Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τον θεσμό των start-up έδωσε ο κ. Σωκράτης Πλούσας, managing partner της εταιρείας IPMC Partners, στην εκπομπή του Καναλιού 10/Sbc «Καρριέρα, Πού;»που παρουσιάζει η Σοφία Ροδοπούλου, με σύμβουλο εκπομπής τον Αθαν. Χ.Παπανδρόπουλο. Στην ίδια εκπομπή, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KPMG, κ Ευάγγ. Αποστολάκης, παρουσίασε το έργο του οργανισμού αυτού που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα πριν 40 χρόνια.

*Κατά τον κ.John Sfakianakis, επικεφαλής οικονομολόγο στην τράπεζα Saudi Fransi, μπορεί η διεθνοποίηση από τον πρωθυπουργό Γ.Α.Παπανδρέου της ελληνικής κρίσης δημοσίου χρέους να τούυ επέτρεψε να κερδίσει δύο χρόνια, πλην όμως συνέβαλε στο να γίνει παγκοσμίως γνωστό το διεφθαρμένο, παρεοκρατικό ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Επιβάλλεται έτσι μία ηθική, πολιτική και αξιοκρατική αναγέννηση στην χώρα, αν θέλει να επανέλθει στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό προσκήνιο.

*Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η είσοδος του κ. Λουκά Παπαδήμου στην κυβέρνηση, η οποία στον οικονομικό τομέα δεν πείθει πλέον κανέναν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Σημειώνεται επίσης ότι η πιθανή αντικατάσταση του κ. Γ.Παπακωνσταντίνουο από τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προωθείται και από Ευρωπαίους ηγέτες.

*Στο σενάριο του ανασχηματισμού, σοβαρό δίλημμα για τον πρωθυπουργό είναι η παραμονή ή όχι στο σχήμα των «δικών του παιδιών», δηλαδή πρωτίστως του Παύλου Γερουλάνου, του Δημήτρη Δρούτσα και της Τίνας Μπιρμπίλη. Και οι τρείς βάλλονται από πολλές πλευρές, είτε για τις επιδόσεις τους είτε για το ύφος του «πολιτεύεσθαι». Αλλά, ακόμη και αν βρεθούν εκτός νυμφώνος, είναι μάλλον απίθανο να απομακρυνθούν από τον κύκλο επιρροής του κ.Γ.Παπανδρέου. Η Λούκα Κατσέλη ακούγεται ως επόμενη υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρείται από αρκετούς φαβορί για την θέση του υπουργού Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, κοινή είναι η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μειωθεί δραστικά σε μέγεθος και ότι επείγει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας είτε με την δημιουργία κύκλων διακυβέρνησης (οικονομίας, ασφάλειας, κοινωνικής πολιτικής), υπό την εποπτεία διαφορετικών αντιπροέδρων, είτε με την σύσταση ενός κεντρικού οργάνου παραγωγής πολιτικής και στρατηγικής (λ.χ. κυβερνητική επιτροπή).

*«Τον Ιούλιο του 1974 κερδίσαμε την δημοκρατία, αλλά τώρα μπορεί να την χάσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου της εφημερίδας FreeSunday. «Δεν φοβάμαι την αντίδραση της πλατείας ως έχει σήμερα. Φοβάμαι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι άκαπνοι στο πεζοδρόμιο. Δεν γνωρίζουν τις πρακτικές του πεζοδρομίου και της πλατείας. Φοβάμαι λοιπόν μήπως παρεισφρύσει ο προβοκάτορας, ο στημένος, και ακολουθήσουν γεγονότα όπως αυτά του Δεκεμβρίου 2008», πρόσθεσε. Και σε μεγάλο βαθμό δεν έχει άδικο, όταν καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης επιδεικνύουν πρωτοφανή ανευθυνότητα.

*Μιλώντας στην FreeSunday, ο πρόεδρος της Δράσης κ. Στέφανος Μάνος είπε τα ακόλουθα για τις προτάσεις εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Νομίζω ότι δεν ξέρουν τί λένε. Είναι γνωστό ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από αυτούς στην Ευρώπη, αλλά αυτά που φτιάχνουμε κοστίζουν περισσότερο. Γιατί; Λόγω των εξόδων που φορτώνει στην επιχείρηση η ύπαρξη του κράτους, τα οποία είναι απίστευτα και πολλά από αυτά είναι αχρείαστα. Η ανταγωνιστικότητα λοιπόν δεν είναι να κάνουμε υποτίμηση, είναι να βγάλουμε τα ανόητα στοιχεία του κράτους. Αλλά επειδή έχουμε συνηθίσει αυτή την τρομερή σπατάλη, δεν αντιδρούμε. Όχι μόνον αυτό, αλλά έχουμε κάνει χειρότερη την κατάσταση τον τελευταίο χρόνο. Παράδειγμα: ο κύριος Παπακωνσταντίνου έχει φέρει στην Βουλή 10 φορολογικά νομοσχέδια, συνολικά περίπου 1.500 σελίδες. Κάθε μία από αυτές τις σελίδες δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιον. Και αντί να διαμαρτύρεται γι αυτό ο κόσμος, διαμαρτύρεται για το αποτέλεσμα, το Μνημόνιο, και όχι για τα αίτια που το προκάλεσαν». Αίτια, βέβαια, που επί τριάντα χρόνια κανείς δεν διανοήθηκε να επισημάνει στον ελληνικό λαό –λόγω πολιτικού κόστους και χαμηλής τηλεθέασης για όσους δεν ενδίδουν στον λαϊκισμό.

*Επισημαίνουμε ότι ένας διψασμένος για δημοσιότητα καθηγητής, ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, είναι ο μέγας θεωρητικός της εξόδου μας από την ευρωζώνη, μαζί με τον επίσης καθηγητή κ. Δ.Καζάκη. Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα προχωρά στην εποχή της γνώσης. Και μη χειρότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: