Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ

*Ξεκίνησε από την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο τηλεοπτικό κανάλι Sbc/10, η εκπομπή «Καρριέρα, Πού;», την οποία παρουσιάζει η Σοφία Ροδοπούλου, με ειδικό σύμβουλο της εκπομπής τον Αθ. Χ. Παπανδρόπουλο. Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 19.30 και επαναλαμβάνεται το Σάββατο και την Κυριακή στις 12.30.

*Αφιερωμένο στο κοινωνικό επιχειρείν και τους κοινωνικούς επιχειρηματίες είναι το νέο τεύχος του περιοδικού Μάνατζερ της ΕΕΔΕ, στο οποίο δημοσιεύεται και μία σημαντική συνέντευξη του Μπιλ Γκέητς, ιδρυτή της Microsoft, πάνω στο θέμα αυτό. Στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται και ένα σημαντικό άρθρο του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Ντελόρ για τις αρνητικές επιπτώσεις του λαϊκισμού στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

*Τεράστιο ενδιαφέρον από κάθε άποψη παρουσιάζει η ανοικτή επιστολή προς την τρόϊκα –ελληνικά και αγγλικά– που, με την μορφή κύριου άρθρου, δημοσιεύεται στην πολύ σοβαρή μηνιαία έκδοση The Athens Review of Books, που εκδίδει ο κ. Μανώλης Βασιλάκης. Στην ίδια έκδοση, αξίζει να διαβαστούν και τα άρθρα του νομπελίστα οικονομολόγου κ. Α.Πισσαρίδη και της κ. Μιράντας Ξαφά, με θέμα την ελληνική κρίση και το Μνημόνιο.

*Στην ίδρυση Ελληνο-Ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου προχωρά ο κ. Ηλίας Κοπανίτσας, ιδιοκτήτης και επικεφαλής του οικονομικού τηλεοπτικού καναλιού Sbc.

*Επιτυχία σημείωσε το 9ο European Business Summit πανευρωπαϊκής εμβέλειας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Μαΐου, με την συμμετοχή 1.000 και πλέον επιχειρηματιών από Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας ήταν το αγγλόφωνο περιοδικό European Business Review που εκδίδει ο κ. Χρήστος Τρικούκης.

*«Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που έχει προβλήματα παραγωγικότητας και σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι όμως η μόνη που κινδυνεύει από τον χειρότερο συνδυασμό: μία σοβιετικού τύπου πολιτική επιρροή πάνω σε ένα τεράστιο τμήμα του εθνικού πλούτου. Αυτό το σύστημα του κρατικο-μονοπωλιακού ελέγχου στην οικονομία, με τα προνόμιά του, είναι που φοβούνται μήπως χαθεί οι οπαδοί του αριστερο-σοσιαλισμού. Εκείνοι που τους πληρώνουν όλους αυτούς, πότε θα αγανακτήσουν;». Αυτό το ερώτημα θέτει με άρθρο του στην Καθημερινή της 26ης Μαΐου ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα πάρει ποτέ απάντηση. Διότι, εδώ και πολλά χρόνια τώρα, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αφασία.

*Ένα σημαντικό βιβλίο αφιερωμένο στον Τιμολέοντα Λούη κυκλοφόρησε ύστερα από πρωτοβουλία ομάδας ανθρώπων που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης (ΚΠΕΕ). Σημαντικοί συντελεστές της έκδοσης αυτής είναι οι κ.κ. Φαίδων Στράτος, πρώην πρόεδρος της ΚΠΕΕ, Κώστας Χριστίδης, οικονομολόγος-νομικός, Γιώργος Λεμπέσης, οικονομολόγος, Νίκος Λιναρδάτος, Πέτρος Στ.Μακρής-Στάϊκος και Σπύρος Αμούρης. Επισημαίνουμε ότι το ΚΠΕΕ ιδρύθηκε από τον Τιμολέοντα Λούη και υπήρξε το πρώτο think-tank φιλελεύθερης σκέψης στην Ελλάδα.

*Έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, που διευθύνει ο καθηγητής κ. Γιώργος Δουκίδης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών στο λιανεμπόριο παρουσιάζει πτώση. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται και από την γενική κάμψη της ζήτησης, όπως και από σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: