Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

THE DAY AFTER

Η επόμενη μέρα στην οικονομία, στην πολιτική και τις επιχειρήσεις καταγράφεται καθημερινά στις 22.00 στο SBC.
Οι δημοσιογράφοι Λουκάς Γεωργιάδης και Σπύρος Νάννος δίνουν τον σφυγμό της επικαιρότητας αλλά και της επόμενης μέρας μέσα από την εκπομπή «The Day After» που ξεκινάει να προβάλλεται από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Οικονομικοί αναλυτές, καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικοί και δημοσιογράφοι τοποθετούνται στα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και φωτίζουν τις άγνωστες πτυχές της. Η εκπομπή στοχεύει στην ποιοτική ανάλυση των γεγονότων, ενώ αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και παρασκήνια θα φέρνουν στο επίκεντρο του πρωταγωνιστές των οικονομικών, πολιτικών και επιχειρηματικών εξελίξεων.

Λαμπρή η 2η Τελετή Απονομής των Πιστοποιητικών Investors in People

Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ως Εθνικός Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Investors in People International, απένειμε, για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, τα Πιστοποιητικά Investors in People σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 στην Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία, με πλήθος προσκεκλημένων από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Χαμηλές οι τιμές των Επωνύμων προϊόντων

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Nielsen προκύπτει ότι παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ οι τιμές των επωνύμων προϊόντων στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ παραμένουν χαμηλές. Η έρευνα αυτή, στην οποία αποτυπώνεται και η πτώση της ζήτησης στην ελληνική αγορά, παρουσιάστηκε από την κα Δέσποινα Ελευθεριάδου στη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων.

ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΣΤΗΝ «ΡΑΜΠΑ»! ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ…

Σε έναν κόσμο θορύβου, fast, επίπλαστης ευγένειας και αδιαφορίας, υπάρχει και κάτι άλλο…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η «Ράμπα», πάνω από τριάντα χρόνια τώρα, είναι το στέκι μου. Πέρα από την φιλία με τον Γιάννη Σαββαΐδη και την Μαρία, την γυναίκα του, υπάχει και κάτι άλλο. Ο Νίκος, ο Σωτήρης, ο Παντελής, ο Κώστας, ο Θανάσης, ο Γιώργος, η Μαρία, η Κατερίνα, παλαιότερα ο Ηλίας –πρότυπα ευγένειας, επαγγελματισμού, ποιοτικής εξυπηρέτησης. Ήσαν οι άνθρωποι που έπρεπε στον χώρο που ταίριαζε. Ξέρουν να λένε εγκάρδια καλημέρα και γνωρίζουν να είναι κοντά στον άνθρωπο που θέλουν και πρέπει να εξυπηρετήσουν. Στην «Ράμπα» δεν βρίσκεται κανείς στο θορυβώδες και απρόσωπο στυλ της τεχνητής υποδοχής… Στην «Ράμπα» χαίρεσαι, αν είσαι πότης, να πιεις το ποτό σου. Χωρίς σχόλια, χωρίς βλέμματα.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ «ΑΝΗΣΥΧΕΙ»

Οι «ανησυχούντες» για το «ξεπούλημα» της ελληνικής γης προφανώς συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων καταπατητών της και ανησυχούν πως το πάρτυ τελειώνει…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Γεννημένος στην Τυφλίδα το 1932, ο κ. Αμπέλ Ανγκαμπενγκιάν υπήρξε ο κορυφαίος σύμβουλος του ηγέτη της Σοβιετικής Ενώσεως κ. Μιχαήλ Γκορμπατσώφ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ήταν ο εμπνευστής της περεστρόϊκα, ήτοι της φιλελευθεροποιήσεως της σοβιετικής οικονομικής πολιτικής.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Στην Αθήνα το Συνέδριο των Ευρωσοσιαλιστών

Από τις 28 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2011, στην Αθήνα, θα βρίσκονται οι 190 ευρωβουλευτές, που αποτελούν την Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη συνεδρίαση τους, πριν την σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2011 στο Στρασβούργο.


Η ΦΑΙΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΟΡΩΣΗ…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ακούγοντας και βλέποντας λόγια και έργα της αντιδημοκρατικής αριστεράς –διότι υπάρχει και το δημοκρατικό κομμάτι της– εδώ και πολλά χρόνια, αναρωτιέμαι τί θα είχε συμβεί στην Ελλάδα και στους Έλληνες αν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αυτή η αριστερά είχε καταλάβει την εξουσία. Έχω την αίσθηση ότι, από τους πορωμένους ανθρώπους που την συνέθεταν και την συνθέτουν, το αίμα θα είχε ρεύσει άφθονο και πιθανότατα η χώρα θα είχε μοίρα πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη της Αλβανίας.

Μήπως έχει δίκιο ο Πάγκαλος;

του Τάκη Μίχα (protagon.gr)

Σε πρώτη ανάγνωση η δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα ευθύνεται για μια μελλοντική δολοφονία του, φαίνεται κάπως υπερβολική. Όμως σε δεύτερη ανάγνωση πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση εργασίας. Όχι προφανώς με την έννοια ότι ο κ.Τσίπρας θα οργάνωνε μια εκτέλεση του πολιτικού του  ΠΑΣΟΚ-κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ανόητο να το πιστεύει ο κ.Πάγκαλος. 

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η επέμβαση στην Λιβύη, το δράμα της Ιαπωνίας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν το μενού μιας κρίσιμης για τα διεθνή δρώμενα εβδομάδας. Με την Ελλάδα να πρέπει να αποφασίσει τί θέλει…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Την 25η Μαρτίου 2011, θα τεθούν οι βάσεις για μία αποτελεσματική οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης; Με αφορμή την επέμβαση στην Λιβύη, μπορεί να ξεκινήσει και η ιχνογράφηση μιας πολιτικής Ευρώπης; Οι απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα είναι μάλλον θετικές, αλλά αμφιβάλλουμε κατά πόσον αυτό γίνεται αντιληπτό στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ο καπιταλισμός και τ’ αρχαία

Tου Πάσχου Μανδραβέλη (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Να συμφωνήσουμε ότι ο καπιταλισμός είναι κακό πράγμα. Να πλειοδοτήσουμε κιόλας: παρά το γεγονός ότι επί των ημερών του όλοι ζούμε περισσότερο και καλύτερα, ας υποθέσουμε ότι ο καπιταλισμός είναι ό,τι χειρότερο συνέβη στην ανθρωπότητα. Με τα αρχαία του Θησείου, όμως, τι σχέση έχει;

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η μικρο-διαφθορά περνάει κρίση ενώ τα Νοσοκομεία και οι Εφορίες ευημερούν!

του Θανάση Κάλφα

Τα περιστατικά διαφθοράς για πρώτη φορά μειώθηκαν αισθητά τον τελευταίο χρόνο, αλλά τα Νοσοκομεία και οι Εφορίες παραμένουν πρωταγωνιστές της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Αυτά αποτελούν τα κύρια ευρήματα της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα για το 2010, η οποία παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδας κ. Κώστα Μπακούρη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Public Issue κ. Γιάννη Μαυρή.

«Δεν είδα κανένα κίνημα ανυπακοής ενάντια στο φακελάκι»

του Ευτύχη Παλλήκαρη (Athens Voice)

O κ. Μόσιαλος είναι εδώ και ενάμιση χρόνο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), χωρίς βουλευτικό γραφείο, αυτοκίνητο ή αστυνομική φρουρά. Το ΙΣΤΑΜΕ το τελευταίο διάστημα τροφοδοτεί όλο και πιο πολύ το δημόσιο διάλογο με σύγχρονες ιδέες και έρευνες. Η οικογένειά του βρίσκεται στο Λονδίνο – από εκεί άλλωστε ξεκίνησε να μελετά θέματα υγείας ως καθηγητής της Πολιτικής Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Υγείας του London School of Economics. Σύμβουλος για πολλά έτη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει συνεργαστεί με τα υπουργεία Υγείας πολλών χωρών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Ως τεχνοκράτης έχει βρεθεί ξανά «αντιμέτωπος» με το ΕΣΥ, το 1994 συντονίζοντας τότε τη «διεθνή επιτροπή ειδικών» και το 2000 συμβάλλοντας στη σύνταξη των 200 σημείων για την Υγεία. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι προκλήσεις στην Υγεία μεγάλες, η σπατάλη πρέπει να μειωθεί, το μνημόνιο είναι επίσης εδώ, ενώ η συζήτηση ανοίγει εφ’ όλης της ύλης.

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθε χρόνο δαπανώνται στην ιατρική εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για παρατάσεις ζωής, που άλλες πετυχαίνουν και άλλες όχι. Κάτι παρεμφερές παρατηρείται σήμερα και στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τελικά, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας στην ευρωζώνη επέτρεψαν στον πρωθυπουργό κ. Γ.Α.Παπανδρέου και στην κυβέρνησή του να δανείζονται μέχρι τελικής πτώσεως της ελληνικής οικονομίας. Παρατείνεται, δηλαδή, η ζωή του αρρώστου, για να μπορέσει αυτός να επιστρέψει στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής που προκάλεσαν την ασθένειά του.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

*Είναι πολύ πιθανόν στον προσεχή ανασχηματισμό, που τοποθετείται λίγο πριν το Πάσχα ή αμέσως μετά, το τιμόνι της οικονομίας να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, σύμβουλος σήμερα του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η προοπτική αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο κ. Λ.Παπαδήμος είναι εξωκοινοβουλευτικός και άρα αδιάφορος ως προς το πολιτικό κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση.

*«Οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, προς την Ελλάδα ναι μεν επιμηκύνει την αποπληρωμή του χρέους των 110 δισεκατ. ευρώ, πλην όμως δεν λύνει τα παραγωγικά, ανταγωνιστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας». Αυτό δήλωσε η κ.Sarah Carlson, αναλύτρια του γνωστού οίκου αξιολόγησης Moody’s, για να προσθέσει ότι: «Οι αποφάσεις για την αλλαγή των όρων του πακέτου διάσωσης των 110 δισεκατ. ευρώ ναι μεν θα μειώσουν τον ρυθμό και την έκταση της επιδείνωσης των δεικτών περί διατηρησιμότητας του χρέους, όμως δεν αναμένεται να έχουν μεγάλη επίπτωση στο συνολικό χρέος που βαραίνει την Ελλάδα και επομένως δεν θα αντιμετωπίζουν άμεσα τα ζητήματα που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία». Σύμφωνα με την αναλύτρια, οι πιθανότητες χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας θα επανέλθουν εν καιρώ στο προσκήνιο, εκτός και αν η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου αποφασίσει να πάρει σθεναρά την κατάσταση στα χέρια της.

*Τίποτα δεν πάει καλά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου το μηχανογραφικό σύστημα Taxisnet έχει τιναχθεί στον αέρα. Το ηλεκτρονικό «όπλο» του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται απενεργοποιημένο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με τις βασικές του εφαρμογές να υπολειτουργούν. Αλλά και το νέο σύστημα των Τελωνείων επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Για τους παροικούντες το Μοσχάτο, οι αλλεπάλληλες τεχνικές μεταπτώσεις του συστήματος έχουν να κάνουν με το νέο Taxisnet. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναβαθμισμένο Taxis που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την ανάδοχο εταιρεία Intracom δεν εγκαταστάθηκε έτσι όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τώρα να παθαίνει ξαφνικό μπλακάουτ σε περίπτωση υπερφόρτωσης. Εκτιμάται έτσι ότι μάλλον δεν θα αποφευχθούν τα χειρότερα όταν αρχίσουν οι ηλεκτρονικές υποβολές φορολογικών δηλώσεων.

*Ακυρώθηκε ένα σημαντικό διεθνές δημοσιογραφικό-τουριστικό συνέδριο με θέμα «Media και Τουρισμός» στην Τουρκία, ύστερα από άρνηση της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων να λάβει μέρος σε αυτό. Η άρνηση της ΕΕΔ υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι στην Τουρκία 100 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και 68 τουρκικές δημοσιογραφικές ενώσεις βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Με επιστολή του προς τους Τούρκους συναδέλφους του, το ελληνικό τμήμα της ΕΕΔ, δια του προέδρου του και επίτιμου διεθνούς προέδρου της Ένωσης Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου, εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του προς το αντίστοιχο τουρκικό τμήμα.

*Σε πλήρη απαξίωση βρίσκεται η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, στην οποία οι πραγματικοί δημοσιογράφοι-μέλη της είναι πλέον ελάχιστοι. Αντιθέτως, αυξάνεται ο αριθμός των γραφιστών και άλλων τεχνικών που απασχολούνται στα περιοδικά.

LARS OLOFSSON: ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΡΚΑ CARREFOUR

Ο Σουηδός επικεφαλής του μεγάλου γαλλικού λιανεμπορικού ομίλου αποκαλύπτει στο EBR την νέα στρατηγική του για την προσεχή πενταετία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Οι νέες συνθήκες απαιτούν και νέες πολιτικές. Αυτή φαίνεται να είναι η κυρίαρχη φιλοσοφία στον γαλλικό λιανεμπορικό όμιλο Carrefour, που τα δύο τελευταία χρόνια χρειάστηκε να επιλύσει σοβαρά διαρθρωτικά και στρατηγικά προβλήματα. Ποιο είναι οι νέοι προσανατολισμοί του ομίλου; Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό δίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Lars Olofsson, που φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομά του με τα Carrefour του 21ου αιώνα.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΟΤΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ MOODY’S

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πολλοί δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί «αστέρες» και πολιτικοί ανακάλυψαν ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα την εταιρεία αξιολογήσεων Moody’s, γιατί υποβάθμισε την ελληνική φερεγγυότητα στο επίπεδο της Αγκόλας. Άρχισαν έτσι οι ύβρεις, τα ξόρκια, οι απειλές και οι γνωστές λαϊκίστικες αηδίες για ένα γεγονός, την εξαθλίωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο βγάζι μάτι.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δικτύωση ελληνικών επιχειρήσεων στην Γερμανία

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η εξέλιξη των γερμανοελληνικών εμποροοικονομικών σχέσεων και η σημασία της Γερμανίας για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα γενικά ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. μέσω της θυγατρικής στην Γερμανία ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Στις σημερινές συνθήκες επαναπροσδιορισμού του νέου καταμερισμού της εργασίας, οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να ενισχύσου στο εσωτερικό τους τις μεταποιητικές δραστηριότητες

του Νικολά Μπαβερέζ*

Πέρα από τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, το κλείσιμο ορισμένων δυτικών επιχειρήσεων έχει και συμβολική διάσταση. Το 2008, η χρεοκοπία της Λήμαν Μπράδερς υπήρξε η θρυαλλίδα που αποκάλυψε και ταυτοχρόνως επιτάχυνε την οικονομική κρίση. Το 2009, το έστω και προσωρινό κλείσιμο της αυτοκινητοβιομηχανίας Τζένεραλ Μότορς (GM), που επί 77 χρόνια ήταν η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, ανέδειξε την βιαιότητα της ύφεσης, την απαρχαίωση του κλάδου και την παρακμή της βιομηχανίας των αναπτυγμένων κρατών.

ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΤΑΡΑΤΤΕ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ενώ στην Ελλάδα οι καταπατητές και λοιποί άρπαγες δημόσιας περιουσίας «αγωνίζονται» να αποτρέψουν εκποίηση εθνικού πλούτου, τον οποίο θέλουν να κρατήσουν για τους ίδιους, στην ευρύτερη γειτονιά μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πολύ κοντά μας, στην Κωνσταντινούπολη, το τουρκικό δημόσιο πώλησε μεγάλη έκταση έναντι 800 εκατ. δολλαρίων στον γνωστό όμιλο Zorlu, προκειμένου να κατασκευαστεί μεγάλο συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων. Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατ. δολλάρια. Ο τουρκικός όμιλος θα κατασκευάσει σύγχρονες και πολυτελείς κατοικίες, σηκώνοντας δύο ουρανοξύστες για τα οικιστικά συγκροτήματα. Ταυτόχρονα, θα κατασκευάσει συγκρότημα γραφείων που θα καταλαμβάνουν έκταση 20.000 τμ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο, αλλά και πολυχώρο τέχνης, ώστε να προσελκύει ποικιλώνυμες και προσοδοφόρες δραστηριότητες.

Η ΚΑΛΠΗ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Αρκετές περιπτώσεις εκλογικών αναμετρήσεων αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή των αποκαλούμενων «αντιλαϊκών μέτρων» δεν έχει πάντα το αναμενόμενο πολιτικό κόστος

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μία κυρίαρχη άποψη λέει ότι ο κυβερνήσεις που επιβάλλουν μέτρα λιτότητας, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνουν την φορολογική επιβάρυνση, κατά κανόνα τιμωρούνται από τους ψηφοφόρους στις εκλογές. Είναι όμως πάντα έτσι;

ΟΤΑΝ Η ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

Πέρα από την άνοδο της εγκληματικότητας και την χουλιγκανο-κουκουλοφορική βία, στην χώρα αναπτύσσεται και ένα κτηνώδες εμπόριο «ανθρωπισμού»

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο διδάκτωρ Παθολογίας κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας, η επιμελήτρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ελπίς» κ. Βασιλική Παπαλιμναίου, ο κ. Άρης Μουσιώνης, διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, και ο κ. Θοδ. Γιάνναρος, διοικητής του νοσοκομείου «Ελπίς», δήλωσαν στην εφημερίδα Real News τα εξής:

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 8/3/2011

*Έντονες είναι οι πιέσεις που δέχεται η κ. Α.Μέρκελ από τον Λευκό Οίκο για την εξεύρεση λύσης στο ζωτικό για την παγκόσμια οικονομία θέμα του ευρωπαϊκού δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η Γερμανίδα καγκελάριος μέχρι την Σύνοδο της 24ης Μαρτίου μάλλον θα βάλει νερό στο κρασί της, όχι όμως χωρίς σκληρές διαπραγματεύσεις –ιδιαίτερα δε στο ακανθώδες θέμα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί ο γαλλο-γερμανικός άξονας προκειμένου να αποδεχθεί την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η γερμανική πλευρά.

Από την άλλη, η κ.Α.Μέρκελ φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα όσον αφορά στην διαδικασία επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κατά 10 χρόνια. Η υπόθεση ότι οι εξελίξεις στην Ιρλανδία, με την νίκη του Έντι Κένι, θα οδηγήσουν σε μείωση τα επιτόκια δανεισμού τόσο της Ιρλανδίας όσο και της Ελλάδας, προσώρας δεν επιβεβαιώνεται. Η καγκελάριος, κατά την συνάντησή της με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες την περασμένη Πέμπτη, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ταυτόχρονα, η κ. Α. Μέρκελ –που ήδη είχε κατηγορηματικά αρνηθεί την εξαγορά χρέους από το Ταμείο Στήριξης (EFSF)– όπως απεκάλυψε το Bloomberg, σε κλειστή σύσκεψη με τους κυβερνητικούς της εταίρους επανέλαβε ότι θεωρεί απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία που θα προβλέπει ελάφρυνση του κόστους δανεισμού –και τούτο διότι θεωρεί δεδομένο πως Ελλάδα και Ιρλανδία δεν θα δεχθούν τις πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές που θα τους ζητήσει το Βερολίνο ως αντάλλαγμα.

Όμηρος του πολιτικού αδιεξόδου στην χώρα της, η κ. Α.Μέρκελ φαίνεται να δίνει και προσωπικόν αγώνα επιβίωσής της, τόσο μέσα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Mentoring in HR

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος κύκλος του «Mentoring in HR» από το Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ. Το Ινστιτούτο προσκαλεί στελέχη που ασχολούνται επαγγελματικά με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε συνάντηση με έμπειρα στελέχη του χώρου για να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες, γνώσεις αλλά και εμπειρίες δημιουργώντας ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοστήριξης.

Η σπίθα που γίνεται έκρηξη

του Αντώνη Ζαϊρη

Με τα υψηλά ποσοστά φορολόγησης των επιχειρήσεων που φθάνουν μέχρι 45% και με την έκτακτη εισφορά στα κέρδη τους, ποινικοποιείται βίαια η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και πλήττεται άμεσα η ρευστότητα των επιχειρήσεων σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την πραγματική οικονομία.


Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Οκτώ γκάφες σε συνεντεύξεις για δουλειά

Της Liz Ryan*

Κατά τη διάρκεια της 25χρονης εμπειρίας μου ως διευθυντικού στελέχους ανθρωπίνου δυναμικού, αρκετές φορές πήρα συνέντευξη από ανθρώπους που δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε ιδανικοί υποψήφιοι. Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις πιο αξέχαστες συνεντεύξεις, ακολουθούμενες από το «ηθικό δίδαγμα» της κάθε ιστορίας, για να μην βρεθείτε κι εσείς μια μέρα σε μια λίστα σαν τη δική μου.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ, ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΒ, κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ούτε αυτοτελές θέμα ούτε μόνο ένα τεχνοκρατικό ζητούμενο. Συνδέεται άμεσα με τον εκσυγχρονισμό των αντιλήψεων και πρακτικών που καθορίζουν τη δομή, τη λειτουργία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας. Εξαρτάται δηλαδή, από την ανασυγκρότηση του τόπου μας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύγχρονης πραγματικότητας, του σύγχρονου ανταγωνιστικού κόσμου. Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είχαν τεθεί ως αγωνιώδη, επίμονα θέματα προς αντιμετώπιση την τελευταία, τουλάχιστον, 10ετία.