Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για την Ελλάδα

Αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση. Διακυβεύεται τόσο το μέλλον της χώρας όσο και η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Σέβομαι πλήρως τα προνόμια και την κυριαρχία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη διεξαγόμενη συζήτηση. Και είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί έχουν πλήρη επίγνωση της ευθύνης τους για αποφυγή της αθέτησης υποχρεώσεων.


Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η άμεση αθέτηση των υποχρεώσεων είναι η υποστήριξη από τη Βουλή του αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Και τα δύο πρέπει να εγκριθούν προκειμένου να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση της χρηματοοικονομικής βοήθειας.

Συνέδριο για τις Επενδύσεις στον Τουρισμό

Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας και των τουριστικών επενδύσεων, με έμφαση σε τομείς, όπως οι ξενοδοχειακές επενδύσεις, η τουριστική κατοικία, το fast-track στον τουρισμό, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, καθώς και οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις στον κλάδο, αποτελούν το αντικείμενο του στρατηγικού συνεδρίου που διοργανώνουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά οι FINANCIAL TIMES με τίτλο “TOURISM INVESTMENT CONFERENCE: FOCUS ON GREECE”, στις 29 Ιουνίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, με τη στρατηγική συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και την τοπική συνεργασία της Boussias Communications.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Διαπραγμάτευση για ´απόσυρση´ χρέους

του Πέτρου Δούκα*

Η Χώρα έχει εισέλθει στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης και, αν δεν υπάρξει συνειδητοποίηση της κατάστασης και κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο βαριές για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές. Οι μήνες περνάνε και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

• Τα σπρέντ δανεισμού αντί να μειώνονται, έχουν ανέβει στις 1500μονάδες βάσης που σημαίνει πως οι αγορές απαιτούν από την Ελλάδα να πληρώνει για τα δάνειά της, τουλάχιστον 15% παραπάνω απ’ ότι η Γερμανία για αντίστοιχες διάρκειες δανεισμού! Τα υψηλά αυτά σπρέντς σημαίνουν πως οι αγορές επιμένουν πως το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει πολύ υψηλό και συνεχίζουν να αρνούνται να μας δανείσουν!

• ΚΑΙ ΟΜΩΣ: τώρα που τα σπρεντς είναι στις 1500 μονάδες και τα Ελληνικά ομόλογα ξεπουλιώνται
‘μισοτιμής’ στη δευτερογενή αγορά, μπορεί να επαναγορασθούν -για να αποσυρθούν- πολύ φθηνά, από αρμόδιους φορείς και μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Μια νέα Ευρωπαϊκή "Σεισάχθεια"

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

1st Corporate Affairs Conference από τον Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ

Ένα συνέδριο που θα φωτίσει το ρόλο και τη συμβολή επί μέρους τομέων των Corporate Affairs στη συνολική επιχειρησιακή στρατηγική

O Τομέας Εταιρικών Υποθέσεων (Corporate Affairs) της ΕΕΔΕ διοργανώνει στις 30 Ιουνίου το 1ο Corporate Affairs Conference, σε συνεργασία με το Marketing Week και την Boussias Communications. Στο, συνέδριο διερευνώνται οι τομείς εκείνοι του χώρου των Εταιρικών Υποθέσεων, που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη συνολική επιχειρησιακή στρατηγική: Financial Communication (Επενδυτικές Σχέσεις), Corporate Lobbying (Πολιτική Διαμεσολάβηση) Internal Communication (Εσωτερικές Σχέσεις).

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Της Μιραντας Ξαφα*


H νέα κυβέρνηση έχει επωμισθεί τη μεγάλη ευθύνη να αποφύγει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την επιστροφή στη δραχμή. Οι επόμενες γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν μείνουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Αμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι να θέσει ως βασικό στόχο την άμεση και αποφασιστική συρρίκνωση του Δημοσίου. Χρειάζεται θεραπεία-σοκ για να αποφύγουμε την επερχόμενη χρεοκοπία. Μια πρώτη κίνηση θα ήταν το κλείσιμο μιας-δύο ζημιογόνων ΔΕΚΟ -κατά προτίμηση του ΟΣΕ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έχουν τις μεγαλύτερες ζημίες σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν- με άμεση απόλυση του προσωπικού τους. Αυτή η κίνηση θα έδινε ένα πρώτο δείγμα γραφής, που θα πρέπει να συνεχιστεί με το κλείσιμο μεγάλου μέρους άχρηστων δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατικών και δημοτικών ΜΜΕ που απομυζούν κρατικές επιδοτήσεις. Στους απολυμένους του Δημοσίου να δοθεί η ίδια αποζημίωση που πήραν οι 250.000 απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα ώστε να σταματήσουν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΝΑΙ, ΚΑΙ ΕΓΩ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ»

Πώς παίζεται στην πλατεία Συντάγματος μία θεατρική παράσταση απάτης –πολιτικής, κοινωνικής και ιδεολογικής

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Όταν δύο στενά συγγενικά σου πρόσωπα κατεβαίνουν από τα βόρεια προάστια στο Σύνταγμα για να δώσουν το παρών με τους «αγανακτισμένους», λες ότι όντως κάτι συμβαίνει. Κάνεις, έτσι, μιαν απλή ερώτηση:

Είστε αγανακτισμένοι; Γιατί;

-Μα, δεν βλέπεις; Είναι κατάσταση αυτή; Να μάς κυβερνούν οι κλέφτες…, είναι η πρώτη απάντηση.

-Ποιοι είναι αυτοί οι κλέφτες, τους γνωρίζετε;

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Για να ξέρουμε για τί μιλάμε όταν αναφερόμαστε σε «αγανακτισμένους» εδώ και στην Ισπανία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο κ. Ντιέγκο Καρσέδο είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος δημοσιογράφος στην Ισπανία, όπου για 20 χρόνια υπήρξε διευθυντής της Ισπανικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Σήμερα, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Νέα Ισπανία» του Οβιέδο, ενώ προσφάτως ανέλαβε την προεδρία του Ιδρύματος των Αστουριών. Με τον εκλεκτό συνάδελφο, επίτιμο διεθνή πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ), συναντηθήκαμε προσφάτως στην Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, και τον παρακάλεσα να μού αναλύσει τα αιτήματα και τα οράματα των «indignados» της Μαδρίτης. Μετά την συζήτησή μας, είχε την καλώσύνη να μού στείλει την επιστολή που ακολουθεί.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Για τα δέκα τελευταία χρόνια, το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και η διαφθορά που αυτή παράγει υπολογίζονται στα 170 δισεκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού μας δημοσίου χρέους

του Νίκου Καραγεωργίου*

Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο στην χώρα μας, αλλά όλως παραδόξως σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με αυτούς. Έτσι, δραματικές για την οικονομία της χώρας καταστάσεις συσκοτίζονται και, βεβαίως, το ευρύ κοινό παραπληροφορείται. Κατά συνέπεια, δυσκολεύεται και η λήψη αποφάσεων, ώστε οι ανώμαλες αυτές καταστάσεις να διορθωθούν. Ίσως, όμως, αυτό να γίνεται και σκοπίμως, μια και οι μεταρρυθμίσεις και γενικά οι αλλαγές δεν είναι συμπαθείς στην χώρα μας…

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο αρθρογράφος της μεγαλύτερης ιρλανδικής εφημερίδας περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί ωρολογιακή βόμβα για την ΕΕ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η Ελλάδα δεν απέχει από τού να είναι μία χώρα υπό κατάρρευση. Η κοινωνία δεν έχει καμμία συγκρότηση και είναι διαιρεμένη, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας. Και, αν κρίνει κανείς από την ιστορία της χώρας, βρισκόμαστε στην αρχή πάρα πολύ δυσάρεστων καταστάσεων. Όσοι είχαν ελπίσει ότι με την βοήθεια της τρόϊκας, πριν ένα χρόνο, η Ελλάδα θα έμπαινε επιτέλους στον δρόμο μιας καλής διακυβέρνησης, σήμερα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται μεγάλη θλίψη. Αντί η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα, τελικά μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα…».

Τα αντανακλαστικά της δημοκρατίας

του Αλέξη Καλοκαιρινού (http://www.protagon.gr/)

Σήμερα, 15 Ιουνίου του 2011, ημέρα γενικής απεργίας και κινητοποιήσεων, δεν υπάρχει καιρός για μακροσκελείς αναλύσεις. Υπάρχει κάτι επείγον να ειπωθεί.

Στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων» περιλαμβάνεται η «περικύκλωση» της Βουλής. Το ερώτημα που απευθύνεται σε όσους σκοπεύουν να συμμετάσχουν και το οποίο οφείλουν και οι ίδιοι να απευθύνουν στον εαυτό τους είναι αν έχουν επίγνωση της σημασίας και των ενδεχόμενων συνεπειών αυτής της πράξης. Και το ερώτημα δεν αφορά, βέβαια, μια «συμβολική περικύκλωση». Αφορά στην ενδεχόμενη παρεμπόδιση των βουλευτών να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Αν συμβεί, θα συνιστά πράξη βίας, με την οποία το μέχρι σήμερα ειρηνικό κίνημα θα έχει αυτοστιγμεί μεταλλαχθεί. Όσοι τυχόν παρατάξουν τα κορμιά τους αποκλείοντας τις διόδους προς τη Βουλή των Ελλήνων πρέπει να γνωρίζουν και δεν έχουν κανένα άλλοθι για να αγνοούν ότι, εκείνη τη στιγμή, παραλύοντας τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ανοίγουν διόδους πολιτικής εκτροπής.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αρνητική και εν ολίγοις σκληρή υπήρξε η στάση που κράτησαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά. Οι κ.κ. Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και βαν Ρομπέϊ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έδειξαν μεγάλον εκνευρισμό απέναντι στον Έλληνα πολιτικό και τις απόψεις του. Θεωρούν δε ότι παίζει αντιευρωπαϊκό παιχνίδι.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τον θεσμό των start-up έδωσε ο κ. Σωκράτης Πλούσας, managing partner της εταιρείας IPMC Partners, στην εκπομπή του Καναλιού 10/Sbc «Καρριέρα, Πού;»που παρουσιάζει η Σοφία Ροδοπούλου, με σύμβουλο εκπομπής τον Αθαν. Χ.Παπανδρόπουλο. Στην ίδια εκπομπή, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KPMG, κ Ευάγγ. Αποστολάκης, παρουσίασε το έργο του οργανισμού αυτού που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα πριν 40 χρόνια.

*Κατά τον κ.John Sfakianakis, επικεφαλής οικονομολόγο στην τράπεζα Saudi Fransi, μπορεί η διεθνοποίηση από τον πρωθυπουργό Γ.Α.Παπανδρέου της ελληνικής κρίσης δημοσίου χρέους να τούυ επέτρεψε να κερδίσει δύο χρόνια, πλην όμως συνέβαλε στο να γίνει παγκοσμίως γνωστό το διεφθαρμένο, παρεοκρατικό ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Επιβάλλεται έτσι μία ηθική, πολιτική και αξιοκρατική αναγέννηση στην χώρα, αν θέλει να επανέλθει στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό προσκήνιο.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Το EHEC, τα λαμόγια, τα λαμογιόπουλα και ... οι «αγανακτισμένοι» Τρόποι προφύλαξης. Τι πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε...

του Ρηνανίας Χρυσόστομου

Τί είναι το ΕΗΕC;

Το EHEC είναι ένα παθογόνο βακτήριο, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσε τον θάνατο σε αρκετούς ασθενείς και ήδη εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε Γερμανία και Ρωσία. Η πηγή της μόλυνσης πιθανολογείται ότι είναι ζαρζαβατικά βιολογικής καλλιέργειας τα οποία αντί χημικών λιπασμάτων ποτίστηκαν με κοπριά άρρωστων ζώων. Το βακτήριο μεταδίδεται από τα τρόφιμα, το νερό και την επαφή με άνθρωπο ή ζώο που έχουν μολυνθεί. Η προστασία ή προφύλαξη από την λοίμωξη γίνεται μέσω τη αποφυγής των παραπάνω τροφίμων και της αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Τί είναι το λαμόγιο;

Σύμφωνα με το λεξικό της κοινής νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη το λαμόγιο είναι «αυτός που την κάνει, φεύγει, ξεφεύγει ή δεν παρουσιάζεται κάπου».  Ο μεγάλος όγκος των σύγχρονων λαμογιών δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα και το είδος εξαπλώθηκε απότομα και ισχυρά από το 1981 και εντεύθεν πέραν από ιδεολογίες και κόμματα. Διείσδυσαν δε σε μία μεγάλη κάστα ανθρώπων της ελλαδικής μεσαίας τάξης, που αποκλειστικό σκοπό έχει τον άκρατο πλουτισμό της εις βάρος του κράτους και της υπόλοιπης κοινωνίας ενώ η ίδια δεν παράγει ούτε τον παραμικρό πλούτο. Τα λαμόγια προξενούν σοβαρές βλάβες τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε κρατικούς, ιδιωτικούς και άλλους οργανισμούς που μπορούν να αποβούν μοιραίες ή να οδηγήσουν σε πτώχευση. Ορισμένα από αυτά δεν αρκέστηκαν στις λαμογιές στην Ελλάδα και άρχησαν να περιέρχονται την διασπορά στα τέλη του περασμένου και τις αρχές ετούτου του αιώνα.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ

του Κων. Λαμπρινόπουλου*

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια πολύ βαθειά κρίση, η οποία πέρα από το άμεσα ορατό οικονομικό της περιεχόμενο, είναι κατά βάθος κρίση αποπροσανατολισμού και άρα κρίση ηγεσίας.

Παράλληλα δε, είχαμε την ατυχία, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι οικονομίες και οι κοινωνίες, να διοικούνται από άτομα που ο καλύτερος χαρακτηρισμός που μπορεί να τους αποδοθεί είναι αναποτελεσματικοί διαχειριστές. Αναποτελεσματικοί διαχειριστές σε θέματα οικονομίας, διαχείρισης των υφιστάμενων πόρων και του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως σε θέματα κοινωνίας, με αποτέλεσμα, σε πάρα πολλές χώρες, να κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή.

Και οι επιχειρηματίες έχουν κάτι να αποδείξουν

του Μπαμπη Παπαδημητριου (από http://www.kathimerini.gr)

«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ορισμένοι θεωρούν ένα δημοψήφισμα εκβιασμό του λαϊκού παράγοντα. Η αλήθεια στον κόσμο δεν είναι ποτέ εκβιασμός». Αυτονόητο. Δεν έχω ακόμη καταλάβει γιατί απαντούσε ενοχλημένος ο πρόεδρος των βιομηχάνων. Το μόνο που σημείωσα, έναντι μιας ακόμη άκρως «κομματικής» ανάμειξης του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην άθλια πολιτική μας σκηνή, ήταν πως δεν έχει καμία απολύτως έννοια να καλούνται οι πολίτες, με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, να επιλέξουν αν θέλουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους!

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ALTERΦΟΥΣΚΑ

Συνήθως, με ύφος 200 νόμπελ της οικονομίας και άλλων τόσων εισαγγελέων κάποιοι γερά ματσωμένοι άνθρωποι του Alter παραδίδουν μαθήματα οικονομίας, ηθικής και αποφαίνονται ως νέοι προφήτες για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Μία χώρα που προσπαθούν να την ρίξουν στον γκρεμό, με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η μεγαλύτερη «μηντιακή πυραμίδα» που στήθηκε ποτέ στην Ελλάδα και η οποία, σήμερα, αν καταρρεύσει, θα προκαλέσει σημαντική ζημιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, τα χρέη του τηλεοπτικού καναλιού ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.


Εκρηκτική η εξέλιξη του δημοσίου χρέους της Ελλάδας

Πηγή: http://www.in.gr/

Εκρηκτική είναι η κατάσταση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 - 2015.

Σήμερα ο μέσος σταθμικός δείκτης χρηματοοικονομικής διάρκειας του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των διαχειριστικών πράξεων, βρίσκεται στα επίπεδα των 3,4 ετών. Η δε σύνθεση του χαρτοφυλακίου του χρέους ενέχει κινδύνους στις μεταβολές των επιτοκίων.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ανατομία της ελληνικής κρίσης και προτάσεις για ανάπτυξη

Από τους Κώστα Αζαριάδη, Γιάννη Μ. Ιωαννίδη, Χριστόφορο Α. Πισσαρίδη

http://www.booksreview.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=120:2011-05-25-20-05-32&catid=50:-18-m-2011&Itemid=55

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΚΩΣΤΑ ΦΕΥΓΕΙ…

Οι νοσταλγοί και θιασώτες της ρουσφετολογίας και εν γένει του πελατειακού πολιτικού συστήματος ας συνειδητοποιήσουν ότι μάς πτώχευσαν. Ας πάνε λοιπόν στην ευχή του Θεού…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τον συνάντησα στην Ανδραβίδα, τον μπαρμπα-Κώστα, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια. Ήταν στο καφενείο όπου είχαμε πρωτοβρεθεί. Κομματάρχης στην περιοχή ο ογδοντάρης σήμερα αγρότης και, όπως μού είπε, οι καιροί αλλάζουν.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Βόμβα Παπαδόπουλου:ΔΕΝ πιάνουμε τους στόχους

του Χρ. Κίτσιου (http://www.euro2day.gr/)

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος αλλά και της τρόικας για απουσία σοβαρότητας, οργανωμένου σχεδίου και δημιουργία πνεύματος που καθοδηγεί την κοινωνία εξαπέλυσε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας σε ημερίδα της Κantor για το χρέος και την πολιτική αντιμετώπισής του, το ιστορικό στέλεχος του ΠAΣΟΚ εμφανίστηκε απαισιόδοξο όσο ποτέ για το αν θα τα καταφέρει η χώρα.

"Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα", δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνεχίζουν να πολιτεύονται με την ελαφρότητα που τα διακατείχε πριν η χώρα βρεθεί υπό διεθνή έλεγχο, ενώ και οι προβλέψεις της τρόικας και οι στόχοι του μνημονίου αποδεικνύονται ανεδαφικοί.

Ιδιωτικός τομέας και οικονομία στο απόσπασμα


Οι Έλληνες συμπεριφέρονται πολλές φορές περισσότερο με το θυμικό και λιγότερο με τη λογική. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενεργούν ορθολογικά όταν γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα και επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν το συμφέρον των οικογενειών τους. Η επιμονή της πλειονότητας του κόσμου να προσπαθήσει να διορίσει τον γιο ή την κόρη του στο Δημόσιο τις τελευταίες δεκαετίες αυτό αποδεικνύει. Η σύγκριση των μισθολογικών και άλλων δεδομένων που ισχύουν σε μεγάλο μέρος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα τους δικαιώνει.

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος


Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, του κ. Σπύρου Παρασκευόπουλου - Ομότιμου Καθηγητή της Μακροοικονομικής (Οικονομολόγος) της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λειψίας

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,


σας απευθύνω την ανοικτή επιστολή μου πρώτον σαν έλληνας του εξωτερικού και δεύτερον σαν πανεπιστημιακός Οικονομολόγος Καθηγητής. Όπως και σεις γνωρίζετε, εμείς οι έλληνες του εξωτερικού, τουλάχιστον συναισθηματικά, είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι με την Ελλάδα από ότι οι περισσότεροι συμπατριώτες μας έλληνες του εσωτερικού.

Αυτό ακριβώς είναι σήμερα και το μεγάλο πρόβλημά μας στο εξωτερικό, όπου διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά τις απαξιώσεις και υποτιμήσεις της Ελλάδος όχι μόνον από τη λεγόμενη κοινή γνώμη, που εκφράζεται με τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τους συμπολίτες μας στις χώρες που ζούμε. Αυτό μας προσβάλει και μας λυπεί τρομερά. Γι αυτή την εξέλιξη το λιγότερο φταίνε βέβαια οι έλληνες του εξωτερικού. Αλλά σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, δεν είναι αυτό το θέμα μου.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΥΡΩΠΗ…

Τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές προσωπικότητες μάς αποκάλυψαν ότι η μεγάλη τους ανησυχία δεν είναι τόσο το υπέρογκο ελληνικό δημόσιο χρέος, όσο ο λαϊκισμός, ο σκοταδισμός και η ανευθυνότητα μεγάλης μερίδας της ελληνικής ελίτ και όχι μόνον

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

ο Αυστριακός καθηγητής Φρήντριχ Σνάϊντερ, ειδικός στην μελέτη της παραοικονομίας, με διεθνές κύρος και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα και τις οικονομικές της δομές. Θεωρεί δε ότι η χώρα μας έχει την πιο αναπτυγμένη παραοικονομία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται και στις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις από πλευράς διαφθοράς.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ Γ.ΛΕΜΠΟΝ ΚΑΙ ΕΥΑΓ. ΛΕΜΠΕΣΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Επειδή και εγώ είμαι «αγανακτισμένος», από μαζοχισμό ίσως, κάθησα και ξαναδιάβασα τρία βιβλία. Το ένα είναι «Η Ψυχολογία των Όχλων» του Γουστάβου Λεμπόν, βιβλίο που γράφτηκε το 1895, σε μία περίοδο όπου η Γαλλία βρισκόταν σε οξύτατη κοινωνικο-πολιτική κρίση. Το δεύτερο είναι «Η Επαναστατημένη Μάζα και η Τεράστια Σημασία των Βλακών εν των Συγχρόνω Βίω» του Ευάγγελου Λεμπέση. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε πριν 90 χρόνια και επανεκδόθηκε στην Ελλάδα το 1988 από τις Εκδόσεις Των Φίλων. Το τρίτο βιβλίο είναι το «Πώς Πεθαίνουν οι Δημοκρατίες», του Ζαν-Φρανσουά Ρεβέλ, που στην Ελλάδα εκδόθηκε το 1986 από την Ευρωεκδοτική.

Η μάχη των αγωγών

Του Δρ. Γιάννη Δεσύπρη*

Αποκαλείται σε όλη την Ευρώπη «η μάχη των αγωγών φυσικού αερίου». Η διαμάχη αυτή ξεκίνησε πριν από χρόνια, εξαιτίας μίας αμιγώς πολιτικής σύλληψης : Του ανοίγματος του Νότιου Διαδρόμου. Η πολιτική αυτή απέβλεπε στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ασφάλεια προμηθειών σε προσιτές τιμές και την πρόσβαση της Ευρώπης στα κοιτάσματα της Κασπίας και των γειτονικών της χωρών. Εάν ποτέ άνοιγε αυτός ο «διάδρομος», οι χώρες διέλευσης θα αποκτούσαν σταθερότητα στις οικονομίες τους και σταθερά ρυθμιστικά πλαίσια, θα μπορούσαν έτσι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις εκεί, ταυτόχρονα όμως θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των χωρών της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής και η Ε.Ε. θα αποκτούσε επιτέλους μία ενιαία ενεργειακή εξωτερική πολιτική.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η Βουλή μπροστά στους Αγανακτισμένους

του Κυριάκου Μητσοτάκη*

Γέμισε το Σύνταγμα κόσμο και το πολιτικό και μηντιακό κατεστημένο παρακολουθεί αμήχανό αυτή την αυθόρμητη προσέλευση των αγανακτισμένων. Κάποιοι (προϊόντα του συστήματος κατά κανόνα) επιχειρούν να ταυτιστούν μαζί τους, επικαλούμενοί και αυτοί τη δήθεν αγανάκτησή τους (απέναντι στους εαυτούς τους άραγε;). Άλλοι (ευτραφείς πολιτικά) απορρίπτουν το κίνημα επειδή δήθεν δεν έχει δια ταύτα και ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα. Και οι πιο πολλοί χαιρετίζουν δημόσια τον ακομμάτιστο και ακηδεμόνευτό χαρακτήρα των συγκεντρώσεων αλλά εύχονται ενδόμυχα να γυρίσουν όλοι σπίτια τους μια ώρα αρχύτερα.