Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο αρθρογράφος της μεγαλύτερης ιρλανδικής εφημερίδας περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί ωρολογιακή βόμβα για την ΕΕ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η Ελλάδα δεν απέχει από τού να είναι μία χώρα υπό κατάρρευση. Η κοινωνία δεν έχει καμμία συγκρότηση και είναι διαιρεμένη, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας. Και, αν κρίνει κανείς από την ιστορία της χώρας, βρισκόμαστε στην αρχή πάρα πολύ δυσάρεστων καταστάσεων. Όσοι είχαν ελπίσει ότι με την βοήθεια της τρόϊκας, πριν ένα χρόνο, η Ελλάδα θα έμπαινε επιτέλους στον δρόμο μιας καλής διακυβέρνησης, σήμερα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται μεγάλη θλίψη. Αντί η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα, τελικά μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα…».

Έτσι αρχίζει ένα πολύ σημαντικό άρθρο του Νταν Ο’Μπράϊαν στην εφημερίδα Irish Times, μία από τις εγκυρότερες στην Ιρλανδία.

Συνεχίζοντας, ο Ιρλανδός αρθρογράφος επισημαίνει ότι τα τελευταία 190 χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε αρκετές φορές υπερχρεωμένη, γεγονός που δείχνει σε μεγάλο βαθμό και την «αυταρχική φαυλότητα του πολιτικού της προσωπικού». Φαυλότητα, εξάλλου, που αποτελεί την πηγή της μεγαλύτερης παραοικονομίαςς την Ευρώπη, με ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 30% της επίσημης οικονομίας.

Ακόμα, ο Νταν Ο’Μπράϊαν υπογραμμίζει την μικρή δαπάνη για έρευνα και ανάπτυξη στην χώρα μας, που κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ –με ό,τι αυτό συνεπάγεται και από οικονομικής πλευράς. Συνδέει δε το γεγονός αυτό με την ασήμαντη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και τις περιορισμένες εξαγωγές της. «Είναι δυνατόν μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να μην είχε ποτέ την φιλοδοξία να ενσωματωθεί στις διεθνείς αγορές, όπως έγινε με άλλες μικρές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας;», αναρωτιέται. Την αδυναμία αυτή αποδίδει στον κρατικοδίαιτο, πελατειακό χαρακτήρα της οικονομίας, αλλά και στην οθωμανικού τύπου νοοτροπία που κυριαρχούσε στην Ελλάδα όταν ο δυτικός κόσμος απογειωνόταν.

Σε αυτή την έλλειψη εξωστρέφειας, ο Ιρλανδός δημοσιογράφος αποδίδει και την πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα έχει πολύ λίγες δυνατότητες να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα. «Συνεπώς, υπάρχει ένας εφιάλτης πάνω από την ευρωζώνη», τονίζει ο Νταν Ο’Μπράϊαν –και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την απαισιοδοξία του.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι στην ίδια πρόβλεψη καταλήγει και έκθεση της Ένωσης Γαλλικών Τραπεζών, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αποκλείεται «κούρεμα» κατά 36% του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: