Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Μιλώντας στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της στην εξωστρέφεια και να δημιουργήσει επώνυμη ζήτηση, όπως για προϊόντα που συνθέτουν την μεσογειακή ή κρητική δίαιτα. Σημειώνουμε ότι ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής είναι και πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

*«Επενδύσεις στην Ελλάδα μόνον εξωγήινοί θα μπορούσαν να κάνουν», τόνισαν στον ανταποκριτή του Βήματος στην Γερμανία, Νίκο Χειλά, κορυφαίοι Γερμανοί οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, που εξηγούν τον ολέθριο ρόλο της ελληνικής γραφειοκρατίας.

*Ο 51χρονος Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπαστιάν, που μένει στην Αθήνα και έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης τον περασμένο Ιανουάριο, πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της αν στους προσεχείς 30 μήνες δείξει ότι έχει την θέληση να εξυγιάνει την οικονομία της.

*Παρανοϊκό και απατεώνα χαρακτηρίζει τον ιδρυτή του WikiLeaks Γερμανός πρώην στενός συνεργάτης του. Κατά την εκτίμησή του, ο Τζούλια Ασσάνζ είναι ανεύθυνος, επικίνδυνος και διψασμένος για γρήγορη δόξα…

*«Η γενιά της Μεταπολίτευσης, που εδραίωσε την δημοκρατία στην χώρα, κέρδισε προνόμια, τα επαύξησε, στελέχωσε την διοίκηση και το κράτος χωρίς αρχές, όρους και όρια, παραδίδοντας στην νεότερη γενιά ένα χρέος 330 δισεκατ. ευρώ και έναν δημόσιο τομέα δυσκίνητο, δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό, αναξιόπιστο. Η αλληλεγγύη των γενεών –βασική διαχρονική κοινωνική και πολιτική επιλογή– επιτάσσει αποφάσεις που σήμερα συντηρούν τα κεκτημένα προηγούμενων γενεών και επιδεινώνουν το παρόν και το μέλλον των άλλων. Ποια αλληλεγγύη των γενεών, όμως, επιτρέπει να υπάρχουν συνταξιούχοι 45 ετών που εργάζονται σε δεύτερη δουλειά όταν η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 40% και οι νέοι ορθοποδούν επαγγελματικά μετά τα 30, απλώς επειδή οι μεν πρόλαβαν ενώ οι δε δεν μπόρεσαν; Ένα νέο δυναμικό, με αξιοζήλευτες σπουδές εντός και εκτός της χώρας, με ευχέρεια επικοινωνίας και χρήσης των νέων τεχνολογιών, απαγκιστρωμένο από την λογική του μέσου, με όραμα και όρεξη για δουλειά, μένει εκτός της νέας εθνικής προσπάθειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται νέο κύμα διορισμών. Απαιτείται όμως μία ριζική ανανέωση και αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού, γιατί οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και τα περιθώρια ολοένα και στενότερα». Αυτά, μεταξύ άλλων, έγραψα στην εφημερίδα Τα Νέα της 29ης Μαρτίου τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος και ο Μιχάλης Κατρίνης.

*Βιβλίο με τίτλο Η Περιπέτεια Του Κοινοβουλευτισμού Στην Ελλάδα θα παρουσιάσει την Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά και ώρα 19.30 ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ρωμαίος, παλαιός διευθυντής σύνταξης του Βήματος και του Βήματος της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: