Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

*Είναι πολύ πιθανόν στον προσεχή ανασχηματισμό, που τοποθετείται λίγο πριν το Πάσχα ή αμέσως μετά, το τιμόνι της οικονομίας να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, σύμβουλος σήμερα του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η προοπτική αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο κ. Λ.Παπαδήμος είναι εξωκοινοβουλευτικός και άρα αδιάφορος ως προς το πολιτικό κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση.

*«Οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, προς την Ελλάδα ναι μεν επιμηκύνει την αποπληρωμή του χρέους των 110 δισεκατ. ευρώ, πλην όμως δεν λύνει τα παραγωγικά, ανταγωνιστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας». Αυτό δήλωσε η κ.Sarah Carlson, αναλύτρια του γνωστού οίκου αξιολόγησης Moody’s, για να προσθέσει ότι: «Οι αποφάσεις για την αλλαγή των όρων του πακέτου διάσωσης των 110 δισεκατ. ευρώ ναι μεν θα μειώσουν τον ρυθμό και την έκταση της επιδείνωσης των δεικτών περί διατηρησιμότητας του χρέους, όμως δεν αναμένεται να έχουν μεγάλη επίπτωση στο συνολικό χρέος που βαραίνει την Ελλάδα και επομένως δεν θα αντιμετωπίζουν άμεσα τα ζητήματα που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία». Σύμφωνα με την αναλύτρια, οι πιθανότητες χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας θα επανέλθουν εν καιρώ στο προσκήνιο, εκτός και αν η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου αποφασίσει να πάρει σθεναρά την κατάσταση στα χέρια της.

*Τίποτα δεν πάει καλά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου το μηχανογραφικό σύστημα Taxisnet έχει τιναχθεί στον αέρα. Το ηλεκτρονικό «όπλο» του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται απενεργοποιημένο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με τις βασικές του εφαρμογές να υπολειτουργούν. Αλλά και το νέο σύστημα των Τελωνείων επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Για τους παροικούντες το Μοσχάτο, οι αλλεπάλληλες τεχνικές μεταπτώσεις του συστήματος έχουν να κάνουν με το νέο Taxisnet. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναβαθμισμένο Taxis που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την ανάδοχο εταιρεία Intracom δεν εγκαταστάθηκε έτσι όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τώρα να παθαίνει ξαφνικό μπλακάουτ σε περίπτωση υπερφόρτωσης. Εκτιμάται έτσι ότι μάλλον δεν θα αποφευχθούν τα χειρότερα όταν αρχίσουν οι ηλεκτρονικές υποβολές φορολογικών δηλώσεων.

*Ακυρώθηκε ένα σημαντικό διεθνές δημοσιογραφικό-τουριστικό συνέδριο με θέμα «Media και Τουρισμός» στην Τουρκία, ύστερα από άρνηση της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων να λάβει μέρος σε αυτό. Η άρνηση της ΕΕΔ υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι στην Τουρκία 100 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και 68 τουρκικές δημοσιογραφικές ενώσεις βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Με επιστολή του προς τους Τούρκους συναδέλφους του, το ελληνικό τμήμα της ΕΕΔ, δια του προέδρου του και επίτιμου διεθνούς προέδρου της Ένωσης Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου, εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του προς το αντίστοιχο τουρκικό τμήμα.

*Σε πλήρη απαξίωση βρίσκεται η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, στην οποία οι πραγματικοί δημοσιογράφοι-μέλη της είναι πλέον ελάχιστοι. Αντιθέτως, αυξάνεται ο αριθμός των γραφιστών και άλλων τεχνικών που απασχολούνται στα περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: