Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ο υπεύθυνος του Ελληνικού Πρακτορείου Διανομής Ξένου Τύπου ΑΕ κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σας είχα ξαναενοχλήσει τηλεφωνικά με την ευκαιρία παλαιότερης απεργίας του κλάδου σας. Αφορμή, τώρα, η απεργία που τελείωσε μόλις σήμερα το πρωί. Κανείς δεν αμφισβητεί το «ιερό δικαίωμα στην απεργία» το οποίο επικαλούνται πάντα οι εργαζόμενοι σε οιονδήποτε κλάδο. Όμως, ειδικά οι δημοσιογράφοι, επικαλούνται επίσης, και μάλιστα κατά κόρον, το «ιερό δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση». Οι ίδιοι όμως επιβάλλουν απόλυτο black out στις ειδήσεις με την κάθε απεργία.

Τυχαίνει να ανήκω στην γενιά όσων έχουν ακόμα πολύ ζωντανές τις μνήμες της 7ετίας. Επιπλέον, η ενασχόλησή μου ήδη από τότε με την διακίνηση (διεθνούς) τύπου με κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε οποιαδήποτε εμπόδια κάθε μορφής που μπορεί να παρουσιαστούν και να επηρεάσουν την απρόσκοπτη ροή της πληροφόρησης. Μού προκαλεί θλίψη ότι στην Ελλάδα του 2011, όπως και κατά την περίοδο 1967-1974, πρέπει να καταφεύγω κάποιες μέρες στα ξένα μέσα ενημέρωσης για να μάθω τί γίνεται στον κόσμο και κυρίως στην ίδια μου την χώρα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα ήταν απαραίτητο, ακόμα και κατά τις μέρες των απεργιών του κλάδου σας, να μεταδίδεται τουλάχιστον από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα, ένα σύντομο δελτίο ειδήσεων. Δεν μιλάμε για «ενημερωτικές εκπομπές», η χαμηλή ποιότητα των οποίων άλλωστε προκαλεί σε πολλούς αίσθημα λύτρωσης τις μέρες που λείπουν από την ζωή μας. Όμως, θα μπορούσε κατά την διάρκεια των απεργιών, για παράδειγμα, μια ομάδα δημοσιογράφων έχοντας έναν ρόλο «προσωπικού ασφαλείας» να συντάσσει ένα πολύ συνοπτικό δελτίο ειδήσεων με σκοπό την μετάδοσή του από όλα τα μέσα.

Αυτό θα ήταν ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού στο κοινό και στο «ιερό δικαίωμά του» στην πληροφόρηση. Μπορούμε να ελπίζουμε σε τέτοια ευαισθησία;»

Θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Χρ. Χατζόπουλος ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην ουσία είναι όμηρος ενός διοικητικού συμβουλίου το οποίο, όπως γράψαμε στο EBR, θεωρεί παρόμοιες ευαισθησίες περιττή λεπτομέρεια. Άλλες είναι οι προτεραιότητές του και ελάχιστα συμβατές με υγιείς δημοκρατικούς θεσμούς…

*Το European Business Summit 2011 πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Μαΐου με θέμα «Η Ευρώπη στον Κόσμο: ηγεσία ή νωθρότητα». Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστούν πάνω από 2.000 επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από τον κόσμο ολόκληρο και ομιλητές θα είναι Ευρωπαίοι πολιτικοί, Επίτροποι και υπεύθυνοι επιχειρηματικών οργανώσεων. Το EBR είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης και θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του κ. Χρήστο Τρικούκη, όπως και τον αρχισυντάκτη του κ. Peter Kramer.

*Τον μαφιόζικο χαρακτήρα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποδεικνύουν οι αντιδράσεις του σωματείου αυτού στις αποκαλύψεις του υπεύθυνου του Σώματος Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης κ. Α.Ρακιντζή για παράνομες χρηματοδοτήσεις, που αντιπροσωπεύουν 25 εκατ. ευρώ, την περίοδο 1999-2006. Πλην όμως, τις καταγγελίες και διαπιστώσεις του ουδείς λαμβάνει υπ’ όψιν…

*Στο ναδίρ βρίσκονται οι μετοχές του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, μετά την γνωστή ιστορία των 50 δισεκατ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων. Η τρόϊκα και το ΔΝΤ δεν συγχωρούν την πολιτική απρέπεια του υπουργού, ο οποίος παγίδευσε τους κ.κ. Πωλ Τόμσεν και σια για να αποκομίσει ο ίδιος πολιτικά επικοινωνιακά οφέλη. Έτσι, ο Έλληνας υπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, όπου γίνεται η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ.

*Σύμφωνα με μυστική δημοσκόπηση που έχει στα χέρια του ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζύ, αν γίνονταν τώρα προεδρικές εκλογές στην Γαλλία η κ. Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου θα ερχόταν πρώτη στον πρώτο γύρο με ποσοστό όχι μακρυά από το 30%. Ο κ.Ν.Σαρκοζύ θα ήταν τρίτος με ποσοστό 19% και ο σοσιαλιστής υποψήφιος δεύτερος με 28%.

*Κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία της. Γι αυτό και οι πιο ρεαλιστές τεχνοκράτες και πολιτικοί προβλέπουν νέες περιπέτειες για την ευρωζώνη. Αυτό μάς υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου «Φίλοι της Ευρώπης», βετεράνος δημοσιογράφος Τζάϊλς Μέριτ, που για 30 χρόνια υπήρξε ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της International Herald Tribune. Και σίγουρα έχει δίκιο. Στην Ελλάδα, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας συνδέεται με πολλά ανοιχτά θέματα, τα οποία δυσχεραίνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τον ρυθμό των εξελίξεων στον συγκεκριμένο τομέα. Το όλο θέμα είναι πολύπλοκο και σχετίζεται με την ανυπαρξία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, με την γραφειοκρατία, αλλά και πολλαπλά με την οικονομική κρίση. Το δυσκολότερο όμως σημείο είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι η δημόσια ακίνητη περιουσία. Με βάση τα στοιχεία, όπως τα παρουσίασε στην μελέτη του με τίτλο «Το πολυσύνθετο πρόβλημα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας», για λογαριασμό του ΙΣΤΑΜΕ, το στέλεχος της ΚΕΔ κ. Βασίλης Μαγκλάρας, το 22,75% της καταγεγραμμένης ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι άγνωστο. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της ΚΕΔ αποτιμάται στα 272 δισεκατ. ευρώ περίπου. Αυτή όμως η αποτίμηση απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα, καθώς η ίδια η ΚΕΔ λέει ότι αποτελεί μία πρώτη προσέγγιση. Μία πρώτη προσέγγιση που μόνον κατήφεια προκαλεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: