Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΚΩΣΤΑ ΦΕΥΓΕΙ…

Οι νοσταλγοί και θιασώτες της ρουσφετολογίας και εν γένει του πελατειακού πολιτικού συστήματος ας συνειδητοποιήσουν ότι μάς πτώχευσαν. Ας πάνε λοιπόν στην ευχή του Θεού…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τον συνάντησα στην Ανδραβίδα, τον μπαρμπα-Κώστα, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια. Ήταν στο καφενείο όπου είχαμε πρωτοβρεθεί. Κομματάρχης στην περιοχή ο ογδοντάρης σήμερα αγρότης και, όπως μού είπε, οι καιροί αλλάζουν.

Ο ίδιος έκανε μια μικρή περιουσία με τις γεωργικές επιδοτήσεις από την ΕΟΚ. Η μία κόρη του διορίστηκε από τοπικό βουλευτή στην Αγροτική Τράπεζα και η άλλη εργάζεται σε μία Εφορία του Πύργου. Τον γυιό του κατάφερε να τον βάλει στην ΔΕΗ της Πάτρας, όπου, μού είπε, ότι «διαπρέπει ως συνδικαλιστής». Οι δύο γαμπροί του είναι δικηγόρος ο ένας και γεωπόνος ο άλλος με απασχόληση στο πρώην υπουργείο Γεωργίας. Η δε νύφη του είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της Γαστούνης.

«Παλιά ήταν διαφορετικά τα πράγματα», μού εξομολογήθηκε ο μπαρμπα-Κώστας. «Οι βουλευτές μπορούσαν να μάς βοηθήσουν. Τώρα όμως…». «Μα καλά», του λέω, «αν καταλαβαίνω καλά μπαρμπα-Κώστα είστε όλοι, με μία εξαίρεση, κρατικοί υπάλληλοι. Εσύ έβγαλες δύο δεκάρες από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου απασχολούνται στο Δημόσιο και σε δημόσιες εταιρείες…». «Ε, και λοιπόν, κακό είναι αυτό; Εγώ έδωσα αγώνες για το κόμμα και τα παιδιά μου το στηρίζουν. Να μην κάνει κάτι αυτό και για μας; Χωρίς τις ψήφους που μαζεύουμε ο Χ.Γ. δεν θα έβγαινε ποτέ βουλευτής. Στις τελευταίες εκλογές βγήκε για τρίτη φορά και απ’ ό,τι βλέπω και μαθαίνω είναι και κονομημένος».

«Εσύ, μπαρμπα-Κώστα, πόσα διαμερισματάκια έχεις;». «Δύο στον Πύργο, δύο στην Πάτρα και το σπίτι μου εδώ. Έχουμε και τα χωράφια, με τα οποία κανείς δεν ασχολείται τώρα γι αυτό προσπαθώ να τα δώσω σε κανέναν που να θέλει να ανοίξει σουπερμάρκετ». «Δάνεια, από ποιες τράπεζες έχεις πάρει μπαρμπα-Κώστα;». «Μπα, τώρα, την ΑΤΕ και την Εθνική τις ξόφλησα. Είχα πάρει σχεδόν τζάμπα δάνεια από την ΑΤΕ και το 20% μού το χαρίσανε λόγω των πυρκαγιών. Τώρα όμως τα βλέπω σκούρα. Παίρνω δύο συντάξεις και φοβάμαι μπας και τις χάσω … Αυτοί οι κλέφτες φταίνε που φθάσαμε σ’ αυτά τα χάλια…».

Από το 1982 έως το 1997 ο μπαρμπα-Κώστας εισέπραξε από τα κοινοτικά Ταμεία 620.000 ευρώ. Δανείστηκε από την ΑΤΕ και την Εθνική άλλα τόσα. Ποτέ του δεν πλήρωσε μία στην εφορία, εισπράττει 2.350 ευρώ τον μήνα συντάξεις, έχει 1.100 ευρώ έσοδα από δύο ταξί που νοικιάζει και το καλοκαίρι νοικιάζει σε Γερμανούς τρία δωμάτια αδήλωτα που έχει στο Κατάκολο. Την περίοδο 1975-1985 τού χαρίστηκαν 3 εκατ. δραχμές δάνεια από την ΑΤΕ και εισέπραξε κάπου 500.000 για φυσικές καταστροφές.

«Εσύ βολεύτηκες μια χαρά μπαρμπα-Κώστα», λέω στον συνομιλητή μου. «Τα εγγόνια σου τί βλέπεις να κάνουν;». «Δεν τα βλέπω να κάθονται εδώ. Η Ελλάδα που γνωρίσαμε εμείς τελειώνει, φεύγει. Και μαζί μ’ αυτήν θα φύγουν και οι πιο ικανοί. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα είμαστε εδώ για να δούμε την συνέχεια». «Ναι, έχεις δίκιο», απαντώ. «Το δικό μας φευγιό είναι ό,τι το πιο σίγουρο…».

Υ.Γ.) Ο μπαρμπα-Κώστας –δικαίως, βέβαια – είναι και «αγανακτισμένος»

7 σχόλια:

Σεραφειμ Παπαποστολου - Ser.pap@lysisaas.eu είπε...

Το να πω οτι χρονια εβλεπες και βλεπαμε αυτα τα πραγματα και ελεγες και λεγαμε οτι δεν παει ετσι, ειναι περιττο. Μονο αν αυτοοργανωθουμε για μια αλλη αρχη σε ολα, εκει βλεπω μονο μελλον. Αγανακτισμενος δεν ειμαι καθολου αλλα μονο στη σωστη οργανωση και δουλεια βλεπω μελλον. Ας ξεκινησουμε ..

Χαζαρίδης (Ίων) Ιωάννης είπε...

Διαβαζοντας το αρθρο και γνωριζοντας αρκετες περιπτωσεις παρομοιες οι οποιες τωρα βγαινουν στο λεγομενο ¨κουρμπετι¨ με κανουν να αναρωτιεμαι αν τελικα εγω ειμουν ο μαλακας τοσα χρονια που πηγαινα με το Σταυρο στο χερι η ολλοι αυτοι που μας κατηντησαν ετσι. Κατι τετοιοι τυποι ¨κυρ. Κωστα¨ σταιλ που λεμε ειναι και δηθεν αγανακτησμενοι. Οσον αφορα εμενα, ειμαι 38 ετων και εφηγα απο το σπιτι μου στα 18 μου ωστε να μην γινομαι βαρος. Εκανα και τρια χρονια στην Αμερικη με σκοπο να γυριζω και να δημιουργησω εδω. Γυρισα πριν τρια τρια και κατι χρονια και ανοιξα ενα βιβλιοπωλειο. Γεματος ορεξη , ονειρα και χαρα. Πηρα και δανειο και ανοιξα τα φτερα μου με τις καλητερες προιποθεσεις. Μεχρι που ηρθε ο ενας αλητης που λεγεται Καραμανλης και ο αλλος που λεγεται Παπανδρεου και μου τα κοψανε αποτομα. Ξαναγυρισα στη Μανα μου στα τριαντα οκτω μου, η μεγαλητερη για μενα ντροπη που ενιωσα ποτε μου. Μαγαζι πλεον δεν υπαρχει οπως ουτε και ελπιδα για ενα καλητερο αυριο, ουτε και σκοπος για να κανω οικογενοια. Θελω απλως να σας προιδοποιησω πως εγω δεν ειμαι αγανακτησμενος. Ειμαι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ για ολα. Σαν και μενα ειναι παρα πολλοι. Να μας φοβαστε.

TNS είπε...

Αναρωτιέμαι αν 10 ή 100,000 "Μπάρμπα-Κώστες" έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στο δημόσιο ταμείο από κάποιους άλλους, τους οποίους δεν θίγει η πονηρή εκστρατεία διάχυσης συλλογικής ευθύνης.

Ονόματα όπως [αλφαβητικά] Βαρδινογιάννης, Βασιλάκης, Βγενόπουλος, Κόκκαλης, Λαμπράκης, Λάτσης, Μπόμπολας, Μυτιληναίος (μεταξύ διαφόρων άλλων) είναι άραγε εθνικοί ευεργέτες?

Η λέξη "διαπλοκή" ή οι "νταβατζήδες" του Καραμανλή 2 αναφέρονται σε Μπάρμπα-Κώστες?
Αραχνιασμένα σκάνδαλα όπως δομημένα ομόλογα, νοσοκομειακές προμήθειες, εξοπλισμοί, Βατοπέδια και τόσα άλλα, προκλήθηκαν από Μπάρμπα-Κώστες?

Τουλάχιστον ο Μπάρμπα-Κώστας του παραδείγματος τα ‘ψιλά’ που άρπαξε από το δημόσιο τα τζιράρισε εδώ και δεν τα έβγαλε στην Ελβετία ή τα Καϋμάν…

Αλεκ Κ. είπε...

Παπακωστηδες υπαρχουν παρα πολλοι στην πατριδα μας.Εγω τους λεω:ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ και ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ του χωριου και γενικα της επαρχιας.Αυτοι ελυναν και εδεναν με το αζημειωτα φυσικα(το παραδεχεται και ο ιδιος).
Χρονολογικα απ'οτι θυμαμαι εγω αρχισαν το 1981 με το προσχημα της αλλαγης λαοπλανοι πολιτικοι ερριξαν συνθηματα καλα καμουφλαρισμενα και επικοινωνιακα μελετημενα,οπως: "περηφανα γηρατεια"-Τσοβολα δωστα ολα-νοσοκομειακη περιθαλψη-παιδεια-ισονομια-δικαιοσυνη-οχι πια αδικιες,που τελικα κατεληξε στο αρκει να εισαι στην κλαδικη.

Και αντι γι αυτα ειδαμε τα ταμεια να εχουν κυριολεκτικα καταρευσει,με υπευθυνους τους πολιτικους,διοτι ενω τους εμπιστευθηκαμε να διαχειριστουν με ευθυνη τα λεφτα των εργαζομενων,τα χρησιμοποιησαν για πολιτικους και οικονομικους αυτοσκοπους,οπως:
1) Μεγαλες απωλειες στο χρηματηστηριο,οπου μια μικρη ομαδα χρηματοπιστωτικου τομεα σε συνεργασια με τους πολιτικους πολλοι ανθρωποι εχασαν τα λεφτα τους.
2) τα δομημενα ομολογα
3) Δανεια απο τα ταμεια στις τραπεζες,ατοκα η με 2%,οταν τα επιτοκια ηταν 25%
4) Συνταξιοδοτηση ατομων χωρις εισφορες(επαναπατρισμος απο ανατολικες χωρες)
5) Προωρες συνταξιοδοτησεις (στα 35 &στα 40 τους)την δεκαετια 1980 και 2000.
6) Διαφθορα δις στα νοσοκομεια
7) Καταχρηση ταμειων απο επιτηδειους που νομιζαν οτι με το να κλεψουν τα ταμεια με παρανομες συνταξεις,ηταν οι αεξυπνοι.Δεν μπορουσαν οι ηλιθιοι να καταλαβουν οτι εκλεβαν τα παιδια τους!
8) Συνταξεις μαιμου:αναπηρικες-αντιστασιακες-επιδοτησεις σε χωραφια,καλιεργειες και αιγοπροβατα που δεν υπηρχαν!Ολοι αυτοι που στηριζαν και αυτοι που τα αποδεχονταν ονομαστηκαν και ειναι ακομα και σημερα "οι βολεμενοι!!!!!!!!!!!!!!
Θα μπορουσα να γραφω νυχτες και μερες για την σαπιλα της κοινωνιας μας μηδε εξαιρουμενων και των ΜΜΕ που προβαλλουν μονοπλευρες ιστοριες,μισες αληθειες,που συγχεουν κυριως τους νεους και βγαινουν απ'το σχολειο,χωρις κριτικη σκεψη,ανικανοι να διακρινουν το σωστο απο το λαθος,δεν εχουν δικη τους αποψη και πανε με το ρευμα της καθε εποχης.
Εχουν και οι μπαρμπακωστηδες την ευθυνη τους γιατι υπηρετησαν τους πατρονους τους προδοτικα και οδηγησαν αργα μεν,σταθερα δε στην κατρακυλα και την απογνωση τον κοσμακη απο το δανεισμο και τον ξαναδανεισμο βασισμενο στο φαγοποτι και στην καλοπεραση με δανεικα που αφειδως μας προσφεραν οι διεφθαρμενοι που στηριζαμε,γιατι βολευε τον καθε μπαρμπακωστα !!!!!!!!!!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

TNS: Αναρωτιέμαι αν 10 ή 100,000 "Μπάρμπα-Κώστες" έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στο δημόσιο ταμείο από κάποιους άλλους, τους οποίους δεν θίγει η πονηρή εκστρατεία διάχυσης συλλογικής ευθύνης.

Ονόματα όπως [αλφαβητικά] Βαρδινογιάννης, Βασιλάκης, Βγενόπουλος, Κόκκαλης, Λαμπράκης, Λάτσης, Μπόμπολας, Μυτιληναίος (μεταξύ διαφόρων άλλων) είναι άραγε εθνικοί ευεργέτες?


Μα αυτοί τους δίνουν και τρώνε... τι να γράψουν οι δημοσιογράφοι γι αυτούς; Θέλεις να βγάλουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια, ΤΝΣ;

Μέχρι τους "μπάρμπα Κώστες" και τους "μπάρμπα Μήτσους από τα Γρεβενά" τους παίρνει να κριτικάρουν...

Ανώνυμος είπε...

 ΙΩΝ, την ορθογραφία σου φοβόμαστε...

Χαρά Παναγοπούλου είπε...

Καλά πώς ένας "ποντικός" καταφέρνει τόσα πράγματα για την οικογένειά του κι εμείς δεν μπορέσαμε ούτε ένα μέλος μας να "διορίσουμε" στον αδηφάγο αυτό βόθρο! Αισθάνομαι υπόλογη προς τα παιδιά μου που δεν έτρεξα κι εγώ να κρεμάσω τα πράσινα κλπ πανιά για το... καλό μου! Δημεύσεις περιουσιών σε κάτι τέτοιους θα ήταν ό,τι καλύτερο, μαζί με τις δημεύσεις περιουσιών τών πολιτικών. Αλλά... τι λέω τώρα η δύσμοιρη ιδεολόγος!...