Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΤΑΡΑΤΤΕ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ενώ στην Ελλάδα οι καταπατητές και λοιποί άρπαγες δημόσιας περιουσίας «αγωνίζονται» να αποτρέψουν εκποίηση εθνικού πλούτου, τον οποίο θέλουν να κρατήσουν για τους ίδιους, στην ευρύτερη γειτονιά μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πολύ κοντά μας, στην Κωνσταντινούπολη, το τουρκικό δημόσιο πώλησε μεγάλη έκταση έναντι 800 εκατ. δολλαρίων στον γνωστό όμιλο Zorlu, προκειμένου να κατασκευαστεί μεγάλο συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων. Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατ. δολλάρια. Ο τουρκικός όμιλος θα κατασκευάσει σύγχρονες και πολυτελείς κατοικίες, σηκώνοντας δύο ουρανοξύστες για τα οικιστικά συγκροτήματα. Ταυτόχρονα, θα κατασκευάσει συγκρότημα γραφείων που θα καταλαμβάνουν έκταση 20.000 τμ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο, αλλά και πολυχώρο τέχνης, ώστε να προσελκύει ποικιλώνυμες και προσοδοφόρες δραστηριότητες.

Λίγο πιο μακρυά, στο Ντουμπάϊ, με σκοπό να πληρωθούν χρέη 25 δισεκατ. δολλαρίων, ο πρόεδρος της Ανώτατης Δημοσιονομικής Επιτροπής, σεΐχης Αχμέντ μπιν Σαϊντάλ Μακτούμ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης μεριδίων σε ορισμένες κρατικές εταιρείες του εμιράτου. Η συμμετοχή σε εταιρείες όπως η DP World, η Emirates Airlines και η Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) αναμένεται να προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Barclays Capital, το Ντουμπάϊ και κρατικές επιχειρήσεις του εμιράτου βαρύνονται με συνολικό χρέος 112 δισεκατ. δολλαρίων. Το δεύτερο μεγαλύτερο εμιράτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συσσώρευσε τα δάνεια στην διάρκεια των ετών «ευφορίας» στην κτηματαγορά. Το ΔΝΤ υπολογίζει το ύψος των οφειλών στα 109 δισεκατ. δολλάρια. Η Investment Corp. of Dubai –μία από τις τρεις μεγαλύτερες υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες συμμετοχών– ελεγχει μερίδια σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις του εμιράτου, συμπεριλαμβανομένων των Emirates Airlines, Emirates National Oil Co., Dubai Aluminium Co. και Borse Dubai. Η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών στο χαρτοφυλάκιο της Investment Corp. ανερχόταν στα 20 δισεκατ. δολλάρια στα τέλη του Δεκεμβρίου 2009, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι καταπατήσεις γης στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 160 δισεκατ. ευρώ, ήτοι το 50% του συνολικού χρέους της χώρας. Όσο για τους καταπατητές, έχουν την πλήρη στήριξη των εμπόρων πατριωτισμού και των δυνάμεων της «προόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: