικών κρατουμένων. Το πρακτορείο έχει πια κλείσει...

Πιστός στην παθητική αντίσταση, ο Fariñas, ο οποίος έχει περάσει ο ίδιος συνολικά 11μιση χρόνια στη φυλακή και έχει επιλέξει την απεργία πείνας ως το βασικό μέσο κινητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για το τι συμβαίνει στην πατρίδα του. Το 2006 βραβεύθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την απεργία πείνας στην οποία κατήλθε διαμαρτυρόμενος για τη λογοκρισία στο ίντερνετ.

Στις 8 Ιουλίου ο Fariñas σταμάτησε την πλέον πρόσφατη απεργία πείνας του μετά 135 ημέρες και αφού η Αβάνα ανακοίνωσε, με μεσολάβηση της εκκλησίας, την απελευθέρωση 52 πολιτικών κρατούμενων. Στις 24 Φεβρουαρίου είχε κατέλθει σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για το θάνατο, μετά από τρείς μήνες απεργίας πείνας, του πολιτικού κρατούμενου Orlando Zapata Tamayo. Οι γιατροί που εξέτασαν τον Fariñas διαπίστωσαν ότι ήταν και ο ίδιος ένα βήμα από τον θάνατο...

"Ο αγώνας του Guillermo Fariñas ήταν και είναι φωτεινό παράδειγμα για κάθε έναν που μάχεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία" δήλωσαν οι ευρωβουλευτές που στήριξαν την επιλογή του. Ο Fariñas στηρίχθηκε από το ΕΛΚ, την ομάδα ΕΣΜ και 92 άλλους ευρωβουλευτές που τον χαρακτήρισαν σύμβολο στη μάχη κατά των πολιτικών διώξεων.

Είναι η τρίτη φορά που το ΕΚ απονέμει το βραβείο Ζαχάρωφ σε Κουβανό αντικαθεστωτικό ή οργάνωση, μετά τις "Κυρίες στα Λευκά" το 2005 και τον Oswaldo Payá Sardiñas το 2002.

Τον Δεκέμβριο η απονομή

Το βραβείο θα απονεμηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, σε τελετή στην οποία φυσικά θα προσκληθεί και ο ίδιος ο Guillermo Fariñas.

Θα είναι η 22η χρονιά που το ΕΚ τιμά με το βραβείο εκείνους που έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στη μάχη για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Ο Δεκέμβριος έχει επιλεγεί καθώς η 10η του μήνα εορτάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη η ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Φέτος συμπίπτει και με την 60ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: