Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ALTERΦΟΥΣΚΑ

Συνήθως, με ύφος 200 νόμπελ της οικονομίας και άλλων τόσων εισαγγελέων κάποιοι γερά ματσωμένοι άνθρωποι του Alter παραδίδουν μαθήματα οικονομίας, ηθικής και αποφαίνονται ως νέοι προφήτες για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Μία χώρα που προσπαθούν να την ρίξουν στον γκρεμό, με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η μεγαλύτερη «μηντιακή πυραμίδα» που στήθηκε ποτέ στην Ελλάδα και η οποία, σήμερα, αν καταρρεύσει, θα προκαλέσει σημαντική ζημιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, τα χρέη του τηλεοπτικού καναλιού ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.


Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αυτό των κριτηρίων που χρησιμοποίησαν οι τράπεζες για να δανειοδοτήσουν το υπερχρεωμένο σήμερα κανάλι, όταν για 100.000 ευρώ δάνειο ζητούν εγγυήσεις υπερδιπλάσιες. Υπήρχαν παρόμοιες εγγυήσεις στην περίπτωση του Alter; Από στοιχεία που αναφέρει ο ιστότοπος badmoney.gr, η απάντηση είναι πέρα για πέρα αρνητική. Ιδού τί αναφέρεται στο σχετικό κείμενο:

«Στην περίπτωση του τηλεοπτικού σταθμού Alter, κορυφαίοι τραπεζίτες όπως ο Μ.Σάλλας και ο Α.Βγενόπουλος δάνεισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να παρατηρήσουν μία ορατή δια γυμνού οφθαλμού «φούσκα» στα περιουσιακά στοιχεία του καναλιού! Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλεκτοί τραπεζίτες που …αίφνης τυφλώθηκαν, θα πληρώσουν ακριβά αυτή την στιγμιαία απώλεια όρασης. Το Alter έχει ζητήσει προστασία από τους πιστωτές σύμφωνα με το Άρθρο 99 της Πτωχευτικής Νομοθεσίας και στην σχετική αίτησή του κάνει στους τραπεζίτες μία πρόταση που δύσκολα θα μπορούσαν να αρνηθούν: να δώσουν στο κανάλι νέα δάνεια 60 εκατ. ευρώ, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσής του και να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του.

Αν οι τραπεζίτες αρνηθούν, οι συνέπειες θα είναι βαρύταττες για τις τράπεζές τους –ιδιαίτερα σε μία περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, που μετράει και η τελευταία ζημιά ή το τελευταίο ευρώ ιδίων κεφαλαίων. Κατάρρευση του Alter θα σημαίνει ότι τα 229 εκατ. ευρώ που χρωστούσε στις τράπεζες (με στοιχεία γ’ τριμήνου 2010) στο μεγαλύτερο μέρος τους θα χαθούν οριστικά.

Επιπλέον όμως το κανάλι είχε άλλα 276 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων στην αγορά (επίσης με στοχεία γ’ τριμήνου 2010) που, αν καταρρεύσει, θα μείνουν απλήρωτες και μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία της οικονομίας θα επανέλθουν στις τράπεζες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν με τους πελάτες τους με «φέσια» από το Alter –το φαινόμενο που στην γλώσσα των οικονομολόγων λέγεται «συστημικός κίνδυνος».

Πώς έφθασαν να μπλέξουν τόσο άσχημα τόσες μεγάλες και σοβαρές ελληνικές τράπεζες με το Alter; Οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες είναι πολλές, σίγουρο όμως είναι ότι οι τράπεζες που δάνειζαν το κανάλι εκταμίευαν δεκάδες εκατομμύρια χωρίς καν να διαβάζουν τις οικονομικές καταστάσεις του. Αν είχαν μπει σε αυτό τον κόπο, θα διαπίστωναν, μεταξύ άλλων, ότι:

*Το Alter έκρυβε στις οικονομικές του καταστάσεις έναν πρωτοφανή στα ελληνικά (τουλάχιστον…) χρονικά «άϋλο» θησαυρό: δήλωνε πως η αξία κτήσεως των τηλεοπτικών του προγραμμάτων και των δικαιωμάτων ταινιών έφθανε τα 732,6 εκατ. ευρώ! Ακόμη και μετά τις αποσβέσεις, στο τέλος του α’ εξαμήνου 2010 η αξία του προγράμματος έφθανε, σύμφωνα με τα δηλωμένα στοιχεία, στα 379,6 εκατ. ευρώ.

*Για να αντιληφθούν οι μη ειδήμονες στα λογιστικά τί ακριβώς σημαίνει αυτό, εξηγούμε ότι το ποσόν των 379,6 εκατ. ευρώ (υποτίθεται ότι…) θα εισέπραττε (ως διαφημιστικά έσοδα) χάρη στην προβολή του προγράμματος και των ταινιών που είχε εξασφαλίσει έναντι του αρχικού μυθικού ποσού των 732,6 εκατ. ευρώ που κατέβαλα για να αποκτήσει το πρόγραμμα και τα δικαιώματα. Φαίνεται ότι το Alter κατείχε κάποια μυστική συνταγή, που μόνον οι υπεύθυνοι του καναλιού γνωρίζουν, αφού όσο κι αν σπάσει κανείς το κεφάλι του είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί πώς το πρόγραμμα ενός ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού θα μετουσιωθεί ως δια μαγείας σε τέτοιο πακτωλό εσόδων. Ακόμη και μεγάλα κανάλια του εξωτερικού, που απευθύνονται σε πολλαπλασίου μεγέθους αγορές, δεν αποτιμούν τόσο ακριβά τα «άϋλα» περιουσιακά τους στοιχεία. Αλλά κανάλι του Μπουρναζίου φαίνεται πως είχε καταφέρει να συντρίψει τους άχρηστους μάνατζερς καναλιών στην Αγγλία ή την Γερμανία…

*Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η «χρυσή», «άϋλη» περιουσία ήταν και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του καναλιού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαιτέρως την …συμμαχία των πρόθυμων τραπεζιτών (πρόθυμων να δανείζουν χωρίς σοβαρό οικονομικό έλεγχο). Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσείς α’ εξαμήνου 2010, το 66% του ενεργητικού, δηλαδή της περιουσίας του καναλιού, ήταν …«άϋλο», δηλαδή αντιστοιχούσε στην αναπόσβεστη αξία προγράμματος και δικαιωμάτων ταινιών. Εν ολίγοις, δύο στα τρία ευρώ περιουσίας του καναλιού ήταν «άϋλα», αλλά αυτό δεν απασχολούσε και πολύ τους τραπεζίτες, που με ανάλογα οικονομικά στοιχεία και στις προηγούμενες χρήσεις δεν δυσκολεύονταν να εκταμιεύουν τα τεράστια ποσά υπέρ του καναλιού.

Τί ακριβώς έχουν δανείσει μεγάλες τράπεζες της χώρα στο Alter; Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου 2010 –τις τελευταίες πλήρεις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει το κανάλι– 100 εκατ. ευρώ είναι το ύψος του ομολογιακού δανείου που κάλυψαν οι τράπεζες Marfin, Πειραιώς, Alpha, Αγροτική και Εθνική. Διαχειριστής πληρωμών, εκπρόσωπος των ομολογιούχων και διοργανωτής του δανείου ήταν η Marfin Egnatia Bank. Αυτά, όμως, είναι μόνον οι μακροπρόθεσμες χορηγήσεις στο κανάλι, γιατί οι τράπεζες έχουν φροντίσει να τού χορηγήσουν άλλα 123,9 εκατ. ευρώ ως βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Όλα αυτά δείχνουν με αρκετά καθαρό τρόπο πώς παίζεται το επιχειρηματικό και τραπεζικό παιχνίδι στην Ελλάδα: ένας έμπορος με «καθαρό» ιστορικό χρειάζεται να δεχθεί προσημειώσεις στα ακίνητά του για να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά ένα κανάλι που διαμορφώνει συνειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο μπορεί πολύ εύκολα να ανοίξει τους τραπεζικούς κρουνούς των χορηγήσεων, ακόμη κι αν τα δύο τρίτα της περιουσίας του είναι … άύλα»!

Κατά τα λοιπά, είναι εξόχως ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι τραπεζίτες χρηματοδότησαν ένα μέσο που πλειοδοτεί σε παραπληροφόρηση και λαϊκισμό –φαινόμενα που σήμερα υποσκάπτουν την τραπεζική οικονομία της χώρας. Ερώτημα: μήπως αυτή είναι μία καλή συνταγή για να πλουτίζουν κάποιοι εις βάρος των κορόϊδων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: