Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ

Οι συνδικαλιστές του Δημοσίου πιέζουν για παροχές με σκοπό οι ευνοούμενοί τους να κρατήσουν τις καρέκλες τους

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται μεταξύ συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, με αφορμή πιθανά μέτρα που θα ληφθούν στις αρχές του 2011 ενόψει της εκταμιεύσεως της σημαντικής δόσης της προσεχούς άνοιξης του δανείου. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ πιέζουν την κυβέρνηση για περισσότερη χαλαρότητα, επικαλούμενοι τα παρακάτω επιχειρήματα:

Υποστηρίζουν, πρώτον, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκβιάσει την τρόϊκα να βάλει νερό στο κρασί της, γιατί, αν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση στην Ελλάδα –αναστάτωση που θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες προβληματικές και υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Όπως λένε, παρόμοια εξέλιξη θα ενίσχυε τα ακραία στοιχεία στους κόλπους τους και άρα θα οδηγούσε σε βαθύτερη κοινωνική αναταραχή. Ταυτόχρονα, όμως, θα διακυβεύονταν και η δική τους ηγετική παρουσία στις συνδικαλιστικές συντεχνίες, πράγμα που θα είχε τελικά υψηλό πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τονίζουν ότι δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί οι αντοχές της ευρωζώνης και άρα οι πλεονασματικές χώρες μπορούν να δανείζουν τις προβληματικές, ώστε να σωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ).

Σε αυτό το «μπρα ντε φερ» –το οποίο, βεβαίως, δεν έχει καμμία σχέση με το οικονομικό μέλλον της χώρας– βάλλονται ιδιαιτέρως σε κομματικό επίπεδο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Όσο για τον πρωθυπουργό κ. Γ.Α.Παπανδρέου, οι παραπάνω εξελίξεις ενισχύουν την τοποθέτηση στενού του συμβούλου ότι ίσως εκλογές τον Μάϊο να ήταν μία λύση σε επικείμενα πολιτικο-κοινωνικά αδιέξοδα.

Ωστόσο, το ερώτημα για πολλούς εχέφρονες πολίτες είναι τί θα προέκυπτε από τις εκλογές αυτές και με ποιο οικονομικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: