Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ 30/12/2010

*«Παρά το ότι η Εσθονία είναι αναπτυσσόμενη χώρα, η είσοδός της στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2011, όσο και αν φαντάζει περίεργη στην παρούσα φάση κρίσης, είναι εντούτοις αποδεκτή από το 80% των Εσθονών. Από την άλλη μεριά, ως προς τον σεβασμό των κριτηρίων του Μάαστριχτ θα είμαστε ο καλύτερος μαθητής της ευρωζώνης». Αυτά μάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας Γιούργκεν Λιγκς.

*Κατά τον οικονομολόγο-ερευνητή της Goldman Sachs Jim O’Neil, η Ρωσία θα είναι μία από τις περισσότερο αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο τα χρόνια που έρχονται. Γι αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε λόγο να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην χώρα αυτή. Ας σημειωθεί ότι το 2011 η Ρωσία θα έχει 4,2% οικονομική ανάπτυξη, 7,7% πληθωρισμό και 3,6% θετικό ισοζύγιο πληρωμών ως προς το ΑΕΠ της.

*«Η ουγγρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι πολύ εύκολη. Διότι η κυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίζει και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα». Αυτή είναι η εκτίμηση του John Wyles, που είναι υπεύθυνος στρατηγικών εκτιμήσεων στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής που έχει την έδρα του στη Ευρώπη. Εκτιμά επίσης ότι η νομισματική κρίση στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και το 2011, εκτός και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεπεράσουν τον εαυτό τους και επιδείξουν προς τα έξω την θέλησή τους να αφήσουν κατά μέρος τις σημερινές κακοφωνίες. Σημειώνουμε ότι στο επίπεδο αυτό πολλά θα εξαρτηθούν και από την γερμανική στάση, που δεν είναι απαλλαγμένη από ενδογερμανικές πολιτικές σκοπιμότητες. Το γεγονός ότι το 50% των Γερμανών θέλει επιστροφή στο μάρκο λέει πολλά για την αντίληψη που έχουν οι Γερμανοί έναντι της ευρωζώνης.

*Οπώς μάςς είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, μεγάλος μέρος της στήριξης που πέτυχε η Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη οφείλεται στην σοβαρότητα και υπευθυνότητα του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Γι αυτό και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τονίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό να μην σκεφθεί ούτε καν για αστείο ότι ο υπουργός των Οικονομικών θα μπορούσε να αλλάξει πόστο. Αντιθέτως, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη βρίσκεται στο ναδίρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

*Κορυφαίος Ευρωπαίος συνδικαλιστής, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδικάτων, μάς εξέφρασε την απορία του για τις συνεχιζόμενες απεργίες των μονίμων υπαλλήλων του ελληνικού Δημοσίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα. Ο συνομιλητής μας θεωρεί ότι οι απεργίες αυτές ενισχύουν την καχυποψία των αγορών απέναντι στην Ελλάδα και σίγουρα δημιουργούν πολλές απορίες στους άλλους Ευρωπαίους εργαζόμενους. «Σε πολλές χώρες της ΕΕ, τα προνόμια των Ελλήνων εργαζομένων στο Δημόσιο μόνον ερωτηματικά προκαλούν», τόνισε. Για την ιστορία σημειώνουμε ότι, από πλευράς οικονομικού κόστους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2010 οι απεργίες του δημόσιου τομέα κόστισαν στην Ελλάδα περί τα 2 δισεκατ. ευρώ, πέρα από τις ζημιές που προκάλεσαν στην αγορά.

*Η αποστασιοποίηση του Ανδρέα Βγενόπουλου από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Marfin Egnatia Bank το 2011, που προβλέπεται να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Δεν θα πρέπει να αποκλείεται η σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης να αποδειχθεί τελικά λάδι στην φωτιά των ευρωπαϊκών δημοσίων χρεών

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη βρίσκεται σε αστρονομικά ύψη. Και το ερώτημα είναι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί ακόμη να δανείζεται. Το 2010, οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών της ΕΕ δανείστηκαν 1,6 τρισεκατ. ευρώ και το 2011 θα απαιτηθούν 1,75 τρισεκατομμύρια. Το ιταλικό χρέος, από 115,3% του ΑΕΠ το 2009, θα εκτιναχθεί στο 130% του ΑΕΠ το 2014. Το αντίστοιχο γερμανικό, από 78% το 2010, θα βρεθεί στο 90% την ίδια χρονιά. Παρόμοια θα είναι η εξέλιξη στην Γαλλία και στο Βέλγιο. Το δε βρεταννικό δημόσιο χρέος, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BRI) το εκτιμά σε του ΑΕΠ το 2020.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η ανάμιξη της Εκκλησίας στα οικονομικά πράγματα της Ελλάδας, και κατ’ επέκτασιν της ευρωζώνης, θεωρείται απαράδεκτη και προσβλητική για την χριστιανική θρησκεία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Γελοίες, αλλά επικίνδυνες και πέρα για πέρα αρνητικές για την εικόνα της Ελλάδας χαρακτήρισαν κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες τις πρόσφατες αντισημιτικές και αντιμνημονιακές δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Όπως μάς υπογράμμισε στις Βρυξέλλες ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, οι δηλώσεις Σεραφείμ είναι ενδεικτικές μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία στην ουσία θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ

Στην εποχή της έκρηξης της επικοινωνίας, οι σχέσεις των επιχειρήσεων με τα πληθωρικά μέσα μαζικής επικοινωνίας πρέπει να είναι συνεχείς και καλά δομημένες

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ένας Κινέζος σοφός έλεγε ότι όταν πέφτει ο κεραυνός είναι αργά για να βουλώσεις τα αυτιά σου. Το ίδιο συμβαίνει και με την κρίση. Όταν κτυπήσει την πόρτα της επιχείρησης, είναι πολύ αργά για όσους δεν ήθελαν ούτε καν να την σκέπτονται. Γι αυτό, ο δεκατετράλογος που ακολουθεί ίσως βοηθήσει κάποιες εταιρείες και τους επικεφαλής τους να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και το βάρος του.

ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΝ, ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ

Τα στελέχη των επιχειρήσεων που ξέρουν να ακούν, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και αναρρίχησης στην ιεραρχία από τους άλλους…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο Μπεν Σουήτλαντ, γνωστός σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας βιβλίων με απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές, είναι απολύτως σαφής: «Σύμφωνα με βρεταννική μελέτη», τονίζει, «τα στελέχη των επιχειρήσεων που ξέρουν να ακούν, κατέχουν υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία και προάγονται γρηγορότερα από τους άλλους». Παρόμοια είναι και η άποψη του διάσημου Λη Αϊακόκκα, του ανθρώπου που πριν μερικά χρόνια ήταν στο τιμόνι της Κράϊσλερ: «Η ικανότητα της ακοής μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα σε μέτριες και εξαιρετικά επιτυχημένες εταιρείες».

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ

Ο Νικολό Μακιαβέλι, η μεγάλη αυτή προσωπικότητα του 16ου αιώνα, υπήρξε θεμελιωτής της σύγχρονης Πολιτικής Επιστήμης και εμπνευστής των θεμελιωδών αρχών του «σκληρού» μάνατζμεντ και μάρκετινγκ. Τόσα χρόνια μετά, οι παρατηρήσεις του μπορούν και ασκούν σημαντική επιρροή στον σύγχρονο μάνατζερ, μέσα από το βιβλίο των P.Harris, A.Lock και P.Rees

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αν και το βιβλίο των Harris, Lock και Rees «Ο Μακιαβέλι στο Σύγχρονο Μάρκετινγκ και Μάνατζμεντ» (εκδ. Περίπλους) κυκλοφόρησε το 2002, καλά θα έκαναν οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων, με την ευκαιρία του νέου έτους, να το διαβάσουν. Είναι φοβερά ενδιαφέρον, διδακτικό και απομυθοποιητικό. Διότι, ο Μακιαβέλι που παρουσιάζεται στις 450 σελίδες του βιβλίου από κορυφαίες ακαδημαϊκές και άλλες προσωπικότητες, διαφέρει ριζικά από τα επίθετα που τού δόθηκαν.

Πώς η Δύση θα αντιστρέψει 10 χρόνια κατηφόρας

Του Γκόρντον Μπράουν

Δύο αιώνες τώρα η Ευρώπη και η Αμερική ηγεμόνευαν στην παγκόσμια παραγωγή και βιομηχανία, εξήγαγαν την πλειοψηφία των προϊόντων του κόσμου και επένδυαν και κατανάλωναν πολύ περισσότερα από όσα όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί.

Σήμερα, εν έτει 2010, ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις επενδύσεις – αλλά όχι και την κατανάλωση. Όλα τα επί μέρους δράματα της τελευταίας 3ετίας – η καταστροφή των αμερικανικών στεγαστικών μειωμένης εξασφάλισης, η κατάρρευση των Lehman Brothers, τα ελληνικά ελλείμματα και οι ιρλανδικές τραπεζικές χρεοκοπίες – τονίζουν, χωρίς καθόλου να συσκοτίζουν, αυτές τις μεγάλες οικονομικές αλλαγές που αντιπροσωπεύουν μια απειλή για τη Δύση. Ο κίνδυνος για την Αμερική και την Ευρώπη είναι πολλά χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ

του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Το κρίσιμο ζήτημα για τους έλληνες σήμερα είναι η ανάκτηση της χαμένης τους υπερηφάνειας και η απόκτηση εθνικής αλλά και ατομικής αυτοπεποίθησης. Ενας λαός, που για δεκαετίες είχε ουσιαστικά στηριχθεί στην προστατευτική παρουσία του δημόσιου τομέα, βρίσκεται τώρα δίχως υποστήριξη και με ανύπαρκτο προσανατολισμό μπροστά σε ένα τελείως άγνωστο πολιτικό τοπίο. Η ανάμιξη του έλληνα στην πολιτική δεν είχε σχεδόν ποτέ σαν κινητήρια δύναμη την ισχύ των ιδεών και την παρουσία της ιδεολογίας. Η εμπλοκή του στα πολιτικά δρώμενα ήταν σχεδόν πάντοτε αποτέλεσμα της προσδοκίας για κάποιας μορφής οικονομική πατρωνία από το κράτος. Είτε με την μορφή υποστήριξης στις οποιεσδήποτε δοσοληψίες του με τον δημόσιο τομέα και την απρόσωπη γραφειοκρατία είτε με την μέθοδο του διορισμού σε κάποια κρατική θέση για τον πολίτη η πολιτική κατείχε τα κλειδιά που του άνοιγαν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελληνική Οικονομία σε Σταυροδρόμι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε στις 17 Δεκεμβρίου την εκταμίευση περίπου 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ στην Ελλάδα σαν μέρος της τριετούς δανειοδοτικής διευθέτησης που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Το δάνειο του ΔΝΤ αποτελεί μέρος διεθνούς σωστικού πακέτου αξίας 110 δισεκατομμυρίων Ευρώ, από το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει 80 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ το ΔΝΤ παρέχει τα υπόλοιπα 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι Winners του ελληνικού λιανεμπορίου

Οι «Winners» του ελληνικού λιανεμπορίου βραβεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (13/12) στην Τελετή Απονομής των RetailBUSINESS Awards 2010. Retailer of the year, αναδείχτηκε η Κωτσόβολος DSGi Ελλάδας.

Στην 9η διοργάνωση του καταξιωμένου θεσμού του Εκδοτικού Οργανισμού Direction και του περιοδικού Retail Business, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και το ΣΕΛΠΕ στο Metropolitan Expo, τιμήθηκαν επιχειρήσεις και στελέχη που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνεχίζουν να πιστεύουν στην ανάπτυξη και βοηθάνε το retail στην Ελλάδα να κάνει βήματα προόδου. Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς αναδείχθηκε η Κωτσόβολος DSGi Eλλάδος, η οποία τιμήθηκε με τρεις συνολικά διακρίσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και η κορυφαία βράβευση της βραδιάς. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία απέσπασε τις διακρίσεις Retailer of the Year και CSR Retail Strategy (Το Ταξίδι Συνεχίζεται… Ανακύκλωση Συσκευών), καθώς και το βραβείο Retail Store Hλεκτρικά-Ηλεκτρονικά Είδη για το κατάστημα Κωτσόβολος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο concept της αλυσίδας.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΝ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

«Αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τα όσα προβλέπει το μνημόνιο για την εξυγίανση της οικονομίας της, τότε, με δεδομένη την οικονομική ανάπτυξη και γεωπολιτική ισχυροποίηση της γειτονικής μας Τουρκίας, η προοπτική μιας νέας τουρκοκρατίας δεν θα πρέπει να αποκλείεται για την χώρα μας».

Αυτό, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου Αθαν. Παπανδρόπουλου, ο οποίος παρουσιάζει στο Κανάλι 10 την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με το οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, φιλοδοξεί να γίνει το σταυροδρόμι συναντήσεως των πολιτισμών. Ακόμα, έχει κάθε δυνατότητα να εξελιχθεί και σε κορυφαίο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης, γι αυτό και επενδύουμε σε υποδομές προς την κατεύθυνση αυτή». Αυτά μάς είπε, σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου κ. Μεχμέτ Αλί Σαχίν, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως την σημασία που δίνει η Τουρκία στην έρευνα, στην ανάπτυξη, στην εκπαίδευση και στα σύγχρονα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Η ΒΑΘΕΙΑ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛ-ΠΕΛΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, τον τελευταίο καιρό, στις συχνές ομιλίες του προς τους ομοϊδεάτες του στο εξωτερικό, κατακεραυνώνει τον συντηρητισμό και τους «κερδοσκόπους» και αναφέρεται στον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η σοσιαλδημοκρατία για την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση. Όμως, στο επίπεδο αυτό ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου συγχέει κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει να μπουν στην θέση τους.

Η πρόκληση του τουριστικού μάρκετινγκ για την Ελλάδα σήμερα

Του Αντώνη Ζαϊρη, Γενικός Δ/ντής ΣΕΛΠΕ

Ο τουρισμός, βασική πηγή εισροής συναλλάγματος για την ελληνική οικονομία ,με έσοδα που ξεπερνούν την αξία των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, συμμετέχει με 20% στο ΑΕΠ, δημιουργώντας 800000 θέσεις απασχόλησης.

Τελευταία μελέτη του WORLD ECONOMIC FORUM κατατάσσει την Ελλάδα στην 24η θέση μεταξύ 124 χωρών με βάση τον δείκτη ταξιδιωτικής και τουριστικής ανταγωνιστικότητας, ανταγωνιστικότητα που δεν εξαρτάται μόνο από τις τιμές αλλά και από τις επιδόσεις των τουριστικών επιχειρήσεων σε επίπεδο ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών με ικανοποίηση τόσο του εσωτερικού πελάτη όσο και του εξωτερικού πελάτη.

Μηδενική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων για την έρευνα και την καινοτομία: μόλις 0,4% από τα διαθέσιμα 1,5 δις ευρώ

Το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στον τομέα ΄Ερευνας και Καινοτομίας ανέρχεται στο 3,1% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται μόλις στο 0, 4%. Από τα 1,548 δις ευρώ που προβλέπονται για έρευνα και καινοτομία, έχουν δεσμευθεί μόλις 48 εκατομμύρια ευρώ και έχουν απορροφηθεί λίγο περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, στις 4 από τις 8 Θεματικές Προτεραιότητες Έρευνας και Καινοτομίας δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο.

Συνολικά το ποσοστό νομικών δεσμεύσεων για το ΕΣΠΑ ανέρχεται στο 25,56% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται στο 10,55%.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αλλαγή νοοτροπίας στον τουρισμό

Βασική προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη είναι η αλλαγή νοοτροπίας, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει τον τουρισμό. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που προκύπτει από τις ομιλίες του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Νίκου Αγγελόπουλου και του Α Αντιπροέδρου, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη.

Η αλλαγή αυτή κατά το 2010 παρατηρήθηκε στην αντίληψη που διαμορφώθηκε στην κοινωνία, κυρίως λόγω της κρίσης. Η κρίση, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μείωση της ζήτησης και τις λιγότερες θέσεις απασχόλησης, άγγιξε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που κατανόησαν τη σημασία του τουρισμού.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Συνεργασία Ξ.Ε.Ε. με το « Χαμόγελο του Παιδιού» με σκοπό τη στήριξη του κοινωνικού του έργου

Στην προσφορά δωρεάν διακοπών σε παραθεριστικά ξενοδοχεία όλης της χώρας για τα παιδιά του κοινωνικού φορέα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και τους συνοδούς τους, αποφάσισε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Η προσφορά ισχύει ήδη για 100 ξενοδοχεία, μέλη του Επιμελητηρίου σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί σημαντικά μέχρι την προσεχή άνοιξη.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ

Όχι χωρίς προβλήματα και προβληματισμούς, η επικοινωνιακή και δημοσιογραφική Τουρκία θέτει ερωτήματα και αναζητά απαντήσεις

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στην σημερινή Τουρκία κυκλοφορούν 6.250 εφημερίδες και περιοδικά, εκπέμπουν 430 τηλεοπτικοί σταθμοί, μεταδίδουν 1.420 ραδιόφωνα και στο Διαδίκτυο έχουν καταμετρηθεί περί τα 2.000 blogs. Επίσης, 30 εκατομμύρια Τούρκοι, ήτοι το 50% του πληθυσμού, είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο και τα δορυφορικά κανάλια ετοιμάζονται να αποκτήσουν, σε πρώτη φάση, 12 εκατομμύρια πελάτες. Οι εθνικές εφημερίδες έχουν σε καθημερινή βάση περί τα 8 εκατομμύρια πωλήσεις, ο δε αριθμός των πωλήσεων των τοπικών εφημερίδων είναι άγνωστος.

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ

Οι συνδικαλιστές του Δημοσίου πιέζουν για παροχές με σκοπό οι ευνοούμενοί τους να κρατήσουν τις καρέκλες τους

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται μεταξύ συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, με αφορμή πιθανά μέτρα που θα ληφθούν στις αρχές του 2011 ενόψει της εκταμιεύσεως της σημαντικής δόσης της προσεχούς άνοιξης του δανείου. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ πιέζουν την κυβέρνηση για περισσότερη χαλαρότητα, επικαλούμενοι τα παρακάτω επιχειρήματα:

Η κατάρρευση των Αθηνοκεντρικών ΜΜΕ και ο νέος ρόλος του περιφερειακού Τύπου

Του Φάνη Ζουρόπουλου, Δημοσιογράφου, Προέδρου της Ε.Ι.Ε.Τ.

Εδώ και μερικές εβδομάδες το Αθηναϊκό μιντιακό οικοδόμημα της χώρας, που ξεκίνησε το 1989 με την ελεύθερη ραδιοτηλεόραση και τα συγκροτήματα τύπου έχει αρχίσει να καταρρέει.

Οι πωλήσεις του ημερήσιου Αθηναϊκού Τύπου έχουν γυρίσει στα επίπεδα του 1965 και τα έσοδα της τηλεόρασης στο 2002. Εφημερίδες σκάνε κανόνια ή κλείνουν, η ενημέρωση συρρικνώνεται σε όλα τα επίπεδα και με κάθε τρόπο. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν περιορίσει τον αριθμό των δελτίων ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές στα απολύτως αναγκαία, ενώ οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετατρέπονται σταδιακά σε μουσικούς.

Οι δημοσιογράφοι απολύονται σωρηδόν, υφίστανται μειώσεις μισθών και κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ έχει αρχίσει να δημιουργείται γενιά των 700 ευρώ με μπλοκάκι και χωρίς ασφάλιση.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αισιόδοξος ο Olli Rehn

Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο του Προγράμματος Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας δήλωσε στο συνέδριο του Economist, ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα επανέλθει σύντομα στην ανάπτυξη. Υποστήριξε πάντως ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, παρά η πιστή εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. Σημείωσε μάλιστα ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ελληνική κυβέρνηση έχει να κάνει ακόμα πολλά, με πιο άμεσες προκλήσεις την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, τον περιορισμό των δαπανών των ΔΕΚΟ, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Rehn χαρακτήρισε επίσης σημαντική την απόφαση του Eurogroup να εξετάσει θετικά την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση να δοθεί στο μέλλον μεγαλύτερη έμφαση στην εξέλιξη του χρέους των κρατών – μελών, μέσα από την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόνισε, παράλληλα, ότι οι κυρώσεις στα απείθαρχα κράτη θα πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά και όχι να επιβάλλονται αφού έχει γίνει η ζημιά, διότι τότε δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Υπογράμμισε, τέλος, ότι στην Ευρώπη είναι απαραίτητο να υπάρχει η αίσθηση του κοινού στόχου και κάλεσε τις χώρες με πλεονάσματα στο ισοζύγιο συναλλαγών να πάρουν πρωτοβουλίες για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, ώστε να ισορροπήσει η Ε.Ε.

ΔΝΤ: Όχι σε περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων

Αρνητικός στο ενδεχόμενο να περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Ελλάδας Poul Thomsen. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό της σπατάλης και της φοροδιαφυγής. Έθεσε μάλιστα τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για το επόμενο διάστημα, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στην υγεία, στις ΔΕΚΟ και στα κλειστά επαγγέλματα. Σημείωσε μάλιστα ότι εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς, τότε δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι της επόμενης τριετίας. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του σε πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι τα οφέλη θα είναι πολύ μικρότερα από το μεγάλο κόστος.

ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Οι τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας, Γκύντερ Όττινγκερ, για τις προτεραιότητες της ΕΕ αναφορικά με τις ενεργειακές υποδομές της έως το 2020, πυροδότησαν ραγδαίες αλλά και πολύπλοκες ως προς την έκβασή τους εξελίξεις

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πριν δύο εβδομάδες, ο Γερμανός Επίτροπος που είναι επιφορτισμένος με την Ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην ήταν πολύ σαφής ως προς τις λεπτομέρειες, πλην όμως δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις μέχρι το 2020, αν θέλει να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις, ικανές να πλήξουν και την οικονομική της επιβίωση.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΕΕΔΕ: Αισιοδοξία για το μέλλον

Τη στιγμή που απειλητικά σύννεφα πλανώνται πάνω από την ελληνική οικονομία και τις κοινωνικές αρθρώσεις της στην τελευταία 4η Συνάντηση Κορυφής CEO Summit 2010, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κανείς περιέχουν αρκετές δόσεις αισιοδοξίας.

4ο CEO Summit: Δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντας το

Το βασικό ζητούμενο σήμερα είναι να βγούμε από την Κρίση γρήγορα, ποιοτικά, σοφότεροι, με βάσεις για καλύτερο και κυρίως ασφαλέστερο μέλλον και με τις λιγότερες απώλειες, αλλά με τις καλύτερες προοπτικές. Αυτό προέκυψε από τις εργασίας του τέταρτου CEO Summit, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών χθες (2 Δεκεμβρίου 2010), το οποίο αποτελεί καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των ανθρώπων που ηγούνται των επιχειρήσεων και διοργανώνεται από τον Τομέα Ηγεσίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας: Στο -15% ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης

Απαισιόδοξο προμηνύεται το Α’ Τρίμηνο του 2011 για όσους αναζητούν εργασία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που ανακοίνωσε σήμερα η Manpower. Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2011 διαμορφώνεται στο -15%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα στη χώρα μας, το Β΄ Τρίμηνο του 2008. Η πτώση του Δείκτη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 η μείωση φτάνει τις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 Ελλήνων εργοδοτών.

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Με τίτλο «Από το Παγκόσμιο στο Τοπικό», πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη ένα σημαντικό παγκόσμιο δημοσιογραφικό συνέδριο που διοργανώνει η Ένωση Τύπου και Εκδοτών Τουρκίας. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος πάνω από 400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι και εκπροσωπούν 29 δημοσιογραφικές ενώσεις και 16 μη κυβερνητικές δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Από ελληνικής πλευράς, κύριος ομιλητής στην έναρξη του συνεδρίου θα είναι, μετά τον Τούρκο πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου κ. Μπουλέντ Αρίνκ, ο επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ) και υπεύθυνος του μπλογκ EBR κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.

Ο επίτιμος διεθνής πρόεδρος της ΕΕΔ θα αναπτύξει τις μεγάλες αλλαγές που παρατηρούνται στον χώρο των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας και θα επισημάνει ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην περαιτέρω πορεία των δημοκρατικών κοινωνιών. Θα αναφερθεί επίσης και στον ρόλο των τοπικών ΜΜΕ, που καλούνται να αναλάβουν νέους ρόλους στην πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό σε μία εποχή όπου διογκώνονται τα μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ πληθαίνουν οι πηγές άντλησης πληροφοριών.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

3ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Συμπεράσματα

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και με την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για το μέλλον του τουριστικού προϊόντος, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το «3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού» με τίτλο «Ένα Νέο Μοντέλο για τον Τουρισμό» που διοργανώθηκε από την Helexpo και την Europress Media Group (EMG) στο πλαίσιο της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia» στην Θεσσαλονίκη.

Έσοδα – αφίξεις 2011

Με θετικό πρόσημο στα έσοδα, αλλά και με αύξηση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 5%, πρόκειται να βρεί τον ελληνικό τουρισμό το 2011, όπως εκτίμησε ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Υπενθυμίζεται, ότι το 2010 η πτώση αφίξεων και διανυκτερεύσεων στη χώρα μας αναμένεται στο 1,5%, με την απώλεια εσόδων μάλιστα να σημειώνει κάμψη κατά 7%.


Λόγια σκουπίδια

της Μαρίας Χούκλη (protagon.gr)

Ούτε μήνας πέρασε. Ούτε μήνας. Να βράσω και τα εθνικά διακυβεύματα και τα κρίσιμα διλήμματα. Είναι εικόνα πόλης αυτή; Είναι εικόνα ευρωπαϊκής πρωτεύουσας αυτή; Μάλλον με φαβέλα του Ριο μοιάζει. Τίγκα στο σκουπίδι, όπου να κοιτάξεις βουνό το βρώμικο πλαστικό, σκισμένες σακούλες, σαπισμένα φρούτα, χαρτιά πάσης φύσεως εκκρίσεων, όλα τα ιζήματα του καταναλωτισμού μας εκεί στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, στην πλατεία, δίπλα στο νοσοκομείο, δίπλα στο σχολείο, κάτω από τη μύτη μας, μπροστά στα μάτια και κανείς μα κανείς να μην ντρέπεται;

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΙΟΒΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Λάτση, η διάκριση «Αριστείο» που καθιέρωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το 2009 και που απονέμεται κάθε δύο έτη, απενεμήθη για το 2010 στην κυρία Καίτη Κυριακοπούλου, επίτιμο πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης.