*«Παρά το ότι η Εσθονία είναι αναπτυσσόμενη χώρα, η είσοδός της στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2011, όσο και αν φαντάζει περίεργη στην παρούσα φάση κρίσης, είναι εντούτοις αποδεκτή από το 80% των Εσθονών. Από την άλλη μεριά, ως προς τον σεβασμό των κριτηρίων του Μάαστριχτ θα είμαστε ο καλύτερος μαθητής της ευρωζώνης». Αυτά μάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας Γιούργκεν Λιγκς.
*Κατά τον οικονομολόγο-ερευνητή της Goldman Sachs Jim O’Neil, η Ρωσία θα είναι μία από τις περισσότερο αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο τα χρόνια που έρχονται. Γι αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε λόγο να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην χώρα αυτή. Ας σημειωθεί ότι το 2011 η Ρωσία θα έχει 4,2% οικονομική ανάπτυξη, 7,7% πληθωρισμό και 3,6% θετικό ισοζύγιο πληρωμών ως προς το ΑΕΠ της.
*«Η ουγγρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι πολύ εύκολη. Διότι η κυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίζει και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα». Αυτή είναι η εκτίμηση του John Wyles, που είναι υπεύθυνος στρατηγικών εκτιμήσεων στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής που έχει την έδρα του στη Ευρώπη. Εκτιμά επίσης ότι η νομισματική κρίση στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και το 2011, εκτός και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεπεράσουν τον εαυτό τους και επιδείξουν προς τα έξω την θέλησή τους να αφήσουν κατά μέρος τις σημερινές κακοφωνίες. Σημειώνουμε ότι στο επίπεδο αυτό πολλά θα εξαρτηθούν και από την γερμανική στάση, που δεν είναι απαλλαγμένη από ενδογερμανικές πολιτικές σκοπιμότητες. Το γεγονός ότι το 50% των Γερμανών θέλει επιστροφή στο μάρκο λέει πολλά για την αντίληψη που έχουν οι Γερμανοί έναντι της ευρωζώνης.
*Οπώς μάςς είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, μεγάλος μέρος της στήριξης που πέτυχε η Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη οφείλεται στην σοβαρότητα και υπευθυνότητα του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Γι αυτό και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τονίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό να μην σκεφθεί ούτε καν για αστείο ότι ο υπουργός των Οικονομικών θα μπορούσε να αλλάξει πόστο. Αντιθέτως, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη βρίσκεται στο ναδίρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
*Κορυφαίος Ευρωπαίος συνδικαλιστής, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδικάτων, μάς εξέφρασε την απορία του για τις συνεχιζόμενες απεργίες των μονίμων υπαλλήλων του ελληνικού Δημοσίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα. Ο συνομιλητής μας θεωρεί ότι οι απεργίες αυτές ενισχύουν την καχυποψία των αγορών απέναντι στην Ελλάδα και σίγουρα δημιουργούν πολλές απορίες στους άλλους Ευρωπαίους εργαζόμενους. «Σε πολλές χώρες της ΕΕ, τα προνόμια των Ελλήνων εργαζομένων στο Δημόσιο μόνον ερωτηματικά προκαλούν», τόνισε. Για την ιστορία σημειώνουμε ότι, από πλευράς οικονομικού κόστους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2010 οι απεργίες του δημόσιου τομέα κόστισαν στην Ελλάδα περί τα 2 δισεκατ. ευρώ, πέρα από τις ζημιές που προκάλεσαν στην αγορά.
*Η αποστασιοποίηση του Ανδρέα Βγενόπουλου από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Marfin Egnatia Bank το 2011, που προβλέπεται να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου