Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας επισημαίνει τις τεράστιες ζημιές που προκαλούνται στην εμπορική δραστηριότητα από τις πορείες, τις απεργίες και το παραεμπόριο


του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η κρίση, οι πορείες, οι απεργίες, έχουν καθηλώσει το εμπόριο, με αποτέλεσμα να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας». Αυτά υποστηρίζει σε συνομιλία που είχαμε μαζί του ο προέδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) κ. Παναγής Καρέλλας και προσθέτει ότι «το παραεμπόριο σκοτώνει και αυτό με την σειρά του το επίσημο εμπόριο».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΣΑ μάς τόνισε ότι υπάρχει έντονη ευθύνη της πολιτείας στο παραεμπόριο, η οποία ανέχεται να λειτουργούν στην αγορά παράνομα κυκλώματα λαθρεμπορίου και πώλησης προϊόντων «μαϊμού» τα οποία πλήττουν, αφ’ ενός, το επίσημο εμπόριο και, αφ’ ετέρου, τα επώνυμα προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγής Καρέλλας προτείνει το κράτος να εκχωρήσει στους νόμιμους μετανάστες ειδικά κτίρια όπου μπορούν να ασκήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα, αλλά με σεβασμό προς τους νόμους.

Αναφορικά με τις πορείες και τις απεργίες, ο πρόεδρος του ΕΣΑ τονίζει ότι είναι μία από τις βασικές αιτίες της αυξανόμενης ανεργίας στο εμπόριο, ενώ συμβάλλουν και στην δημιουργία αρνητικού προς την ζήτηση κλίματος απαισιοδοξίας. «Έτσι, εμφανίζουν επιδείνωση διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού εμπορίου, το οποίο σήμερα καλείται να ανταποκριθεί σε μία μακροοικονομική και διαρθρωτική κρίση», είπε ο κ. Π.Καρέλλας.

Τέλος, αναφερόμενος στα εμπορικά κέντρα, μάς είπε ότι υπάρχει χώρος και για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους, αρκεί να υπάρχουν κανόνες που να εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού και σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Αναφέρθηκε στον νόμο 3377/05 που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης εμπορικών κέντρων στην χώρα και που, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, δεν λαμβάνει υπ’ όψι του σημαντικές παραμέτρους, όπως την συνύπαρξη των μικρών επιχειρήσεων με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως την αποφυγή ολιγοπωλιακών πρακτικών και καταστάσεων και στο εμπόριο.

Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΑ, να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον νόμο, αλλά ταυτόχρονα να θωρακιστεί ο τρόπος εφαρμογής του απαλείφοντας τις συναρμοδιότητες που μέχρι τώρα ορίζονται και τον καθιστούν στην ουσία ανεφάρμοστο. «Το θέμα δεν είναι να απαγορευτεί η ίδρυση εμπορικών κέντρων. Όμως, η άνευ περιορισμών και λογικών κριτηρίων ίδρυση, χωρίς την ύπαρξη σχεδίου προσδιορισμού χρήσεων γης και εμπορικής πολεοδομίας, θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό μεγάλο αριθμό παραδοσιακών μικρών επιχειρήσεων. Οι καιροί είναι δύσκολοι, το οικονομικό περιβάλλον αβέβαιο και η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση περνά ίσως την χειρότερη περίοδο ύπαρξής της. Δεν υπάρχει κανένας λόγος το κλίμα στον χώρο αυτόν να καταστεί ακόμα πιο δυσμενές με αστοχίες, ένδειξη αδιαφορίας και καθυστερήσεις», μάς είπε ο κ. Π.Καρέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: