Απάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν στην Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου.
Η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου σε ερώτησή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν-Κι Μουν, στο πλαίσιο ειδικής συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζήτησε να πληροφορηθεί το βαθμό της διεθνούς προόδου ως προς τη μείωση της ακραίας ένδειας και της πείνας, που είναι ο πρώτος από τους οκτώ βασικούς άξονες των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (Millenium Development Goals). Στην ερώτησή της η κα Γιαννάκου ανέδειξε τα επιμέρους πλεονεκτήματα από την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, όπως είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας διεθνώς καθώς και την ανάγκη απόλυτης συνέργιας των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ένωσης σε τρίτες χώρες με τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικότερα, αποτελούν ισχυρούς εταίρους και αρωγούς στην καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας. Σημείωσε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ γενναιόδωρη στον τομέα αυτό και ανέφερε ως παράδειγμα ότι το 2008 διέθεσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποκλειστικά σε παροχή επισιτιστικής βοήθειας στους φτωχούς του τρίτου κόσμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της ένδειας και της πείνας ενώ ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να μειωθεί στο μισό το ποσοστό αυτό μέχρι το 2015, στόχο τον οποίο συμμερίζεται απόλυτα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ υποστήριξε ότι μέσω ισχυρής πολιτικής βούλησης, καλών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επαρκούς χρηματοδότησης, ο διακηρυγμένος στόχος μείωσης κατά 50% της φτώχειας και πείνας μέχρι το 2015 είναι εφικτός. Ο Γενικός Γραμματέας ολοκληρώνοντας την απάντησή του επεσήμανε ότι εκείνο που μελετάται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών είναι η μετά το 2015 εποχή. Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με τα Ηνωμένα ¨Έθνη με σκοπό την κατάρτιση ενός αποτελεσματικού προγράμματος.
Η κα Γιαννάκου εξέφρασε τη σύμφωνη προς το Γενικό Γραμματέα γνώμη της για τη συνεχή και αδιάλειπτη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να γίνονται συνεχώς οι διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται ώστε να διασφαλισθεί η πραγματική μείωση της φτώχειας για τα έτη μετά το 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου