Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Καταναλωτικός οργασμός Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

Πηγή: http://www.capital.gr/

Τη στιγμή που στην Ελλάδα η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων δεν έχει πάψει να διχάζει τον εμπορικό κόσμο, η γειτονική Κωνσταντινούπολη για διάστημα 40 ημερών κατάφερε να μετατραπεί σε παγκόσμιο εμπορικό κέντρο και να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες.

Και αυτό χωρίς να «εφεύρει τον τροχό»: Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε αγαστή συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους συνδέσμους εξαγωγέων της χώρας διοργάνωσαν από τις 18 Μαρτίου έως τις 26 Απριλίου φεστιβάλ αγορών (Istanbul Shopping Fest), όπου τα καταστήματα παρέμεναν ανοιχτά ακόμη και μέχρι τις δύο το πρωί.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Edenred. Ο παγκόσμιος ηγέτης στις διατακτικές με… πιστοποίηση IIP

Πρόσφατα, η Edenred έλαβε πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο Investors In People (IIP). Το Investors In People (IIP) είναι το πρώτο ποιοτικά Πρότυπο που εστιάζει στο Ανθρώπινο Δυναμικό. Βοηθά τις επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μέσω των υπαλλήλων τους. Δημιουργήθηκε το 1990 με πρωτοβουλία της Βρετανικής Κυβέρνησης, δραστηριοποιείται σε 50 χώρες παγκοσμίως και έχει υιοθετηθεί από περισσότερες από 70.000 επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η υπεροχή του Investors In People (IIP) έγκειται στο ότι δεν ωφελεί μόνο τις εταιρίες, αλλά και τους εργαζόμενους.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

BLOGS ΚΑΙ «ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ένα νέο «δημοσιογραφικό φρούτο» αναπτύσσεται στην Ελλάδα, με μη μετρήσιμες για την ώρα πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Θα συμφωνήσουμε πλήρως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο ο οποίος, στην Καθημερινή της Κυριακής του Πάσχα έγραφε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα για το φαινόμενο των blogs και του ρόλου τους:

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ

Με επιστολή του προς τον Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο, υπεύθυνο σύνταξης του EBR, ο πρόεδρος της «Δράσης» κ. Στέφανος Μάνος υπογραμμίζει γιατί είναι αντίθετος με την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και προτείνει λύσεις που και εμείς συμμεριζόμαστε. Όμως, οι προτεινόμενες από τον πρόεδρο της «Δράσης» λύσεις απαιτούν ουσιαστική αλλαγή πορείας από την κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου, η οποία για την ώρα δεν είναι ορατή… Γι αυτό, τόσον οι αγορές όσο και οι εταίροι μας στην ευρωζώνη ελάχιστη εμπιστοσύνη έχουν προς την Ελλάδα. Ακολουθεί η επιστολή του κ.Στεφ.Μάνου:

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ, Η GOLDMAN ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Στην συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στο Βήμα της Κυριακής, σημασία έχουν αυτά που δεν λέει

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Απο το EBR υπήρξαμε εκ των πρώτων που επισημάναμε τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του για την Goldman Sachs ο Γάλλος δημοσιογράφος Μαρκ Ρος, που τονίζει ιδιαίτερα τον απατηλό τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη. Γράψαμε επίσης οτι είμεθα υπέρ της εισόδου αυτής, αλλά για δεοντολογικούς λόγους έπρεπε να δημοσιοποιήσουμε και τις αναφορές του Μ.Ρος. Για τους ίδιους λόγους αναπαράγουμε πιο κάτω τα όσα αναφέρει πάνω στο θέμα αυτό ο ιστότοπος Banksnews και κρίνουμε οτι οι ευθύνες της κυβέρνησης Κ.Σημίτη κατανέμονται πάνω στο επίμαχο αυτό θέμα με αντίστοιχες της Νέας Δημοκρατίας, διότι αυτή κυβερνούσε το 2008 και το πρώτο δεκάμηνο του 2009. Γράφει το Banksnews:

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ

Καμμία μεταρρύθμιση και κανένας μετασχηματισμός δεν μπορούν να γίνουν όταν είναι κραυγαλέο το έλλειμμα ηγεσίας και διαχέονται οι παρενέργειές του

του Κων. Λαμπρινόπουλου*

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία πολύ βαθειά κρίση η οποία, πέρα από το άμεσα ορατό οικονομικό της περιεχόμενο, είναι κατά βάθος κρίση αποπροσανατολισμού και άρα κρίση ηγεσίας. Παράλληλα δε, είχαμε την ατυχία τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι οικονομίες και οι κοινωνίες, να διοικούνται από άτομα που ο καλύτερος χαρακτηρισμός που μπορεί να τους αποδοθεί είναι αναποτελεσματικοί διαχειριστές. Αναποτελεσματικοί διαχειριστές σε θέματα οικονομίας, διαχείρισης των υφιστάμενων πόρων και του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως σε θέματα κοινωνίας, με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές χώρες να κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο Απόστολος Ταμβακάκης Manager of the Year 2010

Πάνω από 370 επιχειρηματίες και στελέχη παρακολούθησαν την απονομή στον κ. Απόστολο Ταμβακάκη, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, το Βραβείο Manager of the Year 2010, που κάθε χρόνο, με αφετηρία το 2002, απονέμει η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Η απονομή του Βραβείου έγινε από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος, αναφερόμενος στο θεσμό, τόνισε ότι αναβαθμίζει την έννοια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, σε μια εποχή όπου το επιχειρείν μπορεί να αποτελέσει μερική λύση στα προβλήματα της ανεργίας και της απασχόλησης.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΕΟΤ: ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟ 2010 ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ 36,85%

Σημαντική μείωση κατέγραψαν τα λειτουργικά έξοδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατά το έτος 2010. Η μείωση άγγιξε το 36.85% σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2009, μία μείωση που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 62 εκατομμυρίων Ευρώ.

ΠΟΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν γίνονται πολλά συνέδρια στην Ελλάδα στα οποία συνυπάρχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, του δημοσίου και των πανεπιστημίων, της κοινωνίας και Διεθνών Οργανισμών ταυτόχρονα. Όταν μάλιστα ο κεντρικός ομιλητής υποστηρίζει την άποψή του τραγουδώντας, συμβαίνει κάτι πραγματικά διαφορετικό.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ

Στο παρακάτω άρθρο του, ο Παναγιώτης Δρακόπουλος (http://www.epagogi.gr/) σίγουρα εκφράζει την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που βλέπουν νηπιακές ηγεσίες να παίζουν ανούσια πολιτικάντικα παιχνίδια εις βάρος τους. Έτσι, γράφει στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα:

«Βαθειά μελαγχολία προκαλούν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το νέο Σύνταγμα. Μελαγχολία διότι, από την μια, βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ αδύναμο να υλοποιήσει την τομή που απαιτεί η κατάσταση της χώρας και, από την άλλη, διαπιστώνουμε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πορεία σταθερής απόκλισης από την καυτή πραγματικότητα.

ΚΑΥΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εάν πράγματι ο πρωθυπουργός θέλει –όπως δείχνει– να μην το βάλει στα πόδια με το «πολιτικό κόλπο» των πρόωρων εκλογών και ταυτόχρονα να αποφύγει την ρήξη με το κόμμα του και με το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησής του, δεν έχει άλλον δρόμο από το να αποκαλύψει όλη την αλήθεια για την κρίση. Την αλήθεια που έρχεται έτσι κι αλλιώς στο επόμενο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου με αλυσίδα γεγονότων που θα γίνονται γνωστά θέλει-δεν-θέλει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Δεν θα διαφωνήσω με την παραπάνω εκτίμηση που κάνει ο εκλεκτός συνάδελφος Γιώργος Κράλογλου στο Capital.gr, προσθέτω δε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Οι ομόλογοι του κ. Γ.Α.Παπανδρέου στην ευρωζώνη, όπως μάς δήλωσε ένας εξ αυτών με μεγάλο ειδικό βάρος, «έχουν βαρεθεί να ακούνε τα ίδια και τα ίδια και να μην βλέπουν σχεδόν τίποτα –πέρα, βέβαια, από οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, που μόνον τους πιο αδύναμους πλήττουν…».

«ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ» ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ;

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «αγοράς χρόνου» για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση μελετά την πρόταση του κ. Τζωρτζ Σόρος για «οικειοθελή συνεννόηση» με τις αγορές για επιμήκυνση αποπληρωμής χρεών με αλλαγή επιτοκίων…

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι με την τρόϊκα και ενδιαφέρεται περισσότερο για την μη τήρηση των όρων του Μνημονίου, που η ίδια πρότεινε και υπέγραψε με τους δανειστές μας, παρά για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

H Ideales βραβεύεται ξανά για τις επιδόσεις της στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η Ideales διακρίθηκε για 3η συνεχή χρονιά με την αργυρή διάκριση από το Corporate Responsibility Institute (CRI), και μάλιστα ήταν η μόνη μικρομεσαία επιχείρηση δίπλα σε 17 μεγάλες επιχειρήσεις.

Το CR Index αποτελεί Εθνικό Δείκτη και κορυφαίο σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, για τη συγκριτική αξιολόγηση επιχειρήσεων ως προς τις επιδόσεις τους στην ΕΚΕ.

Η Ideales, πιστή στο όραμα της που διακηρύσσει το σεβασμό στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο, επενδύει σταθερά στην Εταιρική και Ατομική Υπευθυνότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα στους Πελάτες της καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ο υπεύθυνος του Ελληνικού Πρακτορείου Διανομής Ξένου Τύπου ΑΕ κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σας είχα ξαναενοχλήσει τηλεφωνικά με την ευκαιρία παλαιότερης απεργίας του κλάδου σας. Αφορμή, τώρα, η απεργία που τελείωσε μόλις σήμερα το πρωί. Κανείς δεν αμφισβητεί το «ιερό δικαίωμα στην απεργία» το οποίο επικαλούνται πάντα οι εργαζόμενοι σε οιονδήποτε κλάδο. Όμως, ειδικά οι δημοσιογράφοι, επικαλούνται επίσης, και μάλιστα κατά κόρον, το «ιερό δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση». Οι ίδιοι όμως επιβάλλουν απόλυτο black out στις ειδήσεις με την κάθε απεργία.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας και πρωτεργάτης για την είσοδό μας στην ευρωζώνη κάνει ζοφερές προβλέψεις για το αύριο

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου δεν χρήζει ιδιαίτερων συστάσεων. Υπήρξε από τα κορυφαία υπουργικά στελέχη στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη, τού ανήκει δε ένα μέρος από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ του Γ.Α.Παπανδρέου για λόγους καθέτου διαφωνίας με τον σημερινό πρωθυπουργό, ο κ. Γ.Παπαντωνίου ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ), στους κόλπους του οποίου είναι μέλη και διαπρεπείς ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ

*«Η Τουρκία είναι το ζωντανό παράδειγμα ότι το ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν. Συνεπώς, τί θέλει από εμάς η Ευρώπη; Δεν καταλαβαίνει ότι, αν γίνουμε μέλος της, το 10% των μουσουλμάνων που κατοικούν σε αυτήν θα τείνουν ευήκοον ους στην τουρκική εκδοχή της δημοκρατίας και όχι στα μηνύματα του Μπιν Λάντεν; Από την άλλη, πόσο θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία με μία μεγάλη χώρα όπως η Τουρκία στους κόλπους της; …». Αυτά και άλλα πολλά τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Εγκεμέν Μπαγκίς στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στο Παρίσι, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί η γαλλική αντίθεση στην τουρκική είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι αντιδράσεις των τουρκικών δημοσιογραφικών ενώσεων κατά των μέτρων περιορισμού της ελευθεροτυπίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ ασκεί αυστηρή κριτική σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική μας χώρα. Σημειώνουμε ότι, με βάση δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Γαλλία, το 53% των Γάλλων δηλώνει αντίθετο με μία ενδεχόμενη ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ.

*«Όχι αναδιάρθρωση, αλλά ανασχεδιασμό (reprofiling) του ελληνικού χρέους θα μπορούσατε να κάνετε κύριε πρωθυπουργέ. Αυτό θα ήταν ευεργετικό για τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία και τις κοινωνικές ισορροπίες στην χώρα σας». Αυτό, μεταξύ άλλων, πρότεινε ο κ. Τζορτζ Σόρος στον κ. Γ.Α.Παπανδρέου στην κατ’ ιδίαν συνομιλία τους. Τού επεσήμανε επίσης ότι πραγματοποιεί σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις στην Αλβανία, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επεκταθούν και στην Ελλάδα.

Πράγματι, ο κ. Τζ.Σόρος, μέσω του Quantum Partners που ελέγχει, έχει προβεί το τελευταίο εξάμηνο σε τρεις επενδύσεις που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 100 εκατ. δολλάρια. Και οι τρεις αυτές τοποθετήσεις είναι αποκλειστικά στον τομέα του E&P, εκ των οποίων οι δύο είναι σε (μικρές) εταιρείες (Realm Energy International και BNK Petroleum) που επικεντρώνονται στην αναζήτηση σχισολιθικού αερίου και πετρελαίου (shale gas και oil shale) στην Ευρώπη, ενώ η τρίτη (Petromanas Energy) προετοιμάζεται για συμβατικές ερευνητικές εξορύξεις στην κεντρική Αλβανία. Και οι τρεις αυτές επενδύσεις παρουσιάζουν πολύ υψηλό βαθμό ρίσκου (όπως εξάλλου όλες οι επενδύσεις σε E&P), μα συνοδεύονται από ακόμη υψηλότερη προσδοκία κέρδους –και μάλιστα πελώριου και άμεσου χρηματιστηριακού κέρδους αν απλώς πιστοποιηθεί ύπαρξη εμπορεύσιμου φυσικού αερίου/πετρελαίου. Για παράδειγμα, η Petromanas «κυνηγά» αποθέματα (τουλάχιστον) πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων βαρελιών ελαφρού πετρελαίου, που θα μετατρέψουν την κεντρική Αλβανία στην μεγαλύτερη πετρελαϊκή on shore επαρχία της Ευρώπης!

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Επί τρεις γενιές είμαστε κάτοικοι Πατησίων και από μικρής ηλικίας, δεκαετία του ’40, πήγαινα για θέματα υγείας στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος», στα Κάτω Πατήσια• τότε ανήκε στην καθολική εκκλησία και κυκλοφορούσαν στα κτήρια μοναχές με άσπρη καλύπτρα στο κεφάλι σαν φτερούγα. Για κάθε μικροπρόβλημα υγείας που μας παρουσιαζόταν, πηγαίναμε από συνήθεια πάντα σ’ αυτό το νοσοκομείο. Αργότερα έκανα σ’ αυτό και 1-2 σοβαρές επεμβάσεις.

ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΝΕΙΔΟΣ…

Θα θέλαμε να πληροφορηθούμε σε ποια δημοκρατική χώρα του κόσμου αποφασίζεται τετραήμερη απεργία εις βάρος ενός πνευματικού προϊόντος και ενός δημοσίου δικαιώματος; Και τελικά, ποιοι είναι αυτοί που απεφάσισαν την απεργία ερήμην των μελών τους;

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Όπως πολλά πράγματα αλλάζουν στην οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνική οργάνωση και λειτουργία, αλλά και στον πολιτιστικό χώρο, το ίδιο συμβαίνει και με την δημοσιογραφία. Το επάγγελμα που ξεκίνησε και αναπτύχθηκε για 300 και πλέον χρόνια, βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Από την μία μεριά, η λειτουργική του δυναμική χαρακτηίζεται από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, όμως, από την άλλη, σοβαρές και βαθειές είναι οι ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στον χώρο των μαζικών μέσων επικοινωνίας (ΜΜΕ) και οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά και το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Η GOLDMAN SACHS ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ο γνωστός χρηματοοικονομικός οργανισμός, αφού βοήθησε την Ελλάδα να μπει με μακιγιαρισμένα στοιχεία στην ευρωζώνη, τώρα αναλαμβάνει να βρει λύσεις ώστε η Ελλάδα να αποφύγει μετά το 2013 την αναδιάρθρωση χρέους της –ενδεχομένως με νέα μακιγιαρισμένα στοιχεία

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο υπογράφων ήταν και είναι υπέρ της εισόδου της χώρας μας στην ευρωζώνη. Πλην όμως, η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει να φέρουμε στην επιφάνεια τον τρόπο με τον οποίον επετεύχθη η είσοδος αυτή και τις τεράστιες ευθύνες του πολιτικού συστήματος, το οποίο γνώριζε όλα τα κακώς κείμενα και έπραξε απολύτως τίποτα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Καταγράφοντας παρακάτω την πραγματικότητα, εναπόκειται στους αναγνώστες μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Στις 14 Απριλίου η Απονομή του Βραβείου Manager of the Year 2010 από την ΕΕΔΕ

Η τελετή απονομής του Βραβείου Manager of the Year 2010, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου 2011 στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Το ετήσιο βραβείο «Manager of the Year» μετά από οκτώ ιδιαίτερα επιτυχημένες διοργανώσεις, αποτελεί αναγνωρισμένο θεσμό στην ελληνική αγορά. Η δημιουργία του θεσμού βασίστηκε στην ανάγκη της επιπλέον αναγνώρισης των ανωτάτων διευθυντικών στελεχών που διευθύνουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους, στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον της κοινωνίας της γνώσης, με όραμα και προοπτική για το μέλλον. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, η ανάγκη αυτή αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ως υποχρέωση της ΕΕΔΕ και των μελών της για τη βράβευση των αρίστων, που θα συμβάλουν με τη διάκρισή τους στη δημιουργία του νέου προτύπου ηγεσίας, που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι.

Το Βραβείο Manager of the Year απονέμεται σε Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ή Γενικό Διευθυντή Εταιρείας ή Οργανισμού, που έχει την έδρα του και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ελλάδα και φορολογικό καθεστώς

Στην τακτική μηνιαία συνάντηση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του για τις απόψεις του Συνδέσμου ως προς το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος, η αποδοτικότητα ενός φορολογικού συστήματος εξαρτάται από τη σταθερότητά του, την απλότητά του, τη σαφήνεια των στόχων του και την αντικειμενικότητά του. Το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν ικανοποιεί κανένα από τα βασικά αυτά και παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια. Οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν κατ’ εξοχήν και για το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή.

ΕΠΑΝΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Ο «ΜΑΝΑΤΖΕΡ»

Με εκδότη τον κ. Χρήστο Τρικούκη, διευθύντρια σύνταξης την κ. Λίνα Τσαγκαράκη και σύμβουλο έκδοσης τον κ. Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο, επανακυκλοφορεί το περιοδικό Μάνατζερ, ιδιοκτησίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Το νέο τεύχος θα είναι διαθέσιμο στις 14 Απριλίου, στην εκδήλωση για τον Manager Of The Year που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΕΕΔΕ. Στο νέο τεύχος αρθρογραφούν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κων. Μίχαλος, οι πρόεδροι του ΕΣΒΕΠ και ΣΕΒΤ κ.κ. Νίκος Καραγεωργίου και Ευάγγελος Καλούσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπουλος, ο Βρεταννός πρώην πρωθυπουργός κ. Γκόρντον Μπράουν, ο Ιταλός επιχειρηματίας Τζόρτζιο Αρμάνι και άλλες διεθνείς προσωπικότητες.

Επίσης, το τεύχος είναι αφιερωμένο στις θέσεις και προτάσεις της ΕΕΔΕ «Η Ελλάδα Μπροστά», οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΔΣ της Εταιρείας κ. Κων. Λαμπρινόπουλο την 1η Φεβρουαρίου 2011 σε ειδική εκδήλωση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΦΑΓΩΝ;…

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ σοβαρή κρίση ρευστότητας και φερεγγυότητας, για την οποία την κύρια ευθύνη φέρουν αυτοί που σήμερα λένε οι τράπεζες να δώσουν τα λεφτά στον λαό! Τί επιδιώκουν, ομως;

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Το ότι η ηλιθιότητα δεν πάει στα βουνά αλλά στους ανθρώπους, ειναι γεγονός που αποδεικνύεται και ιστορικά. Αλλά όταν το φαινόμενο αυτό αποκτά μαζικό χαρακτήρα, τότε τα χειρότερα έπονται.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Μιλώντας στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της στην εξωστρέφεια και να δημιουργήσει επώνυμη ζήτηση, όπως για προϊόντα που συνθέτουν την μεσογειακή ή κρητική δίαιτα. Σημειώνουμε ότι ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής είναι και πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Απομυθοποιητική και γεμάτη στοιχεία είναι η τελευταία εκπομπή Δρόμοι της Ανάπτυξης που προσφέρεται στο κοινό από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με το οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc-10. Στην εκπομπή αυτή, ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργο Δουκίδη, ο οποίος είναι επίσης και συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).


Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΣΕΒΤ: "H ανάπτυξη είναι η μόνη προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση"

Οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες, οι επιπτώσεις τους στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και την επιχειρηματικότητα συνολικά καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτέλεσαν τα κυρίως θέματα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε χθες 30 Μαρτίου.