Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η ανάμιξη της Εκκλησίας στα οικονομικά πράγματα της Ελλάδας, και κατ’ επέκτασιν της ευρωζώνης, θεωρείται απαράδεκτη και προσβλητική για την χριστιανική θρησκεία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Γελοίες, αλλά επικίνδυνες και πέρα για πέρα αρνητικές για την εικόνα της Ελλάδας χαρακτήρισαν κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες τις πρόσφατες αντισημιτικές και αντιμνημονιακές δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Όπως μάς υπογράμμισε στις Βρυξέλλες ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, οι δηλώσεις Σεραφείμ είναι ενδεικτικές μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία στην ουσία θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης.

Εξάλλου, το θέμα αυτό –σε συνδυασμό με τις συνεχείς απεργίες των καλοθρεμένων συνδικαλιστών του Δημοσίου εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών και των αδύναμων εργαζομένων– απασχολεί σοβαρότατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, οι πραγματικές εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας είναι πέρα για πέρα αρνητικές. Πολλοί είναι οι κοινοτικοί αρμόδιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα, σε μία δύσκολη περίοδο για την ευρωζώνη, που η ίδια πυροδότησε, θα γίνει πηγή και νέων δυσκολιών. Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι ίσως είναι καλύτερο η χώρα να αποχωρήσει, έστω και προσωρινά, από την ζώνη του ευρώ.

Αναφερόμενος ειρωνικά στο ενδεχόμενο αυτό, κοινοτικός παράγοντας μάς είπε ότι ίσως η αποχώρηση αυτή να είναι η καλύτερη λύση για την χώρα. «Όσοι δεν θέλουν το μνημόνιο, θα καταλάβουν τί σημαίνει πτώχευση για μία χώρα, με 80% νομισματική υποτίμηση και με ένα πακέτο τσιγάρα να κοστίζει ένα μεροκάματο…», είπε ο συνομιλητής μας. Από την πλευρά του, ο Βέλγος χρηματιστής Γκυ Ρολάν μάς υπογράμμισε ότι η από μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης αντιμετώπιση του μνημονίου ενισχύει τις κερδοσκοπικές τάσεις στις διεθνείς αγορές και είναι κάθε μέρα όλο και πιο επιζήμια για την ευρωζώνη. «Αφού λοιπόν το θέλουν και οι παπάδες σας, μήπως θα ήταν καλύτερο να πάτε στην ευχή του Θεού;», τόνισε.

Πληθαίνουν όσοι συμμερίζονται την άποψη αυτή. Πληθαίνουν όμως και αυτοί που εκτιμούν ότι η αντιμνημονιακή συμμαχία στην Ελλάδα είναι ταυτοχρόνως και ένα επικίνδυνο για την δημοκρατία πολιτικό φαινόμενο, σαφώς χειρότερο από ακραίες πολιτικές καταστάσεις που παρατηρούνται σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όντως, η ευθυγράμμιση της Εκκκλησίας με το πιο σταλινικό κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης είναι ένα εκρηκτικό για την δημοκρατία κοκτέϊλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: