Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΝ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

«Αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τα όσα προβλέπει το μνημόνιο για την εξυγίανση της οικονομίας της, τότε, με δεδομένη την οικονομική ανάπτυξη και γεωπολιτική ισχυροποίηση της γειτονικής μας Τουρκίας, η προοπτική μιας νέας τουρκοκρατίας δεν θα πρέπει να αποκλείεται για την χώρα μας».

Αυτό, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου Αθαν. Παπανδρόπουλου, ο οποίος παρουσιάζει στο Κανάλι 10 την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με το οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, ο κ. Παν. Γεννηματάς την χαρακτήρισε άτολμη και με πολλές καθυστερήσεις. Είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «για μία πολιτική που δίνει έμφαση σε σχετικά εύκολα εισπρακτικά μέτρα όπως η φορολογία και οι εισοδηματικές περικοπές, παρά σε σοβαρές διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις…».

Ο επίτιμος αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ διατηρεί έτσι πολλές επιφυλάξεις για το αν η Ελλάδα θα λάβει την δόση του δανείου που προβλέπεται στο μνημόνιο τον προσεχή Μάρτιο. «Αν αυτό δεν συμβεί, η χώρα θα μπει σε πολύ σοβαρές περιπέτειες», τόνισε. Προσέθεσε δε ότι στην σημερινή Ελλάδα επικρατεί πνεύμα γενικευμένου παραλογισμού, που είναι ενδεικτικό των δεινών που απειλούν την χώρα. Τόνισε επίσης ότι μεγάλες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση φέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έκανε τα στραβά μάτια στις ελληνικές παρεμβάσεις των Συνθηκών και κυρίως αυτής του Μάαστριχτ.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Παν. Γεννηματάς –που είναι και συγγραφέας του βιβλίου Αγωνία για την Ευρώπη– επισημαίνει τις καθυστερήσεις στις λήψεις αποφάσεων και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Η εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης», την οποία επιμελείται για λογαριασμό της ΕΕΔΕ η κ. Λίνα Τσαγκαράκη, που θα επαναπροβληθεί από το Κανάλι 10 το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, ώρα 15.00, είναι άκρως επίκαιρη και ενημερωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: