Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 4/01/2011

*Το θέμα των πρόωρων εκλογών συζητείται σοβαρά πλέον σε επίπεδο στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ Ευρωπαίοι πολιτικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει συμφωνία πάνω στο θέμα αυτό μεταξύ του πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά. Επισημαίνεται επίσης ότι οι πρόωρες εκλογές ευνοούν τους επικεφαλής των κομμάτων, ταυτόχρονα δε εκτιμάται ότι θα αναστρέψουν το πολύ αρνητικό κλίμα που υπάρχει απέναντι στους πολιτικούς.

*Η διαρκής πτώση στις τιμές των ακινήτων προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στις τράπεζες, οι οποίες αναστέλλουν πλειστηριασμούς επικαλούμενες «ανθρωπιστικούς» λόγους. Στην ουσία όμως οι αναστολές οφείλονται στον φόβο τους μήπως, με αφορμή τους πλειστηριασμούς, οι τιμές πάνω ακόμη πιο κάτω. Για την ώρα, με έτος βάσης του γενικού δείκτη τιμών κατοικιών το 2007 (2007 = 100), σήμερα ο δείκτης βρίσκεται στο 90 και η πτωτική πορεία του συνεχίζεται. Είναι δε σαφές ότι κάποια στιγμή θα επηρεάσει αρνητικά και τους ισολογισμούς των τραπεζών –με ό,τι αυτό σημαίνει για την φερεγγυότητά τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που τις στηρίζει.

*Ηχηρές «κανονιές» θα ακουστούν μέσα στο 2011 στον χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, δεδομένου ότι η κρατική διαφήμιση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, τα μυστικά κονδύλια είναι ανύπαρκτα και οι καταχρήσεις αγγελιόσημου προβληματικές λόγω γενικότερης πτώσεως της διαφημιστικής δαπάνης. Επισημαίνουμε ότι την εικοσαετία 1990-2010 οι συνολικές μη αποδόσεις αγγελιόσημου, τις οποίες και τσέπωσαν κυρίως οι καναλάρχες αλλά και συγκεκριμένοι εκδότες, ανέρχονται στα 28 εκατ. ευρώ περίπου (ήτοι περί τα 100 δισεκατ. δραχμές).

*«Με δεδομένη την γενική υπερχρέωση της ευρωζώνης, η οποία φέτος θα πρέπει να αναζητήσει στις αγορές περί τα 2,2 τρισεκατ. ευρώ, απέναντι στην ελληνική περίπτωση δεν θα γίνει δεκτή καμμία παραβίαση στα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο». Αυτά μάς δήλωσε πρώην Επίτροπος και σήμερα τραπεζίτης –και τα λόγια του έχουν πολύ νόημα.

*Πλήρης επιφυλακτικότητα υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στην κινεζική επίθεση φιλίας και στις διαβεβαιώσεις των Κινέζων υπευθύνων ότι θέλουν να στηρίξουν οικονομικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», μάς δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γεγονός αυτό, πάντως, δεν αναιρεί το ενδεχόμενο μέσα στο 2011 να πραγματοποιηθεί μία σημαντική ευρω-κινεζική συνάντηση κορυφής.

*Έμμεσες διαφημίσεις υπόσχονται μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια σε διαφημιζόμενους, προκειμένου να αποσπάσουν κάποιους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς. Κυρίως δε αυτό συμβαίνει σε γνωστό τηλεοπτικό κανάλι που, κατά μη εξακριβωμένες πληροφορίες μας, φαίνεται να οφείλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι: πού βρίσκονται άραγε αυτά τα χρήματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: