Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΙΟΒΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Λάτση, η διάκριση «Αριστείο» που καθιέρωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το 2009 και που απονέμεται κάθε δύο έτη, απενεμήθη για το 2010 στην κυρία Καίτη Κυριακοπούλου, επίτιμο πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Κουρτέσης, με το Αριστείο τιμώνται πρόσωπα που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Και σίγουρα, μία από τις προσωπικότητες αυτές είναι και η κ. Καίτη Κυριακοπούλου, την οποία στην εκδήλωση προσφώνησε ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος. Αναφερόμενος στην προσωπικότητα της τιμωμένης, υπογράμμισε τόνισε ότι το έργο και η κοινωνική συμβολή της αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. «Πρόσωπο που εμπνέει σεβασμό και εκπέμπει κύρος, η Καίτη Κυριακοπούλου, με την παρουσία της, έδωσε μιαν άλλη ώθηση στην ελληνική βιομηχανία, αλλά και στην έννοια του επιχειρείν, όταν το 1970 ανέλαβε τα ηνία των εταιρειών που είχαν ιδρύσει ο παππούς της, Ευριπίδης Μαυρομμάτης, και ο θείος της, Ηλίας Ηλιόπουλος», τόνισε ο κ. Γ.Κωστόπουλος.

Για να προσθέσε ότι, «όπως συχνά συμβαίνει στις ιστορικές οικονομικο-κοινωνικές μεταβολές, πρωτοπόροι επιχειρηματίες, άνδρες και γυναίκες, καλούνται να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να ανοίξουν νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα του αύριο και να συμβάλουν στην κοινωνική ανέλιξη και ευημερία. Η οικονομική και κοινωνική πρόοδος δεν νοούνται χωρίς τολμηρούς και πρωτοποριακούς επιχειρηματίες, που με οξυδέρκεια, σωφροσύνη, την κοινωνική τους υπευθυνότητα αλλά και την οραματική τους δραστηριότητα οδηγούν τις κοινωνίες πάντα προς το αύριο, με την πεποίθηση ότι αυτό θα είναι καλύτερο από το χθες.

»Στην βάση λοιπόν αυτής της λογικής, η απονομή του Αριστείου του ΙΟΒΕ στην Καίτη Κυριακοπούλου, αφ’ ενός, έχει μεγάλη ιστορική σημασία και, αφ’ ετέρου, αποτελεί μήνυμα και πρόσκληση ταυτοχρόνως για ένα καλύτερο αύριο. Την ιστορική της σημασία, η απονομή αυτή αντλεί από το μέγεθος, την προσφορά, την συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι μιας βιομηχανικής επιχειρήσεως που σήμερα διάγει το 76ο έτος της ζωής της και είμαι βέβαιος ότι θα μακροημερεύσει», είπε ο πρόεδρος της Alpha Bank.

Από την πλευρά της, η κ. Καίτη Κυριακοπούλου ευχαρίστησε το ΔΣ το ΙΟΒΕ για την τιμητική διάκριση και τόνισε ότι, στην σημερινή κρίσιμη φάση της ελληνικής οικονομίας, το ΙΟΒΕ έχει πολλά να προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις με τις μελέτες και τις αναλύσεις που πραγματοποιεί.

«Φρονώ ότι, στο νέο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό και στο πρωτόγνωρο περιβάλλον που διαμορφώνεται στους κόλπους του, το Ίδρυμα θα πρέπει να εμπλουτίσει το έργο του και με πρόσθετα καθήκοντα. Καθήκοντα που άπτονται του κοινωνικού ρόλου των επιχειρήσεων, των σχέσεών τους με τις κοινωνίες των πολιτών και της πορείας τους στις αναδυόμενες ταχύτατα παγκοσμίως κοινωνίες των γνώσεων. Είναι σαφές ότι το παγκόσμι περιβάλλον αλλάζει. Η επιχειρηματική δραστηριότητα απομακρύνεται σταδιακά από τα πρότυπα του παρελθόντος και οι επιχειρήσεις αναζητούν νέους δρόμους δράσεως, που συνεπάγονται όμως και νέες συμπεριφορές», τόνισε η κ. Καίτη Κυριακοπούλου.

Συμπεριφορές οι οποίες, κατά την επίτιμο πρόεδρο του Ομίλου Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, πρέπει να διέπονται από ηθικές αρχές, που σήμερα αποτελούν και συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση προς τιμήν της κ. Καίτης Κυριακοπούλου έκλεισε με την ομιλία της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία και αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου στην εκπαίδευση και την ανάγκη προσαρμογής της στις νέες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: