Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας και πρωτεργάτης για την είσοδό μας στην ευρωζώνη κάνει ζοφερές προβλέψεις για το αύριο

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου δεν χρήζει ιδιαίτερων συστάσεων. Υπήρξε από τα κορυφαία υπουργικά στελέχη στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη, τού ανήκει δε ένα μέρος από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ του Γ.Α.Παπανδρέου για λόγους καθέτου διαφωνίας με τον σημερινό πρωθυπουργό, ο κ. Γ.Παπαντωνίου ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ), στους κόλπους του οποίου είναι μέλη και διαπρεπείς ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το ΚΕΠΠ, σε συνεργασία με την Capital Link, διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες ένα συνέδριο με τίτλο «Η Κρίση Ως Ευκαιρία: επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα». Μιλώντας στο συνέδριο αυτό, στο οποίο πήρε μέρος και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είπε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα ενδιαφέροντα:

«Μετά από δέκα μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, το κόστος δανεισμού δεν έχει μειωθεί. Παραμένει σε απαγορευτικά ύψη, κοντά στο 13%, δέκα μονάδες πάνω από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας και των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης και 5 έως 9 μονάδες πάνω από το κόστος δανεισμού των άλλων χωρών του Νότου. Διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα προϋποθέτει μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, δηλαδή χρεοκοπία. Η οικονομία έπεσε στην παγίδα της ύφεσης χωρίς να διαμορφωθούν συνθήκες ανάκαμψης, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στήριξη των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Διαγράφεται προοπτική μακρόχρονης ύφεσης και στασιμότητας, που καθιστά το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. Η ύφεση εμποδίζει, μέσω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, την μείωση των ελλειμμάτων, επιβάλλοντας την λήψη νέων μέτρων που διαιωνίζουν την στασιμότητα και το δημοσιονομικό αδιέξοδο. Μία στάσιμη οικονομία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τους πόρους για την αποπληρωμή του χρέους. Η χρεοκοπία προκύπτει ως η μόνη λύση. Η πεποίθηση αυτή εδραιώνεται πλέον στις διεθνείς αγορές. Η ανατροπή της αποτελεί προϋπόθεση για την διάσωση της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν αρκεί να ξορκίζουμε την λέξη χρεοκοπία. Χρειάζεται ριζική αλλαγή πλεύσης. Κλειδί της νέας πολιτικής είναι η ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «ιδιωτικοποιήσεις, μείωση της φορολογίας, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, απελευθέρωση αγορών, επιτάχυνση δημοσίων επενδύσεων, συνθέτουν ένα ισχυρό πλέγμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Αν συνδυαστούν με αποτελεσματική προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και με μία συνετή και συνεπή μακροοικονομική πολιτική, η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι».

Κλείνοντας, ο κ. Γ.Παπαντωνίου σημείωσε ότι «η εικόνα του πολιτικού συστήματος είναι απογοητευτική. Μία απέραντη κοκορομαχία, από την Βουλή στα τηλεοπτικά παράθυρα, με ανταλλαγές κατηγοριών και χαρακτηρισμών χωρίς ουσιαστικό διάλογο και θετικές προτάσεις. Σήμερα είναι απαραίτητες οι συγκλίσεις. Συγκλίσεις ουσιαστικές και, κυρίως, έγκαιρες. Πριν είναι πολύ αργά. Η πρόκληση για τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τους κοινωνικούς εταίρους είναι να αναζητήσουν κοινούς τόπους για την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι περιστάσεις. Ελπίζω ότι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η σύγκλιση αυτή θα γίνει εφικτή, για το καλό του τόπου».

Αυτά τα τελευταία λόγια του προέδρου του ΚΕΠΠ είναι μεστά σε περιεχόμενο και μέσω αυτών εκφράζεται και η επιθυμία πολλών Ευρωπαίων ηγετών να υπάρξει στην Ελλάδα μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση –αν η πολιτική ηγεσία της χώρας, πέρα από τελετές και «βαρυσήμαντες» δηλώσεις, θέλει όντως να αντιμετωπίσει την συνολική κρίση με θάρρος και υπευθυνότητα ανάλογη της κρισιμότητας των καταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: