*Παρά την σχετική αισιοδοξία που επικρατεί, ή μάλλον προβάλλεται προς τα έξω, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, έγκυρες προβλέψεις ψυχρών ειδικών κάνουν λόγο για στασιμότητα και αυξημένη αβεβαιότητα. Υπογραμμίζεται έτσι ότι η συνολική μικρή ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε ζήτηση που προερχόταν από αποθεματοποιήσεις εμπορευμάτων, παράλληλα δε ανησυχίες προκαλεί και η έκδοση χρήματος στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το φαινόμενο της «ποσοτικής νομισματικής χαλαρώσεως», το οποίο υπάρχει κίνδυνος να απομακρύνει Κινέζους και Ινδούς επενδυτές από τα αμερικανικά ομόλογα και τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα χρηματοδοτήσεως του υψηλού αμερικανικού ελλείμματος. Στο πρόβλημα αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το πολύ υψηλό συνολικό δημόσιο χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο και θα απορροφήσει υψηλό τμήμα της διεθνούς αποταμίευσης, με αποτέλεσμα μία οδυνηρή κρίση ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κρίση μάλλον θα παρουσιάσει επιδείνωση, παρά τις κατ’ ανάγκη αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις.
*Καταπέλτης για τις δραστηριότητες της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Greenpeace είναι το βιβλίο του Γάλλου επιστήμονα και δημοσιογράφου Pierre Kohler, με τίτλο Το Πραγματικό Πρόσωπο των «Πράσινων» Πολιτιστών. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας, ο συγγραφέας μεταξύ άλλων στο 340 σελίδων βιβλίο του γράφει: «Η οργάνωση, όπως λειτουργεί σήμερα, έχει χάσει όλες τις αρχικές αξίες της. Έχει γίνει μία τεράστια μηχανή που λειτουργεί όπως οι πολυεθνικές εταιρείες που δήθεν καταπολεμά. Χωρίς εσωτερική δημοκρατία, έχει αυτοανακηρυχθεί σε προστάτιδα της Φύσεως, αλλά είναι μια νέου τύπου κυνική επιχείρηση με ηθικό περικάλυμμα. Οι στόχοι της είναι συνάρτηση επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, η οικονομική της διαχείριση πλήρως αδιαφανής, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει ποιος είναι ο προορισμός των συνδρομών και χορηγιών που συλλέγει … Η πόρτα είναι συνεπώς ανοικτή για οποιεσδήποτε καταχρήσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ορατός ο κίνδυνος οι άνθρωποι της Greenpeace, αξιοποιώντας την λαϊκή αφέλεια και ευκολοπιστία, να αρχίσουν να αποφασίζουν τί είναι καλό και τί κακό για τον πλανήτη μας». Το βιβλίο του P.Kohler διατίθεται στα γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο Presses de la Cite και κυκλοφόρησε το 2008.
*Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Υπηρεσιών Απασχόλησης EURES (European Employment Services) εκτιμά ότι οι Έλληνες πτυχιούχοι και γενικά εξειδικευμένοι επαγγελματίες που θα εργάζονται εκτός Ελλάδας ή θα αναζητούν μία θέση εργασίας στην αλλοδαπή, στο τέλος της δεκαετίας θα ξεπερνούν τις 150.000. Θα πρόκειται δηλαδή για μια πολύ σημαντική διαρροή φαιάς ουσίας από την χώρα μας, η οποία δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως του επαΐοντες της εργασίας. Ήδη, όπως μαθαίνουμε, πολλοί πτυχιούχοι είτε απευθύνονται σε γραφεία διασυνδέσεως με κράτη μέλη της ΕΕ, είτε επιλέγουν το Διαδίκτυο για να ενημερωθούν για τις προς πλήρωση θέσεις εργασίας. Το EURES είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1993 για την συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών της ΕΕ, προκειμένου να διευκολύνει τις συνοριακές μετακινήσεις εργαζομένων. Κύριοι στόχοι του EURES είναι:
α) Να ενημερώνει, να καθοδηγεί και να παρέχει συμβουλές σε εργαζόμενους που ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς και σχετικά με τις συνθήκες διαβιώσεως και εργασίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο,
β) Να στηρίζει εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες,
γ) Να παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση σε εργαζόμενους και εργοδότες στις διασυνοριακές περιοχές.
Το EURES διαθέτει περισσότερους από 700 συμβούλους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άτομα που αναζητούν εργασία και με εργοδότες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα (European Job Mobility Portal) υπάρχουν αγγελίες για 516.869 κενές θέσεις εργασίας, 546.502 βιογραφικά σημειώματα και 22.666 εγγεγραμμένοι εργοδότες.
*Με ιδρυτή και επικεφαλής της τον Ελβετό καθηγητή-ερευνητή Didier Sornette, δημιουργήθηκε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης ένα ειδικό τμήμα Μελετών και Ερευνών Οικονομικών Κραχ. Το τμήμα αυτό μελετά τις επιπτώσεις των καταστροφών που προκαλούνται όταν «σκάνε» οι φούσκες ακινήτων, τεχνολογικών αξιών, μετοχών, ομολόγων και χρυσού, σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές. Σήμερα λοιπόν οι μελέτες του τμήματος αυτού επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία της φούσκας των δημοσίων χρεών και των κατοικιών που, αν σκάσουν, το Κραχ του 1930 θα μοιάζει με απλό ορεκτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου