Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ

*«Η Τουρκία είναι το ζωντανό παράδειγμα ότι το ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν. Συνεπώς, τί θέλει από εμάς η Ευρώπη; Δεν καταλαβαίνει ότι, αν γίνουμε μέλος της, το 10% των μουσουλμάνων που κατοικούν σε αυτήν θα τείνουν ευήκοον ους στην τουρκική εκδοχή της δημοκρατίας και όχι στα μηνύματα του Μπιν Λάντεν; Από την άλλη, πόσο θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία με μία μεγάλη χώρα όπως η Τουρκία στους κόλπους της; …». Αυτά και άλλα πολλά τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Εγκεμέν Μπαγκίς στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στο Παρίσι, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί η γαλλική αντίθεση στην τουρκική είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι αντιδράσεις των τουρκικών δημοσιογραφικών ενώσεων κατά των μέτρων περιορισμού της ελευθεροτυπίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ ασκεί αυστηρή κριτική σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική μας χώρα. Σημειώνουμε ότι, με βάση δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Γαλλία, το 53% των Γάλλων δηλώνει αντίθετο με μία ενδεχόμενη ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ.

*«Όχι αναδιάρθρωση, αλλά ανασχεδιασμό (reprofiling) του ελληνικού χρέους θα μπορούσατε να κάνετε κύριε πρωθυπουργέ. Αυτό θα ήταν ευεργετικό για τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία και τις κοινωνικές ισορροπίες στην χώρα σας». Αυτό, μεταξύ άλλων, πρότεινε ο κ. Τζορτζ Σόρος στον κ. Γ.Α.Παπανδρέου στην κατ’ ιδίαν συνομιλία τους. Τού επεσήμανε επίσης ότι πραγματοποιεί σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις στην Αλβανία, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επεκταθούν και στην Ελλάδα.

Πράγματι, ο κ. Τζ.Σόρος, μέσω του Quantum Partners που ελέγχει, έχει προβεί το τελευταίο εξάμηνο σε τρεις επενδύσεις που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 100 εκατ. δολλάρια. Και οι τρεις αυτές τοποθετήσεις είναι αποκλειστικά στον τομέα του E&P, εκ των οποίων οι δύο είναι σε (μικρές) εταιρείες (Realm Energy International και BNK Petroleum) που επικεντρώνονται στην αναζήτηση σχισολιθικού αερίου και πετρελαίου (shale gas και oil shale) στην Ευρώπη, ενώ η τρίτη (Petromanas Energy) προετοιμάζεται για συμβατικές ερευνητικές εξορύξεις στην κεντρική Αλβανία. Και οι τρεις αυτές επενδύσεις παρουσιάζουν πολύ υψηλό βαθμό ρίσκου (όπως εξάλλου όλες οι επενδύσεις σε E&P), μα συνοδεύονται από ακόμη υψηλότερη προσδοκία κέρδους –και μάλιστα πελώριου και άμεσου χρηματιστηριακού κέρδους αν απλώς πιστοποιηθεί ύπαρξη εμπορεύσιμου φυσικού αερίου/πετρελαίου. Για παράδειγμα, η Petromanas «κυνηγά» αποθέματα (τουλάχιστον) πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων βαρελιών ελαφρού πετρελαίου, που θα μετατρέψουν την κεντρική Αλβανία στην μεγαλύτερη πετρελαϊκή on shore επαρχία της Ευρώπης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: