Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο είναι πολύ πιο σοβαρά από τα αντίστοιχα στην Τυνησία και θα έχουν τεράστιες περιφερειακές επιπτώσεις. Η ενδεχόμενη πτώση του αυταρχικού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ θα είναι επικίνδυνη τόσο για την ασφάλεια του Ισραήλ όσο και για την αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποχώρηση του επί 30 χρόνια Αιγύπτιου ηγέτη στην εξουσία, ευνοούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα, αλλά θέλουν να κρατήσουν τον στρατό υπό έλεγχο. Από την άποψη αυτή, τόσο ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν όσο και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Σαφίκ είναι πρόσωπα εμπιστοσύνης για τις ΗΠΑ, με δεδομένη την δράση τους στις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες ο πρώτος και ως επικεφαλής της αιγυπτιακής αεροπορίας ο δεύτερος.

Το ερώτημα όμως είναι αν οι δύο ισχυροί άνδρες της Αιγύπτου θα τύχουν της στήριξης του στρατού, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να θελήσει να επιστρέψει θεαματικά στην εξουσία μετά την σχετική περιθωριοποίησή του από το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) του Χόσνι Μουμπάρακ. Ένα κόμμα το οποίο είχε δημιουργηθεί από τον δολοφονηθέντα το 1981 πρόεδρο Ανουάρ ελ Σαντάτ και που είχε αντικαταστήσει την Αραβική Σοσιαλιστική Ένωση του Γκαμάλ Αμπντούλ Νάσερ.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, αποφασιστική θα είναι η επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρυ Κλίντον στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί και με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία. Μία ηγεσία που, όπως και να έχουν τα πράγματα, θα βρει μπροστά της τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», αλλά και μία φιλελεύθερη αντιπολίτευση με επικεφαλής της τον Ελ Μπαραντέϊ, κάτοχο Νομπέλ Ειρήνης και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: