Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΠΟΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν γίνονται πολλά συνέδρια στην Ελλάδα στα οποία συνυπάρχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, του δημοσίου και των πανεπιστημίων, της κοινωνίας και Διεθνών Οργανισμών ταυτόχρονα. Όταν μάλιστα ο κεντρικός ομιλητής υποστηρίζει την άποψή του τραγουδώντας, συμβαίνει κάτι πραγματικά διαφορετικό.

Ο Λέστερ Όουκς, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τον Eκπαιδευτικό και Επαγγελματικό Προσανατολισμό (IAEVG) δημιούργησε αίσθηση στους συνέδρους τραγουδώντας το «What do you Do with a B.A. in English?», από το μιούζικαλ Avenue Q του Μπρόντγουεη, στη μέση της κεντρικής ομιλίας που είχε στο Συνέδριο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Αποτελεσματικότητα στην Απασχόληση και την Ανάπτυξη». Ο κ. Όουκς διάλεξε αυτό τον ασυνήθιστο τρόπο για να ενισχύσει την άποψη ότι να έχουμε λιγότερες δυσκολίες ένταξης και παραμονής στην επαγγελματική ζωή, πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε. Ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, επικεφαλής επί 12 χρόνια της Δημόσιας Αρχής της Ν. Ζηλανδίας για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, που θεωρείται η αποτελεσματικότερη στον πλανήτη, ήρθε στην Ελλάδα από τη μακρινότερη χώρα του κόσμου για να υποστηρίξει την προσπάθεια αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων με το ισχυρότερο μέσο που διαθέτουμε: την ανθρώπινη θέληση και την κοινή προσπάθεια.

Ο Φαίδων Στράτος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας (ΙΕΠΑΣ) που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του επίκαιρου Συνεδρίου, επεσήμανε την ανάγκη διάχυσης της υπηρεσίας σε νέους και μεγαλύτερους, ενώ ο Κώστας Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος της συνδιοργανώτριας Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), τόνισε την αξία του θεσμού για τη σωστή στελέχωση των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Κορυφαία στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας, ο Σπύρος Δεσύλλας (Unilever), ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν) και ο Σωτήρης Χριστογιάννης (Ελληνικά Καύσιμα) εξήραν τη σημασία του θεσμού και παρουσίασαν διάφορες εφαρμογές του στις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (Coaching, Outplacement) αλλά και ως στοιχείο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παρέχοντας εξειδικευμένες σχετικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις τόσο στα παιδιά των εργαζομένων τους όσο και νέους της ευρύτερης κοινότητας. Η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Σταυρούλα Μπαλντούνα, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους συνέδρους παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου Εργασίας για τη δια βίου ανάπτυξη των εργαζομένων.

Μιλώντας εκ μέρους του ΙΕΠΑΣ ο Νίκος Σταθόπουλος ανέδειξε τις πρωτοφανείς αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο της εργασίας και τον παγκόσμιο καταμερισμό της και επισήμανε την έμφαση που δίνεται στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό από τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνοντας ότι τα κράτη δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν εργασία σε όλους τους πολίτες, καθώς η οικονομία κινείται πλέον χωρίς σύνορα, έθεσε τον προβληματισμό αν οι πολιτικές αυτές σηματοδοτούν ότι βαδίζουμε προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ε.Π. (ΕΚΕΠ) Βάλτερ Φισσάμπερ και η διευθύντρια Φωτεινή Βλαχάκη ανέλυσαν την ευρωπαϊκή και την εθνική πολιτική για την ανάπτυξη του θεσμού μετά την ουσιαστική παρέμβαση της Μαίρης Γεωργιάδου, προέδρου του Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ. Τις πολιτικές της δια βίου επαγγελματικής συμβουλευτικής στα σχολεία 2ης ευκαιρίας παρουσίασε η Αγγελική Λίτσιου, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και συνέβαλε ουσιαστικά στη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Προσκεκλημένος ομιλητής ο Γρηγόρης Μακρίδης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ΕΠ (EACG) και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Κύπρου, παρουσίασε τη διαδικτυακή υποδομή που αναπτύχθηκε για την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου που σκοπό έχει να υποστηρίζει τις υπηρεσίες Επ. Προσανατολισμού σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης.

Οι παρεμβάσεις του Νέστορα της εκπαίδευσης Αλέξη Δημαρά και της καθηγήτριας Νάνσυς Παπαλεξανδρή στο καταληκτικό πάνελ του Συνεδρίου έδωσαν το στίγμα του προβληματισμού στο χώρο της παιδείας αλλά και μια νότα αισιοδοξίας για την πορεία της ανάπτυξης και αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου προς όφελος των ίδιων των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ΔΕΠΑ και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: