Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΜΑΝΑΤΖΕΡ: ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αφιερωμένο στο κοινωνικό επιχειρείν, το νέο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΕ φιλοδοξεί να είναι το περιοδικό μιας πρωτοποριακής και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αλλά και το εργαλείο αποτελεσματικής επικοινωνίας

Το περιοδικό «Μάνατζερ», που έχει πίσω του πάνω από 40 χρόνια ιστορία, εκδόθηκε από την ΕΕΔΕ και ανήκει σε αυτήν. Σήμερα ομως μπήκε σε μια νέα φάση της ιστορικής του διαδρομής. Εν μέσω κρίσης, ξεκινά μια νέα πορεία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την φωνή του αύριο για το ελληνικό επιχειρείν.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ

*Ξεκίνησε από την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο τηλεοπτικό κανάλι Sbc/10, η εκπομπή «Καρριέρα, Πού;», την οποία παρουσιάζει η Σοφία Ροδοπούλου, με ειδικό σύμβουλο της εκπομπής τον Αθ. Χ. Παπανδρόπουλο. Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 19.30 και επαναλαμβάνεται το Σάββατο και την Κυριακή στις 12.30.

*Αφιερωμένο στο κοινωνικό επιχειρείν και τους κοινωνικούς επιχειρηματίες είναι το νέο τεύχος του περιοδικού Μάνατζερ της ΕΕΔΕ, στο οποίο δημοσιεύεται και μία σημαντική συνέντευξη του Μπιλ Γκέητς, ιδρυτή της Microsoft, πάνω στο θέμα αυτό. Στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται και ένα σημαντικό άρθρο του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Ντελόρ για τις αρνητικές επιπτώσεις του λαϊκισμού στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

*Τεράστιο ενδιαφέρον από κάθε άποψη παρουσιάζει η ανοικτή επιστολή προς την τρόϊκα –ελληνικά και αγγλικά– που, με την μορφή κύριου άρθρου, δημοσιεύεται στην πολύ σοβαρή μηνιαία έκδοση The Athens Review of Books, που εκδίδει ο κ. Μανώλης Βασιλάκης. Στην ίδια έκδοση, αξίζει να διαβαστούν και τα άρθρα του νομπελίστα οικονομολόγου κ. Α.Πισσαρίδη και της κ. Μιράντας Ξαφά, με θέμα την ελληνική κρίση και το Μνημόνιο.

*Στην ίδρυση Ελληνο-Ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου προχωρά ο κ. Ηλίας Κοπανίτσας, ιδιοκτήτης και επικεφαλής του οικονομικού τηλεοπτικού καναλιού Sbc.

*Επιτυχία σημείωσε το 9ο European Business Summit πανευρωπαϊκής εμβέλειας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Μαΐου, με την συμμετοχή 1.000 και πλέον επιχειρηματιών από Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας ήταν το αγγλόφωνο περιοδικό European Business Review που εκδίδει ο κ. Χρήστος Τρικούκης.

*«Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που έχει προβλήματα παραγωγικότητας και σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι όμως η μόνη που κινδυνεύει από τον χειρότερο συνδυασμό: μία σοβιετικού τύπου πολιτική επιρροή πάνω σε ένα τεράστιο τμήμα του εθνικού πλούτου. Αυτό το σύστημα του κρατικο-μονοπωλιακού ελέγχου στην οικονομία, με τα προνόμιά του, είναι που φοβούνται μήπως χαθεί οι οπαδοί του αριστερο-σοσιαλισμού. Εκείνοι που τους πληρώνουν όλους αυτούς, πότε θα αγανακτήσουν;». Αυτό το ερώτημα θέτει με άρθρο του στην Καθημερινή της 26ης Μαΐου ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα πάρει ποτέ απάντηση. Διότι, εδώ και πολλά χρόνια τώρα, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αφασία.

*Ένα σημαντικό βιβλίο αφιερωμένο στον Τιμολέοντα Λούη κυκλοφόρησε ύστερα από πρωτοβουλία ομάδας ανθρώπων που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης (ΚΠΕΕ). Σημαντικοί συντελεστές της έκδοσης αυτής είναι οι κ.κ. Φαίδων Στράτος, πρώην πρόεδρος της ΚΠΕΕ, Κώστας Χριστίδης, οικονομολόγος-νομικός, Γιώργος Λεμπέσης, οικονομολόγος, Νίκος Λιναρδάτος, Πέτρος Στ.Μακρής-Στάϊκος και Σπύρος Αμούρης. Επισημαίνουμε ότι το ΚΠΕΕ ιδρύθηκε από τον Τιμολέοντα Λούη και υπήρξε το πρώτο think-tank φιλελεύθερης σκέψης στην Ελλάδα.

*Έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, που διευθύνει ο καθηγητής κ. Γιώργος Δουκίδης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών στο λιανεμπόριο παρουσιάζει πτώση. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται και από την γενική κάμψη της ζήτησης, όπως και από σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές.

ΟΧΙ, Η κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΕΙ

Το θέμα εξόδου μας από την ευρωζώνη και την ΕΕ δεν είναι σημερινό. Είχε ξεκινήσει από το 1989, «πάγωσε» επί κυβερνήσεων Κ.Σημίτη και επανέρχεται σήμερα

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Έναν περίπου μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 1989, ο υπογράφων –συντάκτης τότε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο– απεκάλυπτε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τεθεί ένα ερώτημα από πρέσβεις μεγάλων χωρών μελών της τότε ΕΟΚ, για το αν υπάρχει δυνατότητα «παγώματος» της συμμετοχής της χώρας μας στην Κοινότητα. Η αποκάλυψη αυτή δέχθηκε μεγάλες ποσότητες ύβρεων και χλευασμών και, ως συνήθως, κάποιοι μίλησαν για συνωμοσίες και τα γνωστά παρόμοια.

Μια Ελλάδα που πληγώνει

του Αντώνη Ζαϊρη

Ζούμε σε μία κοινωνία που χρόνια τώρα πάσχει από έλλειψη ενοποιητικού αφηγήματος, που λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία που συνθέτει τις προσδοκίες και τα όνειρα του λαού μας με την υποτιθέμενη βαθιά κατανόηση και βολονταριστική διάθεση των πολιτικών ηγεσιών να υπηρετήσουν υψηλούς στόχους.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΕ

Με την παρουσία πλήθους στελεχών επιχειρήσεων επιχειρηματιών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Γενική Συνέλευση των Μελών της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρίας κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος παρουσίασε τα πεπραγμένα της ΕΕΔΕ και των πέντε Ινστιτούτων και των τεσσάρων Τομέων της. «Δεσμευόμαστε, είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος, να διαμορφώσουμε την Οργάνωσή μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσει θετικά το μέλλον αυτής της Εταιρίας. Ενώ τόνισε πως το επόμενο έτος, το 2012, αποτελεί μια σημαντική χρονιά για την ΕΕΔΕ αφού γιορτάζουμε τα Πενήντα Χρόνια από την ίδρυση της και στοχεύουμε η χρονιά αυτή να αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω πορεία της».

Πλήγμα στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ενώνει τη φωνή του με όλους τους φορείς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη επιβάρυνση που θα επιφέρει στο τουριστικό πακέτο ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΕ

Στη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2011, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των Μελών της.

Στη θέση του Προέδρου παραμένει ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το EBR και ο υπογράφων χαίρουν ιδιαιτέρως με την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου να γίνει δημοψήφισμα στην χώρα με το ερώτημα «μέσα ή έξω από την Ευρώπη». Το ερώτημα αυτό –το οποίο θέσαμε ήδη πριν λίγες εβδομάδες από το μπλογκ– δεν είναι ούτε εκβιαστικό, ούτε προϊόν συνωμοσίας. Είναι απλώς λογικό.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: "Ο λαός μας έχει ανάγκη από μία ισχυρή διακυβέρνηση"

Πριν από ένα ήδη χρόνο, μετά από 35 χρόνια εθνικής ασωτίας, η χώρα μας τέθηκε υπό καθεστώς ευρωπαϊκής κηδεμονίας. Η δρακόντεια σύμβαση που υπογράψαμε με τους εταίρους μας προκειμένου να μας δοθεί μια παράταση ζωής υπό όρους, ήταν κατά βάθος ένα στοίχημα με τον εαυτό μας: Δεσμευθήκαμε ν’ αλλάξουμε ριζικά, για να μη βρεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς. Δηλώσαμε έτοιμοι ν’ αποδομήσουμε συθέμελα το χρεοκοπημένο πελατειακό κράτος για να μη χρεοκοπήσουμε συλλογικά. Αναδεχθήκαμε την αδήριτη ανάγκη να φτωχύνουμε πρόσκαιρα ως λαός για να μην πτωχεύσουμε οριστικά ως έθνος.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η αναπαραγωγή του χρεοκοπημένου μοντέλου

Ένα πράγμα πρέπει να καταλάβουμε: η κρίση που ζούμε δεν είναι οικονομική, δεν είναι πολιτική, δεν είναι κοινωνική. Είναι καθολική. Και έγινε καθολική διότι ο κινητήριος μοχλός ολόκληρου του ελληνικού οικοδομήματος -που ήταν και θα παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα το κράτος- υπολειτουργεί. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών του. Σ' αυτό πάντα υπολειτουργούσε. Ακόμη και την εποχή της μεγάλης οικονομικής ευφορίας, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η επιτυχημένη κατά τα άλλα κυβέρνηση Σημίτη σκόνταψε στην «καθημερινότητα του πολίτη».

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η ΑΝΟΧΗ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σε προηγούμενο σημείωμά μας αναφέραμε ότι το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι πολύ βαρύ για την Ελλάδα, ενώ η εικόνα της χώρας έχει υποστεί σοβαρότατη βλάβη. Σήμερα, δυστυχώς, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και επανέρχεται, πιεστικά πλέον, στο προσκήνιο ένα θέμα που ο υπογράφων είχε αποκαλύψει το 1989, δεχόμενος ύβρεις και απειλές, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, αναφέροντας ότι κάποιες χώρες είχαν θέσει στα θεσμικά κοινοτικά όργανα το ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει τελικά να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας ή λέσχης.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η 3η Μαΐου είναι η ημέρα της ελευθερίας του Τύπου. Είναι –ή θα έπρεπε να είναι– για κάθε δημοσιογράφο και μία ημέρα καταγραφής πράξεων, εξελίξεων, προοπτικών. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να είναι και ημέρα αναρωτήσεων και προβληματισμού: Τί είναι τελικά η ελευθερία του Τύπου; Από πού αρχίζει και πού τελειώνει;

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Oμογένεια: Μόνο για ομόλογα;

του Φαίδωνος Γ. Κοτσαμπόπουλου*

Το 2008 στην Κολωνία της Γερμανίας και ενώπιον 16.000 τούρκων μεταναστών ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ξορκίζει αυτούς να μην υποκύψουν στην πολιτική της Γερμανίας και «αφομοιωθούν», μολονότι και ο ίδιος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτό δεν ήταν ποτέ στόχος της μεταναστευτικής πολιτικής του Βερολίνου. Αντίθετα, οι γερμανικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών δεν επεδίωξαν τίποτε περισσότερο από την κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση του τουρκικού στοιχείου. Τα σχόλια ήταν τότε λίαν επικριτικά και σε τελική ανάλυση μάλλον έβλαψαν την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας.

ΕΠΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΖΑΠΠΕΙΟ Ι»

Με την ευκαιρία της παρουσίασης των «νέων» οικονομικών θέσεων από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά, ο ευρωβουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έδωσε στη δημοσιότητα επτά αναπάντητα ακόμα ερωτήματα, τα οποία προέκυψαν από το «Ζάππειο Ι» , τα οποία είναι και σήμερα επίκαιρα και έχουν ως ακολούθως:

Η ΣΥΝΤΑΓΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αν η ελληνική οικονομία δεν βρισκόταν στα χάλια που βρίσκεται, η συνταγή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά σίγουρα θα περιείχε αρκετές θετικές προτάσεις. Όμως, στην παρούσα φάση οι προτάσεις αυτές ναι μεν παραμένουν θετικές, πλην όμως είναι σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστες.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Με τον Τουρισμό πρωταγωνιστή για την Ανάπτυξη

του Ανδρέα Ανδρεάδη*

Η ελληνική κοινωνία βιώνει οδυνηρά τα τραγικά λάθη του κράτους της μεταπολίτευσης. Δημοσιονομική ανευθυνότητα, ενδημική διαφθορά, απίστευτη γραφειοκρατία, εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, υψηλό κόστος αλλά και κακό επίπεδο παιδείας και υγείας, υπερκατανάλωση και ευδαιμονισμός σε συνδυασμό με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, οδήγησαν στην υπερχρέωση και δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη υγιούς παραγωγικής βάσης της χώρας.

Τι αλλάζει με τον θάνατο του Μπιν Λάντεν;

Tου Θάνου Π. Ντόκου*

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το κεντρικό δίκτυο της Αλ Κάιντα είχε δεχθεί σημαντικά πλήγματα από τις διωκτικές αρχές διαφόρων κρατών και είχε μετατραπεί σε ένα «χαλαρό συνεταιρισμό» ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων, χωρίς σαφή ιεραρχική δομή, που μοιράζονταν μια κοινή ή τουλάχιστον συγγενική ιδεολογία και στόχους. Χαρακτηρίζονταν από περιστασιακή και μάλλον αρκετά περιορισμένη συνεργασία και συντονισμό. Η σημαντικότερη τρομοκρατική απειλή σήμερα προέρχεται από τη δράση των «ενδογενών» οργανώσεων σε μουσουλμανικές χώρες με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα ή σε ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ανακαλύπτοντας την ανάπτυξη

του Πάσχου Mανδραβέλη

Ο νομός Κοζάνης, εκτός από κάρβουνο και ρεύμα, έχει έναν ακόμη θησαυρό. Τον διάσημο πλέον στην οικουμένη κρόκο. Είναι ένα προσοδοφόρο, αλλά και δύσκολο στη συλλογή φυτό. Οι κάτοικοι της περιοχής Τσαρτσαμπά, στην οποία φύεται ο κρόκος, είχαν την προνοητικότητα να συμπτύξουν κι έναν αξιόλογο συνεταιρισμό. Ο συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών τυποποίησε το προϊόν, φρόντισε να κατοχυρώσει ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), έκανε επιθετικό μάρκετινγκ, συνεργάστηκε με εταιρείες καλλυντικών έκανε ό, τι χρειάζεται για την προώθηση. Μόνο που τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μειώθηκε ραγδαία. Από 10.000 στρέμματα που παρήγαν 8 - 9 τόνους κρόκου ετησίως, τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έπεσε στα 800 κιλά, αφού καλλιεργούνται μόνο 1.000 στρέμματα.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ, ΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ

του Στέλιου Σταυρίδη *

Ο βασιλικός γάμος, αυτή η τόσο όμορφα στημένη τελετή, που παρακολούθησαν περί τα 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 184 χώρες, έφερε έσοδα στην Βρετανία και τους Βρετανούς, πάνω από 1 δις ευρώ μέσα σε 3-4 ημέρες !

Από τα έσοδα αυτά, τα μισά, δηλαδή 500 εκ. ευρώ, εισέπραξε το κράτος υπό μορφήν άμεσων και έμμεσων φόρων. Και ως γνωστόν, τα έσοδα σε ευνομούμενα κράτη διατίθενται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία και γενικότερα τις υποδομές, που απολαμβάνει το κοινωνικό σύνολο και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι. Τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ, πήγαν στις τσέπες απλών εργαζομένων και μικροεπιχειρηματιών, δηλαδή σε μαγαζάτορες, μικροπωλητές (με άδεια φυσικά), ξενοδόχους, καμαριέρες, εστιάτορες, σερβιτόρους, ταξιτζήδες και αναρίθμητους άλλους, αυτοαπασχολούμενους ή απλούς εργαζόμενους.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ανεκμετάλλευτη η αξία του συνεδριακού τουρισμού για την εθνική οικονομία

Τον κώδωνα κινδύνου για την «επικίνδυνα» πτωτική πορεία του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού - με ότι αυτό συνεπάγεται για την «ταλανίζουσα» ελληνική οικονομία – έκρουσε χτες, Δευτέρα 2 Μαΐου 2011, στους εκπροσώπους της τουριστικής ηγεσίας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Μελών του για το έτος 2011. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, η Βουλευτής Ρεθύμνου & Υπεύθυνη του τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ), κ. Αλέξης Γαληνός, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τον HAPCO εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και αρκετοί επαγγελματίες του χώρου.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η «Λωξάντρα» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» 4-15 Μαΐου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζουν τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στη Θεσσαλονίκη (60.000 εισιτήρια), η παράσταση του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και με πρωταγωνίστρια τη μοναδική Φωτεινή Μπαξεβάνη, έρχεται στην Αθήνα από 4 μέχρι 15 Μαΐου. Το θρυλικό κείμενο της Μαρίας Ιορδανίδου, στην εξαιρετική θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου και με την πολυσυζητημένη ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη στο ρόλο της Λωξάνδρας, θα φιλοξενηθεί στο «Ελληνικό Κόσμο» για 16 μόνο παραστάσεις.

Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΧΕΤΟΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Διαφωνούμε με την άποψη του προπονητή του Ατρομήτου Περιστερίου, κ. Γιώργου Δώνη, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι «οίκος ανοχής». Η διαφωνία μας έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν οίκοι ανοχής καλά οργανωμένοι, το προσωπικό των οποίων διακρίνεται από υψηλό επαγγελματισμό και σεβασμό για τους νόμους. Όχι, ο κ. Γ.Δώνης στις δηλώσεις του στη κρατική τηλεόραση μετά το πέρας του άθλιου τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ, θα ήταν σωστότερος αν έλεγε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μοιάζει αλλά είναι ένας πραγματικός οχετός. Είναι, δηλαδή, χώρος συγκεντρώσεως κοινωνικής και πολιτιστικής ακαθαρσίας.