Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Βόμβα Παπαδόπουλου:ΔΕΝ πιάνουμε τους στόχους

του Χρ. Κίτσιου (http://www.euro2day.gr/)

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος αλλά και της τρόικας για απουσία σοβαρότητας, οργανωμένου σχεδίου και δημιουργία πνεύματος που καθοδηγεί την κοινωνία εξαπέλυσε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας σε ημερίδα της Κantor για το χρέος και την πολιτική αντιμετώπισής του, το ιστορικό στέλεχος του ΠAΣΟΚ εμφανίστηκε απαισιόδοξο όσο ποτέ για το αν θα τα καταφέρει η χώρα.

"Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα", δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνεχίζουν να πολιτεύονται με την ελαφρότητα που τα διακατείχε πριν η χώρα βρεθεί υπό διεθνή έλεγχο, ενώ και οι προβλέψεις της τρόικας και οι στόχοι του μνημονίου αποδεικνύονται ανεδαφικοί.

Δεν είναι δυνατόν, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, να έχει τεθεί στόχος φέτος η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% όταν μόνο οι δαπάνες για τόκους αντιστοιχούν σε έλλειμμα 7,4%.

Πρακτικά, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ουδέτερο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, κατά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να επιτευχθεί. "Ελπίζω το φετινό έλλειμμα να κλείσει τουλάχιστον στα επίπεδα του 2010", ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο οικονομικός παγετώνας που τείνει να κάτσει στην ελληνική οικονομία δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ελλείμματος.

"Αδιάβαστη" είναι η τρόικα

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την τρόικα για αστοχία προβλέψεων και για φιλόδοξους στόχους, υπονοώντας ακόμα και έλλειψη στοιχειώδους προεργασίας.

"Δεν μπορεί για το 2015 να προβλέπεται έλλειμμα 3% όταν μόνο οι τόκοι που πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος η ελληνική οικονομία θα πρέπει το 2015 να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 7%, γεγονός που ιστορικά δεν έχει γίνει ποτέ".

Για να ανατραπεί η παραπάνω δυσοίωνη εικόνα, η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει ταχύτατα ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όχι τόσο για το οικονομικό αποτέλεσμα που αυτό θα φέρει αλλά κυρίως για να απελευθερωθούν κάποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψής της. Πάνω από όλα, επανέλαβε ο κ. Παπαδόπουλος, η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης 10ετούς ορίζοντα, που θα ενσωματώσει το μνημόνιο, αλλά θα περιλαμβάνει και δράσεις πέρα από αυτό.

"Πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση και πάλι της εμπιστοσύνης των αγορών", δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην προχθεσινή δήλωση του νικητή των πορτογαλικών εκλογών. Για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών πρέπει, κατά τον ίδιο, να προχωρήσουμε ταχύτατα σε εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων αλλά και αλλαγής του κράτους.

"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας με αυτήν την κρατική μηχανή. Η δημόσια διοίκηση είναι απροσάρμοστη και γερασμένη", είπε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε υπέρ της αναλογίας 1 νέα πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα εργαστεί για το Δημόσιο σε στοχευμένους τομείς και με συγκροτημένο σχέδιο.

Δεν μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας

Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε ως ατελέσφορες τις προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή για κυβέρνηση τεχνοκρατών. "Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμα να συγκυβερνήσουν", υποστήριξε, δηλώνοντας όμως ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση επί ενός προγράμματος ανάταξης της οικονομίας. "Κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορεί να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει υπό το βάρος της απελπισίας που δημιουργεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός", ανέφερε.

Δήλωσε δε ότι θεωρεί αυτονόητο πως θα ψηφιστεί το μνημόνιο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι όσοι αρνηθούν να το ψηφίσουν θα επωμιστούν ιστορικές ευθύνες.

Κ. Χατζηδάκης: χρειάζεται εθνική συστράτευση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. και τομεάρχης ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης κράτησε αποστάσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος, δηλώνοντας ότι απαιτείται πρωτίστως δημοσιονομική προσαρμογή για ανάταξη της οικονομίας μέσω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Ζήτησε δε εθνική συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας και εγγυήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων. "Δεν υπάρχει άλλη πολυτέλεια για λόγια", δήλωσε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τον πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις.

"Χρειάζεται ανασχηματισμός με νέα πρόσωπα, που θα συνιστούν ένα ποιοτικό άλμα, δεν γίνεται να έχουμε δύο κυβερνήσεις σε συσκευασία μιας" υποστήριξε και προειδοποίησε ότι η χώρα διανύει μια ιδιαίτερα ανώμαλη πολιτικά και οικονομικά περίοδο, η οποία δεν είναι πρόσφορη για εκλογές. Το κίνημα των Αγανακτισμένων συνιστά για το πολιτικό σύστημα εσωτερική απειλή που πρέπει να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί.

Γ. Στουρνάρας: υπάρχει έλλειψη συναντίληψης

Ευθύνες στην κυβέρνηση έριξε για άλλη μία φορά και ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για έλλειψη συναντίληψης και κοινών στόχων.

Επίσης, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και προειδοποίησε πως αν υπάρξει πλειοψηφικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα κατά του μνημονίου η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Ο γνωστός καθηγητής αναφέρθηκε σε αυτοκτονικές τάσεις που επικρατούν στην Ελλάδα, την ώρα όπου η Ευρώπη δείχνει διατεθειμένη να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και να μετεξελιχθεί από νομισματική σε οικονομική ένωση.

Ν. Βέττας: καταργήστε άχρηστους οργανισμούς

Τέλος, ο καθηγητής κ. Νίκος Βέττας χαρακτήρισε άτοπη τη συνταγή ανάπτυξης χωρίς να προηγηθεί δημοσιονομική εξυγίανση και ζήτησε ταχύτερη εφαρμογή μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση. "Πρέπει να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα σε ορίζοντα 12μήνου μέσω της κατάργησης άχρηστων κρατικών οργανισμών και εκχώρησης στους ιδιώτες εργασιών που σήμερα υλοποιεί το Δημόσιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: