Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Όπως εκτιμά η κυρία Josette Sheeran, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Διατροφής, είναι πολύ πιθανή μία άνοδος των τιμών σε ορισμένα είδη όπως ο αραβόσιτος, η ζάχαρη και το σιτάρι. Όπως λέει, η άνοδος αυτή, πέρα από κερδοσκοπικές επενδύσεις σε είδη διατροφής, θα πρέπει να αποδοθεί, στην μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, αφ’ ενός, και, αφ’ ετέρου, στις απαγορεύσεις εξαγωγών στις οποίες προβαίνουν κάποιες χώρες-παραγωγοί.

*Πέρα από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες θεωρούν απαραίτητο τον σχηματισμό στην Ελλάδα συμμαχικών κυβερνήσεων, τις οποίες θεωρούν προϋπόθεση για μία πιο ομαλή έξοδο από την κρίση. Αυτή είναι και η εκτίμηση του πρωθυπουργού κ. Γ.Α.Παπανδρέου στις συζητήσεις του με κοινοτικούς αξιωματούχους.

*Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρητικός της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το Ισραήλ, πιστεύει ότι βαθμιαία το κενό που θα δημιουργηθεί θα το καλύψει η Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια, ερμηνεύονται πλήρως οι νέες σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ –τις οποίες ενθαρρύνουν και αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, που φοβούνται ότι η αναθέρμανση των σχέσεων του τριγώνου Τουρκία-Ιράν-Συρία θα καταλήξει εις βάρος τους. Εξάλλου, με μεγάλες επιφυλάξεις βλέπουν την αναθέρμανση των σχέσεων αυτών και δυτικοί παρατηρητές.

*Για πρώτη φορά στα 49 χρόνια της ύπαρξης της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων μία γυναίκα δημοσιογράφος, η Ιρλανδέζα κ. Αϊλήν Ντιουν, εξελέγη πρόεδρος στην Γενική Συνέλευση της ΕΕΔ, στο Ορντού της Τουρκίας.

*Όπως υποστηρίζει ο Βέλγος τραπεζίτης κ. Ντενί Αστερπερί, οι διαφορετικές προσεγγίσεις της αμερικανικής Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώθησαν την ισοτιμία ευρώ/δολλαρίου στα ύψη. Εκτιμά δε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί –όχι, όμως, χωρίς προβλήματα για το δολλάριο, το οποίο εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα 13% υψηλότερα από το ιστορικό ναδίρ που είχε αγγίξει έναντι του ευρώ το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: