Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Δεν μπορείς να εμποδίσεις τις κακές ιδέες

του THOMAS L. FRIEDMAN (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Oμολογώ ότι βρίσκω αποκαρδιωτικό να διαβάζω δημοσκοπήσεις και να βλέπω υποψηφίους για τις ενδιάμεσες εκλογές, κυρίως Ρεπουμπλικανούς, να προηγούνται σε διάφορες κούρσες τη στιγμή που προωθούν τις ίδιες ιδέες οι οποίες μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Ακούω άραγε σωστά;

Η ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ «ΕΥΜΑΡΕΙΑ»

Τί είναι πιο σημαντικό για μία χώρα; Η δημοσιονομική της κατάσταση ή ο παραγωγικός δυναμισμός της;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πριν μία δεκαετία ακριβώς, ο Ιταλός οικονομικός σχολιαστής Αντρέ Κοστολάνι μού είχε διηγηθεί την ακόλουθη ιστορία: «Πριν από 200 περίπου χρόνια έγινε στο παλάτι μιας Γαλλίδας δούκισσας ένας έντονος διάλογος μεταξύ των καλεσμένων για το τί είναι σημαντικότερο σε μία όπερα, η μουσική ή τα λόγια. Ένας από τους καλεσμένους ήταν ποιητής και ένας άλλος μουσικός. Και οι δύο έκαναν κόρτε στην δούκισσα. Ο ένας έγραψε γι αυτήν ένα σονέτο και ο άλλος το επένδυσε με την μουσική του. Η δούκισσα έπρεπε να αποφανθεί ποιο από τα δύο τής άρεσε περισσότερο, η μουσική ή το κείμενο. Αυτή η ιστορία δεν είναι παρά το περιεχόμενο της πασίγνωστης όπερας του Ρίχαρτ Στράους Capriccio. Η κατάληξη αυτής της υπόθεσης δεν έκρυβε καμμία έκπληξη. Η δούκισσα παραδέχθηκε στο φινάλε της όπερας ότι δεν μπορεί να αποφασίσει κι έτσι το ερώτημα έμεινε αναπάντητο».

Ο κ. Πάνος Καρβούνης, νέος Επικεφαλής στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Ο κ. Πάνος Καρβούνης, αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του, ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, από την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010.

Η τοποθέτηση του κ. Καρβούνη (έως τώρα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης "Επικοινωνίας" στις Βρυξέλλες), ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατήρηση στενών σχέσεων εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο μέσω της Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα, όσο και μέσω των Υπηρεσιών της στις Βρυξέλλες, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

"Η Τουρκία θα πρέπει να έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας πριν την ένταξή της στην Ε.Ε."

Το ζήτημα της υποχρέωσης υπογραφής και κύρωσης από την Τουρκία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στον Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Fule κατά τη διάρκεια της 65ης Συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (26-27 Οκτωβρίου).

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η Τουρκία γυρίζει την πλάτη στην Δύση;». Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το βρεταννικό περιοδικό The Economist –για να απαντήσει όχι, αλλά ίσως αυτό συμβεί τελικά αν η Δύση δεν λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της τις τουρκικές οικονομικές και γεωπολιτικές επιτυχίες.

Το γνωστό περιοδικό δεν έχει άδικο. Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό που πλησιάζει το 10% τον χρόνο και το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 12% μέσα στο 2013. Θα είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και θα μετατρέψει την Τουρκία σε …Κίνα της Ευρώπης. Πρώτος εξαγωγέας τσιμέντου στον κόσμο, τρίτος παραγωγός τηλεοπτικών συσκευών και τέταρτος κατασκευαστής αυτοκινήτων και επίπλων, η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων καταναλωτών ήδη κατέχει δεσπόζουσα οικονομική θέση στον χώρο όπου βρίσκεται. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα η τουρκική διπλωματία δραστηριοποιείται στην Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Κεντρική Ασία και, έως έναν βαθμό, στην Αφρική.

ΘΕΛΟΥΝ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΜΕ;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου


Την στιγμή που η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην διεθνή κατάταξη των χωρών με ελευθερία του Τύπου, καταλαμβάνοντας την 78η παγκόσμια θέση, μαζί με αφρικανικές χώρες, στο εσωτερικό συμβαίνουν πράγματα και θάματα…

Όπως αναφέρει ο συνάδελφος Θαν. Μαυρίδης –ο οποίος διευθύνει το site «Capital.gr» και την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Κεφάλαιο»– τον τελευταίο καιρό παίζεται μεγάλο παιχνίδι με τον Τύπο. Συγκεκριμένα, κατά τον καλό συνάδελφο, οι αποτυχημένοι και στην ουσία χρεοκοπημένοι εκδότες, οι οποίοι πάντα πρωτοστατούσαν σε διαπλοκή, σήμερα προσπαθούν να πείσουν τον κ. Τηλ. Χυτήρη, κυβερνητικό αρμόδιο για τα ΜΜΕ, για δύο πράγματα: Πρώτον, να χρηματοδοτηθούν από το υπερχρεωμένο ελληνικό Δημόσιο, παρά την απίθανη κρίση ρευστότητας, για να συνεχίσουν να διατηρούν τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις τους. Δεύτερον, να υιοθετηθεί το αγγελιόσημο και στο Διαδίκτυο –που το θεωρούν υπεύθυνο για τα χάλια τους, αποποιούμενοι τις άθλιες τακτικές τους διοίκησης των επιχειρήσεών τους.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν συγκεκριμένη και συγκροτημένη πολιτική σχέσεων με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, αργά ή γρήγορα, όταν προκύψει μία κρίση, θα βρεθούν μπροστά σε οδυνηρές για την εικόνα τους εκπλήξεις.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πριν περίπου 20 χρόνια ο Ραούλ Λόρενς ήταν ανώτατο στέλεχος της Exxon και είχε την ευθύνη επικοινωνίας της εταιρείας με τον Τύπο. Ωστόσο, ο 75χρονος σήμερα μάνατζερ, δεν πίστευε πολύ στον ρόλο του και, κυρίως, έβλεπε τα καθήκοντά του αφ’ υψηλού. Επίσης, δεν είχε την αίσθηση του ρόλου των ΜΜΕ σε περιπτώσεις κρίσεων και θεωρούσε περιττή πολυτέλεια μία εταιρεία όπως η Exxon να ασχολείται με την πρόληψη κρίσεων –δηλαδή, να είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Οι νέες μορφές επεξεργασίας των πληροφοριών, οι τεχνολογικές αλλαγές, τα αιτήματα για πιο πλουραλιστικές κοινωνίες και η πληθώρα των πηγών πληροφόρησης δημιουργούν νέες μορφές δημοσιογραφικής εξειδίκευσης, αλλά και διαφορετικές δημοσιογραφικές αξίες από αυτές του παρελθόντος.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η δημοσιογραφία, έτσι όπως την γνωρίσαμε στα θρανία και στην πράξη, αλλάζει βαθειά και έχει ήδη απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές μορφές της. Κατά συνέπεια, παρατηρούνται τα ακόλουθα νέα φαινόμενα:

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Διδάγματα από τη σύγχρονη οικονομική ιστορία

Tου Γιαννη Στουρναρα* (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Οι σημερινές δύσκολες συνθήκες για την ελληνική οικονομία έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα. Εκατοντάδες αναλύσεις έχουν δει το φως της διεθνούς και εγχώριας δημοσιότητας, άλλες αισιόδοξες, άλλες απαισιόδοξες, άλλες καλοπροαίρετες, άλλες κακοπροαίρετες. Στο σημερινό άρθρο δεν παρουσιάζονται τεχνοκρατικά επιχειρήματα για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει την κρίση της, αλλά επιχειρήματα που αντλούνται από τη σύγχρονη ιστορία, οικονομική και πολιτική, αυτού του τόπου.

ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΟ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ GUILLERMO FARIÑAS ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ ΤΟΥ ΕΚ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία σκέψης απονέμεται φέτος στον Κουβανό αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Guillermo Fariñas. Η βράβευση του Fariñas ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚ, Jerzy Buzek στο Στρασβούργο στις 21 Οκτωβρίου. Στο πρόσωπο του 48χρονου Fariñas, το ΕΚ τιμά όλους όσους αγωνίζονται για την ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κούβα. Η επίσημη απονομή του βραβείου θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.


Με 23 απεργίες πείνας στο "ενεργητικό" του ο ψυχολόγος και δημοσιογράφος Guillermo Fariñas, είναι από χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Κουβανούς αντικαθεστωτικούς. Θα προσκληθεί να παραλάβει ο ίδιος το Βραβείο Ζαχάρωφ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ. Η στην τελετή απονομής θα λάβει χώρα, στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΕΚ, στο Στρασβούργο στις 15 Δεκεμβρίου 2010.

ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι αλλαλάζοντες υπέρ των αποκαλούμενων προϊόντων ιδιωτικής ετικέττας καλά θα έκαναν να ακονίσουν λίγο παραπάνω την σκέψη τους. Πώς επωφελούνται οι δημοσιογράφοι

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέττας, τα οποία στην ουσία είναι είδη που φέρουν το όνομα του λιανοπωλητή. Παράλληλα με αυτά, όμως, υπάρχουν και τα αμιγώς ανώνυμα προϊόντα –θεσμό που λάνσαρε έξι χρόνια μετά τον Μάη τού ’68 στην Γαλλία το συγκρότημα των υπερκαταστημάτων Carrefour, όχι χωρίς να προκαλέσει τεράστιο θόρυβο.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Όπως εκτιμά η κυρία Josette Sheeran, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Διατροφής, είναι πολύ πιθανή μία άνοδος των τιμών σε ορισμένα είδη όπως ο αραβόσιτος, η ζάχαρη και το σιτάρι. Όπως λέει, η άνοδος αυτή, πέρα από κερδοσκοπικές επενδύσεις σε είδη διατροφής, θα πρέπει να αποδοθεί, στην μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, αφ’ ενός, και, αφ’ ετέρου, στις απαγορεύσεις εξαγωγών στις οποίες προβαίνουν κάποιες χώρες-παραγωγοί.

*Πέρα από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες θεωρούν απαραίτητο τον σχηματισμό στην Ελλάδα συμμαχικών κυβερνήσεων, τις οποίες θεωρούν προϋπόθεση για μία πιο ομαλή έξοδο από την κρίση. Αυτή είναι και η εκτίμηση του πρωθυπουργού κ. Γ.Α.Παπανδρέου στις συζητήσεις του με κοινοτικούς αξιωματούχους.

*Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρητικός της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το Ισραήλ, πιστεύει ότι βαθμιαία το κενό που θα δημιουργηθεί θα το καλύψει η Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια, ερμηνεύονται πλήρως οι νέες σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ –τις οποίες ενθαρρύνουν και αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, που φοβούνται ότι η αναθέρμανση των σχέσεων του τριγώνου Τουρκία-Ιράν-Συρία θα καταλήξει εις βάρος τους. Εξάλλου, με μεγάλες επιφυλάξεις βλέπουν την αναθέρμανση των σχέσεων αυτών και δυτικοί παρατηρητές.

*Για πρώτη φορά στα 49 χρόνια της ύπαρξης της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων μία γυναίκα δημοσιογράφος, η Ιρλανδέζα κ. Αϊλήν Ντιουν, εξελέγη πρόεδρος στην Γενική Συνέλευση της ΕΕΔ, στο Ορντού της Τουρκίας.

*Όπως υποστηρίζει ο Βέλγος τραπεζίτης κ. Ντενί Αστερπερί, οι διαφορετικές προσεγγίσεις της αμερικανικής Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώθησαν την ισοτιμία ευρώ/δολλαρίου στα ύψη. Εκτιμά δε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί –όχι, όμως, χωρίς προβλήματα για το δολλάριο, το οποίο εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα 13% υψηλότερα από το ιστορικό ναδίρ που είχε αγγίξει έναντι του ευρώ το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ποια λογική απαγορεύονται διαφημίσεις για υλικά αγαθά, αλλά επιτρέπονται και ενθαρρύνονται αυτές των ιδεολογικών και πολιτικών ψευδών;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Την περίοδο της μεγάλης αμφισβήτησης –κατά την οποία ο μεγάλος εχθρός ήταν η καταναλωτική κοινωνία, επειδή ήταν και το στήριγμα της ελεύθερης οικονομίας– άρχισε να αναπτύσσεται μία αντιδιαφημιστική φιλολογία, η οποία φιλοδοξούσε να παίξει και τον ρόλο τής εξ΄ αποκαλύψεως αλήθειας. Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, η ίδια φιλολογία με διαφορετικά ρούχα μάς εξηγεί τί κακά πράγματα είναι η διαφήμιση, τα επώνυμα προϊόντα και το μάρκετινγκ.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Υπάρχει και μία διαφορετική δημοσιογραφία, πέρα από αυτήν των τηλεδικών, του θορύβου και της παρεοκρατίας.

του Αλέξη Καζαντζίδη

Στο άκουσμα του ονόματος Ιούλιος Βερν οι περισσότεροι από εμάς ανακαλούμε στην μνήμη έναν συγγραφέα των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων. Ωστόσο, ο περιορισμός αυτός θα τον αδικούσε. Και αυτό διότι, σε πολλά βιβλία του, περίοπτη θέση δεν κατέχουν παρά η δημοσιογραφία και κυρίως οι δημοσιογράφοι. Άλλοτε παρακολουθούν τα γεγονότα και τα καταγράφουν, βοηθώντας τον αναγνώστη στην παρακολούθηση της πλοκής του έργου. Άλλοτε, παίρνουν μέρος στην περιπέτεια και αναδεικνύονται δευτερεύοντες ήρωες.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο βασική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Απάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν στην Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου.

Η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου σε ερώτησή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν-Κι Μουν, στο πλαίσιο ειδικής συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζήτησε να πληροφορηθεί το βαθμό της διεθνούς προόδου ως προς τη μείωση της ακραίας ένδειας και της πείνας, που είναι ο πρώτος από τους οκτώ βασικούς άξονες των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (Millenium Development Goals). Στην ερώτησή της η κα Γιαννάκου ανέδειξε τα επιμέρους πλεονεκτήματα από την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, όπως είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας διεθνώς καθώς και την ανάγκη απόλυτης συνέργιας των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ένωσης σε τρίτες χώρες με τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Εθνών.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Η πικρία του κ. Γιούνκερ

Απαράδεκτα χαρακτήρισαν κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες τα όσα είπε, μιλώντας στο ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Κατά την εκτίμησή τους, η χολή του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού οφείλεται στο ότι, μετά από αρνητική θέση του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζύ, δεν μπορούσε να αναρριχηθεί στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –το οποίο τελικά κατέλαβε ο άχρωμος Βέλγος πρώην πρωθυπουργός κ. Βαν Ρομπόϊ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κ. Ν.Σαρκοζύ δεν θέλησε να κάνει το χατήρι της Γερμανίδας καγκελλάριου κ. Α.Μέρκελ, η οποία, αφ’ ενός, στήριζε τον κ. Γιούνκερ και, αφ’ ετέρου, αντιπαθεί τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, που είναι bon viveur, με προτίμηση στα καλά και ακριβά κρασιά. Σημειώνουμε ότι ο κ. Γιούνκερ θα μπορούσε να αναφερθεί και στις πολλών εκατομμυρίων ευρώ καταθέσεις Ελλήνων φοροφυγάδων στις φιλόξενες τράπεζες του Λουξεμβούργου.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Τουρισμός & Οικονομία

του Γεώργιου Α. Προβόπουλου, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα στο μέσο μιας μεγάλης, πρωτοφανούς, προσπάθειας που μπορεί να σημάνει την εκκίνηση μιας νέας πορείας ανόδου. Η εξέλιξη όμως αυτή δεν είναι ακόμη δεδομένη. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συνέπεια και τη συνέχεια που θα επιδείξει η οικονομική πολιτική αλλά και από την ενεργό συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων σ’ αυτή την προσπάθεια.


"Σημαία" η επιχειρηματικότητα

Του Στέλιου Σταυρίδη*

Με τα μυαλά που έχουμε και τις πρακτικές που επί 35 χρόνια ακολουθούμε, δικαιώνουμε πλήρως το τετράστιχο: «Επιχειρείν και Έλληνας με συνεταίρο κράτος, αυτό το τρίο δεν μπορεί παρά να είναι πάτος»!

Θα ήταν γελοίο να συζητήσουμε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών οποιασδήποτε χώρας. Είναι και απολύτως στείρο να απαντήσουμε σε ξεπερασμένες μαρξιστικές και άλλες θεωρίες, που στρέφονται κατά της επιχειρηματικότητας.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ACB EVENTS: Νέος θεσμός από το Γραφείο Συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων

Tο Athens Convention Bureau διοργάνωσε σήμερα με μεγάλη επιτυχία την πρώτη εκδήλωση του νέου θεσμού «ACB Events», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με θέμα «Athens: Becoming a Top Conference Destination» και κύριο ομιλητή τον κ. Roger Carter, Managing Director της TEAM Tourism Consulting προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον φορέων, τουριστικών παραγόντων και επιχειρηματιών.

Προτάσεις για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική

Των Χριστοφορου Πισσαριδη*, Κωστα Aζαριαδη** και Γιαννη Iωαννιδη***

Φρονούμε πως τα μέτρα λιτότητας και οικονομικής μεταρρύθμισης του Μνημονίου πρέπει να συνοδευθούν από ισχυρότατο πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής, ώστε να απομακρύνουν τη χώρα από φαύλο κύκλο αυξανόμενης ανεργίας και χρεοκοπιών. Προτείνουμε γι' αυτό πολιτικές που θα αυξήσουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά 4% τον χρόνο, επιτρέποντας στην Ελλάδα όχι απλώς να ικανοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά κυρίως να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα και να μπει σε σταθερή τροχιά ευημερίας.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το στοίχημα της χώρας...

Tου Πασχου Μανδραβελη (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Καλά και άγια όλα όσα είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν για επιμήκυνση του χρόνου στήριξης της ελληνικής οικονομίας (οι δηλώσεις του βοήθησαν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads), αλλά για εμάς πρέπει να είναι ψιλά γράμματα. Το θετικό κλίμα που άρχισε και πάλι να δημιουργείται στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους φέρνει πιο κοντά τον στόχο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, αλλά αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων που δεν είναι στο χέρι μας. Υπάρχουν διεθνή πολιτικά παίγνια που μας υπερβαίνουν, ενώ η αισιοδοξία ή η απαισιοδοξία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας επηρεάζει τη ρευστότητα στις αγορές και συνεπώς επηρεάζει πολύ περισσότερο εκείνους που βρίσκονται στις παρυφές τους. Αν υπάρξουν κέρδη και αισιοδοξία, ο δανεισμός μας θα καταστεί ευκολότερος. Αν κυριαρχήσει η κατήφεια, ο δανεισμός όλων των PIIGS θα γίνει δυσκολότερος.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

TΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σήμερα, στις Βρυξέλλες, καρδιά των ευρωπαϊκών λήψεων αποφάσεων, λειτουργούν περισσότερα από 800 επισήμως αναγνωρισμένα γραφεία που κάνουν lobbying και στα οποία απασχολούνται 2.000 διαπιστευμένοι λομπύστες, των οποίων η συμμετοχή στην διαμόρφωση του κοινοτικού κεκτημένου είναι κάτι παραπάνω από καθοριστική.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Είναι δυνατόν να επηρεαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και να πάρει αποφάσεις επιθυμητές από ομάδες πίεσης; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι, έως έναν βαθμό, θετική. Γι αυτό, στην βελγική πρωτεύουσα ή και εκτός αυτής δραστηριοποιούνται χιλιάδες λομπύστες, με σκοπό να αντλήσουν από την ΕΕ χρήμα και επιρροη.. Οι λομπύστες δε αυτοί αντιπροσωπεύουν επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήμους, κοινότητες, συνδικάτα, δημόσιους οργανισμούς, εθνικά υπουργεία και ποικίλα μη ευρωπαϊκά συμφέροντα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι λομπύστες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον αναπτυσσόμενο κόσμο αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου. Και όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι καλύπτουν όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με σκοπό να πετύχουν τις επιθυμητές από τις οργανώσεις τους νομοθετικές, οικονομικές και άλλες ρυθμίσεις.

Τα ΜΜΕ στη δίνη της κρίσης

Tου Πασχου Mανδραβελη (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Είναι θλιβερά τα αποτελέσματα της κρίσης που χτυπάει και τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (απολύσεις, συρρίκνωση δραστηριοτήτων κ.λπ.) αλλά πιο ανησυχητική είναι η αντίδραση σε αυτά. Εξαγγέλλονται απεργίες, οι οποίες αναστέλλονται· εκδότες απειλούν ότι θα κλείσουν παραδοσιακές εφημερίδες· προτείνονται γενικές απεργίες και στο τέλος τη νύφη πληρώνει μόνο η ταλαίπωρη ΕΡΤ, την οποία θέλουν δεν θέλουν χρηματοδοτούν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Το τοπίο των μέσων μαζικής επικοινωνίας μπήκε σε φάση πολύπλευρων ανατροπών οι οποίες μάλλον αφήνουν παντελώς αδιάφορες τις εγχώριες Ενώσεις Συντακτών, που βρίσκονται σε άλλη εποχή και σίγουρα στον περασμένο αιώνα

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου*

Η δημοσιογραφία, σε αυτά τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, είναι αιχμάλωτη ενός παράδοξου το οποίο η ίδια δημιούργησε. Στην εποχή μας, έχουμε περισσότερα νέα και περισσότερη δημοσιογραφική επιρροή όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ελεύθερου Τύπου, όπως αυτός αναπτύχθηκε από τον 18ο αιώνα και μετά. Ο δε αριθμός των μέσων είναι αστρονομικός! Ωστόσο, η δημοσιογραφία δέχεται σήμερα απίστευτες επιθέσεις από πολιτικούς, φιλοσόφους, καθηγητές και το ευρύ κοινό, αλλά και από τους ίδιους τους δημοσιογράφους –και το παράδοξο αυτό χρήζει ερμηνείας.

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ

Το χειρότερο που θα συμβεί στην χώρα είναι η γελοιοποίηση της ιστορίας, της φιλοσοφίας και του οικουμενικού πνεύματός της

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Δώδεκα υπουργοί νυν και πρώην, πρωθυπουργοί, καθώς και νυν και πρώην υφυπουργοί διαθέτουν μόνον 36 ακίνητα ο καθένας, έχουν 12,3 εκατ. ευρώ καταθέσεις και μπορούν να ρευστοποιήσουν 560.000 μετοχές. Με μέσον όρο ηλικίας 51 ετών, τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν ΠΟΤΕ δουλέψει στην ζωή τους και σήμερα, μαζί με άλλους 288 βουλευτές, διαχειρίζονται τις τύχε της χώρας. Σε μία χώρα υπό χρεοκοπία, οι «μεγάλοι» αυτοί άνδρες είναι γερά ματσωμένοι και, βεβαίως, μάς είναι δύσκολο να μάθουμε τί διαθέτουν εκτός Ελλάδος.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΒΡΑΝΤΙΝΗ

Αναπαράγουμε στην συνέχεια ένα σύντομο αλλά περιεκτικό άρθρο του συγγραφέα κ. Νίκου Δήμου, σχετικό με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lifo. Η αναπαραγωγή αυτή γίνεται γιατί συμφωνούμε με την άποψη που εκφράζει ο κ. Ν.Δήμου.


Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η ZONARE ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Η ΖΟΝΑRE Medical Systems, αμερικάνικος οίκος κατασκευής υπερήχων, ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ετήσια αναφορά ΚLAS για το 2010 κατατάσσεται στις 3 κορυφαίες εταιρίες υπερήχων. Η εξειδικευμένη ερευνητική εταιρία KLAS, ανέδειξε τη ZONARE ως μια από τις 3 απόλυτες επιλογές για τη γενική απεικόνιση. Το σύστημα z.one συγκρίνεται με υπερέχουσας ποιότητας υπερηχογραφικά συστήματα και επιλέγεται ολοένα και περισσότερο για το εύρος της τόσο σε θέματα πρακτικότητας όσο κι ευελιξίας.